Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Κρατούν Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες 4 μήνες!

Οι Α) Acikel Sinan, B) Diri Yilmaz, Γ) Ahmet Evlek (καταγεγραμμένος ως Seylan Ali), συνελήφθησαν την 10-9-2009 από το Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Θέρμης. Οι 3 συλληφθέντες είναι Τούρκοι υπήκοοι, κουρδικής καταγωγής, μέλη και στελέχη της οργάνωσης MKP Τουρκίας (πρώην TIKKO).

Συνελήφθησαν αμέσως μόλις εισήλθαν στην Ελλάδα και ενώ προσπαθούσαν να μεταβούν στην Αθήνα για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Αμέσως μετά τη σύλληψή τους υπέβαλλαν αίτημα χορήγησης ασύλου στο Τ.Λ.Θ. Θέρμης, το οποίο το διαβίβασε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης (Τμήμα πολιτικού ασύλου) στις 14/9/2009.

Παρά το γεγονός ότι οι συλληφθέντες προσκόμισαν από την πτώτη στιγμή της σύλληψής τους έγγραφα (αποφάσεις τουρκικών αρχών ότι καταζητούνται οι ίδιοι και μέλη της οικογένειάς τους, δελτία πολιτικού ασύλου που έλαβαν συγγενείς τους σε άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη κλπ), το Τμήμα ασύλου… δεν τους κάλεσε ακόμη για συνέντευξη (!!!) ώστε να κριθεί το αίτημά τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Οι Κούρδοι πρόσφυγες κρατούνται στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης ήδη επί 4 μήνες προς εκτέλεσιν απόφασης απέλασης που έχει εκδοθεί, χωρίς να έχουν κληθεί μέχρι στιγμής να εκθέσουν το αίτημά τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου, καταπατώντας με αυτόν τον τρόπο βάναυσα τα στοιχειώδη ατομικά τους δικαιώματα, καταστρατηγώντας την συνθήκη της Γενεύης για την παρεχόμενη προστασία στους πρόσφυγες και γελοιοποιώντας κάθε έννοια «πολιτικού ασύλου» στην Ελλάδα. Η πρακτική αυτή του ελληνικού κράτους να «ξεχνάει» τους πρόσφυγες μέσα στα κρατητήρια για πολλούς μήνες, χωρίς να ενδιαφέρεται να εξετάσει το αίτημά τους για πολιτικό άσυλο, εκτός του ότι είναι ενδεικτικό του πόσο σέβεται η Ελλάδα τις διεθνείς της υποχρεώσεις (Σύμβαση Γενεύης, ΕΣΔΑ), δείχνει το βαθμό προστασίας που παρέχει στους πρόσφυγες και καταδεικνύει τους στόχους της νομοθετικής αλλαγής στο καθεστώς χορήγησης πολιτικού ασύλου: Η νομοθετική αλλαγή στον τρόπο λήψης και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, καθώς και η δυνατότητα παράτασης της κράτησης των αλλοδαπών έως και 6 μήνες, οδηγεί στην αποστέρηση των προσφύγων-αλλοδαπών από κάθε τους δικαίωμα, στη μηδενική χορήγηση πολιτικού ασύλου και στην πολύμηνη και εξοντωτική φυλάκισή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου