Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Στα χνάρια του Δεκέμβρη...

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ !

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ !

Συνάδελφε πρωτοετή,

clip_image002Θέλουμε με αυτό το φυλλάδιο να σου αναδείξουμε κάποια πράγματα, αποφεύγοντας τα δήθεν «ανιδιοτελή» χαμογελαστά καλωσορίσματα, που θα σου δώσουν απλόχερα οι μεγαλοκαθηγητές και οι πράσινοι και μπλε συμφοιτητές σου. Με μοναδικό αντάλλαγμα φυσικά τη συμμόρφωσή σου στην καθημερινότητα, ώστε να μην ασχολείσαι και πολύ με την κατάσταση στην κοινωνία αλλά και στη σχολή σου, αλλά μόνο με τις υποχρεώσεις σου, ξεχνώντας τα δικαιώματά σου.

Κάποια πράγματα τα ξέρεις ήδη, τα έχεις ζήσει από τώρα. Ήδη έχεις αφήσει σχεδόν τους μισούς συμμαθητές σου πίσω, χωρίς να έχουν μπει σε κάποιο ΑΕΙ και ΤΕΙ, είτε λόγω της βάσης του 10 είτε λόγω της μείωσης των θέσεων στις σχολές, μιλώντας σε γενικό πανελλαδικό επίπεδο. Έτσι ήδη οι μισοί συνομήλικοί σου θα αναγκαστούν να διεκδικήσουν μια θέση εργασία στην άγρια κατάσταση που έχει δημιουργήσει η κρίση, είτε θα επιχειρήσουν να μπουν σε κάποιο ιδιωτικό κολλέγιο ή ΙΕΚ, πληρώνοντας δίδακτρα, και μη έχοντας καμία εξασφάλιση για το μέλλον.

clip_image005Σίγουρα θα έζησες είτε συμμετέχοντας είτε παρακολουθώντας, τις κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκέμβρη. Σίγουρα σε άγγιξε εσένα όπως και κάθε νεολαίο αυτό που έγινε εκείνες τις μέρες. Από τη δολοφονία και τον άδικο χαμό του Αλέξη, μέχρι τις κινητοποιήσεις που ξέσπασαν στη συνέχεια. Η συμμετοχή μας στην εξέγερση μπορεί να έγινε με αφορμή τη δολοφονία, αλλά τα αίτιά της είναι πολύ πιο βαθειά και δεν έχουν ξεπεραστεί σε καμία περίπτωση. Είναι η οικονομική κρίση που άλλοι την έφτιαξαν και αυτοί οι ίδιοι θέλουν να τη φορτώσουν στις πλάτες μας. Είναι τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε σπίτι, από τα οικονομικά προβλήματα και την εργασιακή ανασφάλεια των γονιών μας, μέχρι το αβέβαιο (για να μην πούμε κάτι χειρότερο) μέλλον που βλέπουμε να έρχεται για εμάς τους ίδιους. Και πάνω απ' όλα, γνωρίζουμε ότι αυτή η πολιτική θέλει μαζικούς αγώνες για να ανατραπεί.

Βλέπουμε και τις εξελίξεις στην εκπαίδευση. Θα είχες παρακολουθήσει τις φοιτητικές καταλήψεις το 2006 και 2007. Συνέχεια ψηφίζονται νέοι Νόμοι που αφορούν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ο στόχος όλων αυτών των κινήσεων είναι από τη μία να λειτουργεί η εκπαίδευση με ιδιωτικά - οικονομικά κριτήρια, δηλαδή να πάψει η εκπαίδευση να είναι Δημόσια και Δωρεάν, δηλαδή να πληρώνουμε βιβλία, ακόμα και δίδακτρα (ήδη η σίτιση και στέγαση έχει πάψει να είναι Δωρεάν εκτός από κάποιες εξαιρέσεις), μέσα από την αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων. Από την άλλη, ο Νόμος- Πλαίσιο (για τον οποίο γίνανε οι καταλήψεις), δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση μέσα στις σχολές, κάνει πιο δύσβατο το δρόμο για το πτυχίο, ενώ εάν και εφόσον φτάσεις σε αυτό, δεν είναι και σίγουρο ότι θα σου εξασφαλίζει την πολυπόθητη εύρεση μια εργασίας με αξιοπρεπείς όρους. Βασικός υπεύθυνος αυτής της αντιδραστικής πολιτικής είναι η αστική τάξη, η ιμπεριαλιστική ΕΕ και τα κόμματά τους (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ).

Ταυτόχρονα, βλέπουμε και αναγνωρίζουμε ότι και σε διεθνές επίπεδο τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Οι πόλεμοι είναι συχνό φαινόμενο, βόμβες σκοτώνουν και σπέρνουν τον όλεθρο και όλα αυτά σε ένα πλαίσιο ανταγωνισμού των μεγάλων ισχυρών κρατών του κόσμου, που βάζει σε κίνδυνο και το δικό μας μέλλον και τη δική μας ζωή. Και φυσικά η εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας μας είναι διατεθειμένη να δώσει γη και ύδωρ στα ξένα αφεντικά της, για να υπηρετήσουν κάθε φορά τα σχέδιά τους.

Έχοντας αυτή την κατάσταση μπροστά μας, το ζήτημα είναι τι θα κάνουμε για να την αλλάξουμε. Τι θα κάνουμε για να αποφύγουμε αυτό το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Προφανώς, αυτό δεν μπορεί να γίνει ακολουθώντας τα δύο μεγάλα κόμματα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και τις παρατάξεις τους ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, αντίστοιχα, που είναι οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση. Επίσης, δεν μπορούμε να μείνουμε εγκλωβισμένοι στις λογικές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που εχθρεύονται, όπως κάνανε ανοιχτά και το Δεκέμβρη και δεν μπορούν να έρθουν σε ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική. Όσο για τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, από τη μία κάνει πως είναι με το κίνημα και από την άλλη συναντάει τους επικεφαλείς της Αστυνομίας, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, στοχεύει μόνο σε εκλογικά οφέλη, δεν μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση. Τέλος, ούτε λογικές, τα θέλω όλα εδώ και τώρα, που ουσιαστικά περιορίζονται σε μια στείρα αντιπαράθεση με τις δυνάμεις καταστολής και που καταλήγουν να μην καταφέρνουν τελικά τίποτα, μπορούν να μας βοηθήσουν. Αντίθετα, μόνο μέσα από τον διαρκή αγώνα, που θα πάρει καιρό είναι αλήθεια, αλλά είναι πραγματικά ο μοναδικός δρόμος για νικηφόρους αγώνες που θα βελτιώσουν τη ζωή και το μέλλον μας. Και γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο, ξέρουμε ότι και σε σένα φαίνεται βουνό, αυτή η διαδικασία. Αλλά μόνο ενισχύοντας εκείνες τις απόψεις, αλλά και τις δυνάμεις που πρεσβεύουν αυτή την κατεύθυνση, θα αλλάξουν τα πράγματα. Όσο επικρατούν οι άλλες απόψεις, θα οδηγούμαστε σε έναν ίδιο φαύλο κύκλο αγώνων και ξεσπασμάτων που θα ξεκινάνε κάθε φορά από την αρχή χωρίς να έχουν μια συνέχεια και διάρκεια που θα φέρνει σε δύσκολη θέση το σύστημα και θα υπερασπίζεται τα δικαιώματά μας.

clip_image004Αυτή την άποψη πρεσβεύουμε και σαν Αγωνιστικές Κινήσεις. Είμαστε μία δύναμη που έχει δράση μέσα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και έχουμε αναφορά στην Αριστερά που μάχεται, που δεν συμβιβάζεται. Είμαστε ένα σχήμα με πολιτική και συνδικαλιστική δράση μέσα στις σχολές, συμμετείχαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις τα προηγούμενα χρόνια και στόχος μας είναι η ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος για να ξαναδιεκδικήσει τα δικαιώματά του στις Σπουδές τη Δουλειά και τις Ελευθερίες.

Έχοντας αυτή την κατεύθυνση, δεν μπορούμε παρά να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, όπου μέσα από ένα νέο γύρω καταλήψεων διαδηλώσεων και αγώνα θα εναντιωθεί εκ νέου στο Νόμο-πλαίσιο, αλλά και στο νόμο για τα κολλέγια. Πάντα τοποθετώντας τη νεολαία στο πλευρό του λαού στον αγώνα που δίνει για να μη φορτωθεί στις πλάτες του την κρίση του συστήματος.

Η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί όποιος και να είναι ο νικητής στις εκλογές της 4ης Οκτώβρη. Δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη ότι μπορεί να αλλάξει η κατεύθυνση μέσα από το εκλογικό αποτέλεσμα. Εκεί που πρέπει να στοχεύουμε εμείς είναι πως λαός και νεολαία θα είναι στο δρόμο του αγώνα στις 5 Οκτώβρη, άσχετα με το ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση.

Αγωνιστικές Κινήσεις


σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου