"Πράσινο φως" για τη νομιμοποίηση των Κολεγίων
Της ΛΙΑΣ ΝΙΚΗΤΑΚΗ
Τα Κολέγια νομιμοποιούνται "as soon as possible", το νέο εξεταστικό σύστημα παραπέμπεται, όπως όλα δείχνουν, στις... ελληνικές καλένδες, ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο κατάργησης της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δέσμευση η οποία περιλαμβάνεται και στις προεκλογικές εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης.
Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα μέσα από την ομιλία, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Παντούλα, ο οποίος προεκλογικά είχε ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού προγράμματος. Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Παντούλας είπε ότι δεν είναι δυνατόν να μην επιτρέπεται σ΄ ένα παιδί να εισαχθεί σ΄ ένα ΤΕΙ και ταυτόχρονα να μπορεί να εγγραφεί σ΄ ένα Κολέγιο ή σ΄ ένα ξένο Πανεπιστήμιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται, από φορείς της Περιφέρειας, έντονες πιέσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, προκειμένου να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες. Χθες, πάντως, κατά την πρώτη συνάντησή της με τους δημοσιογράφους από τη θέση της υπουργού Παιδείας, η Άννα Διαμαντοπούλου ερωτηθείσα σχετικά, είπε ότι "δεν συζητείται το θέμα". Στις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι ζητήματα όπως η κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία, με την πρόσληψη 2.000 αναπληρωτών, εκ των οποίων οι 1.000 άμεσα. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου καταγράφονται οι υπεράριθμοι, όπου υπάρχουν, καθώς και τα κενά που υπολογίζονται σε περίπου 5.000. Οι αναπληρωτές που θα προσληφθούν θα κληθούν να συμπληρώνουν το ωράριό τους με διδασκαλία σε 2-3 διαφορετικά σχολεία, ώστε να καλυφθούν με 2.000 άτομα, 5.000 κενά. Παράλληλα, θα ζητηθεί από εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν αποσπασθεί σε διοικητικές υπηρεσίες, να υπηρετήσουν σε κενές θέσεις σχολείων των νομών όπου έχουν αποσπασθεί, εφόσον φυσικά οι ίδιοι το επιθυμούν. Πρόκειται, σε πρώτη φάση, για "εθελοντική ανάκληση αποσπάσεων", ενώ στο προσεχές μέλλον θα τροποποιηθεί το σύστημα, ώστε να γίνονται με μετρήσιμα κριτήρια μέσω μορίων και να περιοριστεί ο αριθμός τους στις απολύτως απαραίτητες. Ο θεσμός των ωρομισθίων όπως τόνισε η υπουργός δεν μπορεί να καταργηθεί εξ ολοκλήρου, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν ανάγκες για κάλυψη λίγων ωρών διδασκαλίας.
Αγγλιστί
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου κατήργησε, μάλιστα, το blog "www.meafora.gr" -που απετέλεσε βήμα διαλόγου μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και της κοινωνίας- γεγονός το οποίο προκάλεσε χθες την έντονη αντίδραση του δημιουργού του, τέως υπουργού Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλου και την ανταπάντηση της νυν ηγεσίαςΣτο θέμα των Κολεγίων, η υπουργός είπε... αγγλιστί ότι "το συντομότερο δυνατόν" θα ενσωματωθεί στο ελληνικό Δίκαιο η κοινοτική Οδηγία για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους, ενώ ως προς το ενδεχόμενο ανάκλησης των 33 αδειών λειτουργίας που δόθηκαν προεκλογικά εμφανίστηκε επιφυλακτική, εν αναμονή και της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ανέφερε, πάντως, ότι στο Συμβούλιο υπουργών Παιδείας θα προτείνει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των αρχών πιστοποίησης των χωρών-μελών σε ό,τι αφορά στην αυθεντικότητα των παρεχομένων τίτλων.
Για τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, ολοκληρώνεται σύντομα -εντός του Νοεμβρίου- η πρώτη φάση του διαλόγου αλλά θα υπάρξει και δεύτερη. Το Συμβούλιο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπό τον έγκριτο καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη ολοκληρώνει σε 2-3 συνεδριάσεις το έργο του και η επόμενη φάση θα διενεργηθεί μέσω του ΕΣΥΠ, το οποίο μετατρέπεται σε ανεξάρτητη αρχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου