Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Ανοίγουν τα καυτά θέματα για τα ΑΕΙ : Θα παραδώσουν την πρότασή τους για εισαγωγικό και καταλήψεις.

απο ΕΘΝΟΣ


Θα παραδώσουν την πρότασή τους για εισαγωγικό και καταλήψεις. Ικανοποίηση των μισθολογικών αιτημάτων ζητούν οι καθηγητές

Μια ατζέντα με πλήθος σοβαρών θεμάτων που αφορούν τα πανεπιστήμια της χώρας «ανοίγουν» επί δύο μέρες οι πρυτάνεις των ΑΕΙ κατά τη διάρκεια της συνόδου τους, που θα γίνει την Παρασκευή και το Σάββατο στα Ιωάννινα, παρουσία και του υπουργού Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλου.


Την ίδια ώρα οι καθηγητές των ιδρυμάτων ζητούν από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα οικονομικά αιτήματά τους, διαφορετικά θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου οι πρυτάνεις θα παραδώσουν στον υπουργό και την πρότασή τους για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, η οποία προβλέπει εξετάσεις μετά το λύκειο, με τη συμμετοχή των πανεπιστημίων και με την προοπτική μελλοντικά να επιτευχθεί η ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ όλων των αποφοίτων λυκείων.

Ενα ακόμη σοβαρό θέμα που θα συζητηθεί είναι η αντιμετώπιση των καταλήψεων και σχετική εισήγηση θα κάνει ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Α. Μάνθος, προκειμένου οι διοικήσεις των ιδρυμάτων να καταλήξουν σε μία κοινή λύση.

Αξιολόγηση
Οι πρυτάνεις θα αναφερθούν επίσης στην πορεία αξιολόγησης των ΑΕΙ , ενώ ανάλογη εισήγηση θα κάνει ο κ. Σπύρος Αμούργης, πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας των πανεπιστημίων.

Θέμα συζήτησης θα αποτελέσουν και τα προβλήματα που υπάρχουν στα κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα με ιδρύματα της αλλοδαπής αλλά και οι σχέσεις των ελληνικών ΑΕΙ με τα ΤΕΙ, εν όψει του νέου νομοσχεδίου που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Σχετικά με το θέμα αυτό, οι πανεπιστημιακοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται για άλλη μια φορά να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για την εκπαίδευση μέσα στο καλοκαίρι και χωρίς να έχει προηγηθεί στοιχειώδης δημόσιος διάλογος.

Στη σύνοδο θα παραστούν και εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), οι οποίοι θα αναφερθούν στα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα του κλάδου, καθώς ζητούν τη διαμόρφωση νέου μισθολογίου για τα μέλη ΔΕΠ και ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στον βασικό τους μισθό.

Οι πανεπιστημιακοί μιλούν για δραματική υποχρηματοδότηση της δημόσιας Παιδείας, για ουσιαστική μείωση των πραγματικών αποδοχών τους, ελάττωση της στελέχωσης των πανεπιστημίων (εκκρεμούν για πάνω από έναν χρόνο 595 διορισμοί εκλεγμένων μελών ΔΕΠ) και συνέχιση της κάλυψης πάγιων και διαρκών εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών με προσωπικό επισφαλούς σχέσης εργασίας (συμβασιούχοι διδάσκοντες με το ΠΔ 407/80).

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ τονίζει ότι «υπερασπίζεται την ανάγκη διαμόρφωσης τετραετών οικονομικών προγραμματισμών για τα πανεπιστήμια καθώς και την ανάγκη πλήρους διαφάνειας της οικονομικής διαχείρισης στο εσωτερικό των πανεπιστημίων, καταγγέλλει όμως την κυβέρνηση, η οποία με τον συγκεκριμένο τετραετή προγραμματισμό που προωθεί, επιδιώκει την περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου