«Τελεσίγραφο» για το πανεπιστημιακό άσυλο έστειλε χθες η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας, καλώντας τους να απαντήσουν άμεσα για τα μέτρα που έχουν λάβει ώστε να τερματιστούν οι καταλήψεις κτιρίων από φοιτητές ή εξωπανεπιστημιακά άτομα. Συγκεκριμένα, η κυρία Διαμαντοπούλου ζητεί λίστα με τα κτίρια που βρίσκονται υπό κατάληψη, καθώς και αποκατάσταση της επικοινωνίας των διοικήσεων των πανεπιστημίων με τις αρμόδιες αρχές (εισαγγελικές και αστυνομικές) σε περίπτωση επεισοδίων και καταγραφή όλων των χώρων που καλύπτονται από το πανεπιστημιακό άσυλο.
Στην ερώτηση αν αποτελούν τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών χώρο ασύλου που τίθεται όλο και πιο συχνά, οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος φαίνεται ότι έχουν ήδη απαντήσει, καθώς απέστειλαν έγγραφο προσφάτως στη Βουλή στο οποίο τονίζουν ότι «τα πεζοδρόμια και οι γύρω δρόμοι από το κεντρικό κτίριο της Πρυτανείας δεν αποτελούν άσυλο», φωτογραφίζοντας έτσι τον χώρο των Προπυλαίων ως συνταγματικά... προστατευόμενο.
Η επιστολή της κυρίας Διαμαντοπούλου διαβιβάστηκε στους πρυτάνεις εν όψει της επόμενης συνόδου τους που θα γίνει την άνοιξη (πιθανότατα τον Απρίλιο) στη Μυτιλήνη. Στη σύνοδο αυτή η υπουργός περιμένει να ακούσει πώς έλυσαν τα πανεπιστήμια όλα τα θέματα καταλήψεων και παραβίασης ακαδημαϊκών χώρων από άτομα άσχετα με τον χώρο των ΑΕΙ. «Είναι σημαντικό να μην ακολουθούμε τα γεγονότα, αλλά να τα προλαμβάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» αναφέρεται στην επιστολή της κυρίας Διαμαντοπούλου. «Εκτιμώ ότι το αμέσως προσεχές διάστημα μπορούν να κατατεθούν σχετικές προτάσεις, ώστε να αρχίσει η συζήτηση μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την προστασία του ακαδημαϊκού ασύλου ως συνώνυμου της ελεύθερης έκφρασης ιδεών» καταλήγει η υπουργός Παιδείας.
Οι πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων από την πλευρά τους μίλησαν χθες για «επικοινωνιακό τρικ». «Εμείς έχουμε κανονίσει τα του οίκου μας και έχουμε καθορίσει ότι από το πανεπιστημιακό άσυλο καλύπτονται όλοι οι χώροι του Ιδρύματος που είναι περιφραγμένοι» δήλωσε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουντζούρης μιλώντας στο «Βήμα». «Ολα τα κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι χώροι εκπαίδευσης ή έρευνας με την ευρύτερη έννοια» δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δ. Ασημακόπουλος .
Σήμερα υπό κατάληψη είναι αίθουσες στη Νομική Αθηνών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Στο Πολυτεχνείο της Αθήνας υπάρχουν καταλήψεις στο κτίριο Πλαστικής Ζωγραφικής (Πατησίων) και σε χώρο της Σχολής Χημικών Μηχανικών (Πολυτεχνειούπολη). Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας υπάρχει στέκι φοιτητών αλλά και αντιεξουσιαστών στο κτίριο των οδών Δεριγνύ και Μαυρομματαίων. Καταλήψεις υπάρχουν και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
- Λεπτομερειακός ορισμός των χώρων ασύλου στα πανεπιστήμια.
- Αποκατάσταση της επικοινωνίας και του συντονισμού με Αστυνομία, εισαγγελικές Αρχές.
- Καταγραφή των χώρων που τελούν υπό μακροχρόνια κατάληψη και εκκαθάρισή τους.
- Διαρκή μέτρα περιφρούρησης της περιουσίας και της ασφαλείας των προσώπων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου