Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Συγχωνεύσεις με ΑΕΙ και «λουκέτα» στο νέο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ



απο enet

Κλείσιμο τμημάτων και συγχωνεύσεις με ΑΕΙ προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο νομοσχέδιο για τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που παρουσίασε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Συγκεκριμένα στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται η υποχρεωτική μετονομασία, συγχώνευση ή ακόμη και η αναστολή της λειτουργίας των τμημάτων ΤΕΙ, στα οποία ο αριθμός των κατ' έτος εγγεγραμμένων σπουδαστών είναι μικρότερος του 10% του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα για πέντε (5) συνεχόμενα ακαδημαϊκά έτη.

Παράλληλα, όσον αφορά τη συνεργασία ΑΕΙ και ΤΕΙ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει την από κοινού διοργάνωση και διεξαγωγή μαθημάτων ή άλλων συστατικών στοιχείων του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών, και ιδίως για την παρακολούθηση παραδόσεων, σεμιναρίων, φροντιστηριακών ασκήσεων ή εργαστηρίων, την πρακτική άσκηση, την εκπόνηση διπλωματικών ή πτυχιακών εργασιών και τη διενέργεια των εξετάσεων, με την ισότιμη συμμετοχή φοιτητών και σπουδαστών Τμήματα των ΤΕΙ μπορούν να συνεργάζονται με αντίστοιχα και ομοειδή Τμήματα Πανεπιστημίων, που έχουν την έδρα τους στην ίδια περιφέρεια. Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ, με την οποία θα πραγματοποιείται "συγχώνευση" των Ιδρυμάτων.

Τέλος, ένα άλλο ιδιαίτερο σημείο του νέου νομοσχεδίου είναι και η αναφορά στη δυνατότητα παραχώρησης της φύλαξης και της ασφάλισης των κτιριακών μονάδων σε ιδιωτικές εταιρείες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος επισήμανε πως στο νέο νομοσχέδιο:

  • Εισάγεται ο θεσμός των Ερευνητικών Εργαστηρίων στα ΤΕΙ
  • Οι θέσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ θεωρούνται πλέον ενιαίες, όπως συμβαίνει και για τις θέσεις των μελών ΔΕΠ
  • Εξισώνεται ο χρόνος σπουδών, με τον χρόνο σπουδών στα Πανεπιστήμια. Από δω και στο εξής, το εξάμηνο διαρκεί 13 πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας.
  • Ενισχύεται η αυτοδιοίκηση των ΤΕΙ, παρέχοντας τη δυνατότητα στους Προέδρους των Ιδρυμάτων να ασκούν έλεγχο νομιμότητας στους διορισμούς και τις εξελίξεις του εκπαιδευτικού προσωπικού όπως ακριβώς συμβαίνει και στα Πανεπιστήμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου