Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

κάτι ετοιμάζεται σε σχέση με τα ΤΕΙ....


Ανωτατοποίηση ΤΕΙ χωρίς αξιολόγηση και κατάργηση τμημάτων

Αποστολος Λακασας

Ανωτατοποίηση των ΤΕΙ χωρίς αξιολόγηση, χωρίς στρατηγική, χωρίς κονδύλια προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, που ενισχύει το ακαδημαϊκό προφίλ των ΤΕΙ, καθώς προτείνει συνεργασίες ΑΕΙ-ΤΕΙ σε προπτυχιακό επίπεδο, ενώ καθιερώνει και για τα ΤΕΙ διατάξεις που ήδη ισχύουν για τα ΑΕΙ. Από την άλλη, το υπουργείο ζητεί την κατάργηση τμημάτων ΤΕΙ με ελάχιστο αριθμό εισακτέων για μία πενταετία. Σημαντικό κρίνεται επίσης ότι το ΥΠΕΠΘ επιχειρεί να βάλει φρένο στις φοιτητικές παρατάξεις που αυταρχικά διακόπτουν συνεδριάσεις της Συγκλήτου, όταν γνωρίζουν ότι η απόφαση των συγκλητικών δεν θα τους ευνοεί. Σε διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι εάν μία συνεδρίαση Συγκλήτου διακοπεί δύο φορές, για τα θέματα της συνεδρίασης αποφασίζει το πρυτανικό συμβούλιο.

«Πρόκειται για ένα πρόχειρο νομοθέτημα. Πρώτα πρέπει να γίνει αξιολόγηση σε όλο το σύστημα της εκπαίδευσης και κατόπιν να προταθούν λύσεις για την αναβάθμιση των ΤΕΙ», ανέφερε χθες στην «Κ» η γραμματέας της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών κ. Ευγενία Μπουρνόβα. Για το ίδιο θέμα, οι πρυτάνεις έχουν προγραμματίσει έκτακτη σύνοδο την Παρασκευή, με αρνητικές διαθέσεις. Το νομοσχέδιο ρυθμίζει ζητήματα λειτουργικού χαρακτήρα των ΤΕΙ, όπως προβλέπει ο νόμος-πλαίσιο 3549/2007. Συμβάλλει στη θεσμική ολοκλήρωση των ΤΕΙ ως ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, και δεν κατανοώ τις αντιδράσεις των πανεπιστημιακών τη στιγμή που δεν θίγεται η θέση των πανεπιστημίων», αντέταξε, μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της ομοσπονδίας διδασκόντων στα ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) κ. Ιωάννης Τσάκνης.

Ειδικότερα, οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι ακόλουθες:

- Οι διοικήσεις των ΤΕΙ πρέπει να προχωρήσουν σε καταργήσεις ή συγχωνεύσεις τμημάτων, στα οποία για μία πενταετία ο αριθμός των εγγεγραμμένων σπουδαστών είναι μικρότερος του 10% του αριθμού των εισακτέων. Στην περίπτωση που τα ΤΕΙ δεν προχωρήσουν σε κατάργηση τμημάτων, αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με απόφαση του υπ. Παιδείας.

- Δίνεται η δυνατότητα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ με ίδια έδρα να οργανώσουν κοινά προπτυχιακά προγράμματα, έπειτα από προγραμματική συμφωνία.

- Θεσπίζεται η οργάνωση ερευνητικών εργαστηρίων στα ΤΕΙ ως αυτόνομες μονάδες.

- Αρμόδιος για τον έλεγχο νομιμότητας στα ΤΕΙ ορίζεται ο πρόεδρος του ιδρύματος (με το ισχύον καθεστώς είναι ο υπ. Παιδείας).

- Η διάρκεια του εξαμήνου στα ΤΕΙ μειώνεται στις 13 εβδομάδες (όπως στα ΑΕΙ) από 15 εβδομάδες που είναι σήμερα.

- Οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ τώρα μπορούν να πάρουν εκπαιδευτική άδεια έως τα 65 τους χρόνια (από 55 έτη που είναι το ισχύον όριο σήμερα).

απο ΤΟ ΒΗΜΑ

Λουκέτο σε 40 τμήμα

τ

α ΤΕΙ βάζει το νέο νομοσχέδιο

Προβλέπει και συγχώνευση πανεπιστημίων- τεχνολογικών ιδρυμάτων- Για ανωτατοποίηση «στα χαρτιά» μιλούν πανεπιστημιακοί

Κλείνουν περί τα 40 τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων (ΤΕΙ) που δεν δέχονταν εισακτέους τα τελευταία χρόνια λόγω της βαθμολογικής βάση

ς του «10», ενώ την ίδια στιγμή προχωρεί η ενσωμάτωση πανεπιστημίων και ΤΕΙ με τη δυνατότητα συνεργασίας τους σε προπτυχιακό επίπεδο. Αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νέο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ που παρουσιάζει σήμερα σε προκαταρκτική συζήτηση στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλος και το καταθέτει προς ψήφιση πιθανότατα ως το τέλος της εβδομάδας. Το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου, που ουσιαστικά «ανωτατοποιεί» εκ νέου τα ΤΕΙ δίνοντάς τους όλα τα τυπικά προνόμια που έχουν και τα πανεπιστήμια, είχε δημοσιευθεί στο «Βήμα» στις 3 Μαΐου. Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «τμήματα ΤΕΙ στα οποία ο αριθμός των κατ΄ έτος εγγεγραμμένων σπουδαστών είναι μ

ικρότερος του 10% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα για πέντε συνεχόμενα ακαδημαϊκά έτη» είναι υποχρεωμένα να μετονομάζονται, να αλλάζουν επιστημονικό αντικείμενο ή να συγχωνεύονται. Σε αντίθετη περίπτωση, με απόφαση του υπουργού Παιδείας θα κλείνουν οριστικά.

Το νέο νομοσχέδιο διχάζει τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης καθώς πρυτάνεις αλλά και καθηγητές πανεπιστημίων θεωρούν ότι πρόκειται για ανωτατοποίηση «στα χαρτιά» που θα λειτουργήσει σε βάρος της ποιότητας των σπουδών τους. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί σε έκτακτη σύνοδο πρυτάνεων που θα γίνει την Παρασκευή στην Αθήνα.

Κρίση αναμένεται να ξεσπάσει μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί επισήμως στη Βουλή προς ψήφιση. Οι διατάξεις που διχάζουν πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι οι εξής:


▅ Ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων θα γίνεται πλέον με προεδρικό διάταγμα που θα εκδίδει ο υπουργός Παιδείας (έπειτα από γν

ωμοδότηση των αρμοδίων συμβουλίων του), χωρίς να παρεμβάλλονται άλλα υπουργεία. Προωθείται έτσι άμεσα ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε πολλά ΤΕΙ που εκκρεμούσαν επί χρόνια.

▅ Οι εκπρόσωποι των Πολυτεχνείων και των πενταετών σπουδών υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να εξομοιώνονται με τις τριετείς σπουδές των ΤΕΙ.

▅ Δίνεται δυνατότητα σε όποιον καθηγητή ΤΕΙ αποκτήσει τα προσόντα και θέλει να θέσει υποψηφιότητα για την καθηγητική βαθμίδα στα ΑΕΙ να «αναγνωρίσει» ως προϋπηρεσία όλα τα έτη κατά τα οποία δίδασκε σε ΤΕΙ.


▅ Οταν εκλέγεται ένας διδάσκων σε ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας και θέλει να μεταταχθεί σε άλλο μπορεί να «μεταφέρει» την πίστωση της θέσης του στο ίδρυμα που τον ενδιαφέρει.

Με το ίδιο νομοσχέδιο τα ΤΕΙ αποκτούν εργαστήρια αντίστοιχα με εκείνα των πανεπιστημίων και οι διοικήσεις τους αποκτούν τα «προνόμια» π

ου έχουν και οι πρυτάνεις των ΑΕΙ.


Φρένο στις επιθέσεις εν ώρα συνεδριάσεων
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν όλα τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Μεταξύ αυτών το υπουργείο βάζει «φρένο» στις επιθέσεις ομάδων φοιτητών σε πανεπιστημιακούς χώρους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των οργάνων του. Οπως αναφέρεται σε διάταξη του νομοσχεδίου, αν διακοπεί η συνεδρίαση της συγκλήτου ενός ιδρύματος δύο συνεχόμενες φορές, τότε τις κρίσιμες αποφάσεις που εκκρεμούν για τη λειτουργία του μπορεί να πάρει το πρυτανικό του συμβούλιο. Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αποκτούν όμως και «νόμιμους» εργαζομένους στην καθαριότητα και στη φύλαξη των κτιρίων τους. Οπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη, επιτρέπεται να συνάψουν «συμβάσεις έργου με φυσικά ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες καθαριότητας και φυλάξεως των κτιρίων και εν γένει εγκαταστάσεων, ιδιόκτητων ή μη, των ιδρυμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου