Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Εγκρίθηκε από τη Βουλή η αμοιβαία δικαστική συνδρομή Ελλάδας και ΗΠΑ



απο in.gr


Με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ



Eurokinissi
Για την αμοιβαία έκδοση εγκληματιών προβλέπεται η διαβούλευση μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ

Αθήνα


Υπερψηφίστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ τα νομοσχέδια για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή και την αμοιβαία έκδοση εγκληματιών μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ, με βάση και τις σχετικές συμβάσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ που είχε προσυπογράψει η Ελλάδα το 2003.

Τα νομοσχέδια προβλέπουν τη δυνατότητα σύμπτυξης κοινών ερευνητικών ομάδων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, σε έρευνες εναντίον της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στο έδαφος των δύο χωρών.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αμοιβαίας έκδοσης εγκληματιών, προβλέπεται ρητά η διαβούλευση μεταξύ των δύο χωρών, σε περίπτωση νομικού κωλύματος της μίας από τις δύο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι η υπερψήφιση είναι «το ουσιαστικό βήμα για την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για την επίσκεψη Ελλήνων πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Πεταλωτής σημείωσε ότι όσον αφορά τη θανατική ποινή «το άρθρο 10 του παρόντος Πρωτοκόλλου κατοχυρώνει το δικαίωμα άρνησης έκδοσης εκ μέρους του η αίτηση κράτους σε περίπτωση που απειλείται η επιβολή ή η εκτέλεση θανατικής ποινής για ένα αδίκημα».

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, «σε καμία περίπτωση συνταγματικές εγγυήσεις δεν καταλύονται μέσω κανόνων του συμβατικού διεθνούς δικαίου στο πεδίο αυτό».

Αντιθέτως σφοδρή ήταν η αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς αλλά και του ΛΑΟΣ που καταψήφισαν τα πρωτόκολλα.

«Το Σύνταγμά μας απαγορεύει την έκδοση Ελλήνων πολιτών - και τώρα το θέτουμε σε διαπραγμάτευση;» υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλη. Για πρωτόκολλα «μνημεία υποταγής» μίλησε ο Σπύρος Χαλβατζής επίσης από το ΚΚΕ και πρόσθεσε: «πώς αλλιώς μπορεί να ειπωθεί ότι μπορεί να αθωωθεί τελεσίδικα κατηγορούμενος στην Ελλάδα και εκεί να ξαναδικαστεί και να καταδικαστεί, ακόμα και στην ποινή του θανάτου;»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Ανδριοπούλου επισήμανε ότι «ενώ η ΕΕ αφήνει κάποια περιθώρια διαφοροποίησης στα κράτη-μέλη με την υιοθέτηση πιο αυστηρών κριτηρίων εφαρμογής ως συμφωνιών, εμείς επιλέγουμε το δρόμο της λιγότερης προστασίας του πολίτη».

«Αν φθάσουμε στο σημείο να ζητάει ο Μεγάλος Αδερφός τον οποιονδήποτε, ενώ έχει αθωωθεί στην Ελλάδα και να τον εκδίδει η Ελλάδα, τότε μιλάμε ειλικρινά για μία αντιδημοκρατική αντίληψη», είπε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου