Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

«Η ΕΥΑΘ Α.Ε. είναι μία κοινή ανώνυμη εταιρία που λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς»

απο TVXS



Την προηγούμενη εβδομάδα το TVXS είχε ασχοληθεί με το θέμα της σχεδιαζόμενης, περαιτέρω, αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ, της εταιρίας δηλαδή που είναι υπεύθυνη για την ύδρευση και την αποχέτευση της Θεσσαλονίκης. Ο διαβόητος γαλλικός όμιλος Suez, που ήδη συμμετέχει στη μετοχική σύνθεση της ΕΥΑΘ Α.Ε., αναμένεται να αναλάβει το ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στην εταιρία, περιορίζοντας δραστικά το ποσοστό που ανήκει στο Δημόσιο. Πρόκειται για μια απόφαση που βρίσκει αντίθετους τους φορείς της πόλης, τους εργαζομένους στην ΕΥΑΘ, αλλά και όσους πολίτες είναι ενημερωμένοι για το θέμα, οι οποίοι προτάσσουν τον κοινωνικό ρόλο της εταιρίας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε. υπεραμύνεται σθεναρά της επιλογής της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού παράγοντα στη μετοχική σύνθεση της εταιρίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σκοπιμότητα ιδιωτικοποίησης μίας τόσο σημαντικής για το κοινωνικό σύνολο αλλά ταυτόχρονα και άκρως κερδοφόρας επιχείρησης ο κ. Σκόδρας ξεκαθάρισε πως: «Η ΕΥΑΘ Α.Ε. έχει ήδη ιδιωτικοποιηθεί από 2001 όταν το 26% της εταιρείας διατέθηκε μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε ιδιώτες επενδυτές. Συνεπώς, η ΕΥΑΘ Α.Ε. είναι μια κοινή ανώνυμη εταιρεία που λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς. Η απόφαση για διάθεση περαιτέρω τμήματος σε ιδιώτες επενδυτές αφορά αποκλειστικά και μόνο τους μετόχους της εταιρείας και πρωτίστως τον βασικό μέτοχο αυτής που είναι το Ελληνικό Δημόσιο.»

Επιπλέον, υπογράμμισε πως η εποχή των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων έχει περάσει ανεπιστρεπτί: «Η Ελληνική κοινωνία στο σύνολο της έχει αφήσει πίσω της την εποχή των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων που μοναδική τους, ουσιαστικά, δραστηριότητα ήταν η συντήρηση μιας υψηλά αμειβόμενης, και ελάχιστα προσφέρουσας, ελίτ συνδικαλιστών» και επισήμανε παράλληλα την ανάγκη για άνοιγμα των πρώην κρατικών εταιριών στον ιδιωτικό τομέα: «Αποτελεί, συνεπώς, εδραία πεποίθηση μας ότι ο μόνος δρόμος για τις «πρώην» κρατικές εταιρείες είναι το άνοιγμα τους στην αγορά και τον ανταγωνισμό με περαιτέρω συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σ’ αυτές. Η λειτουργία μιας επιχείρησης και μάλιστα εισηγμένης στο Χ.Α. απαιτεί την υιοθέτηση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων και σύγχρονων μεθόδων».

Από την άλλη υποστήριξε πως οι υψηλές χρηματοοικονομικές επιδόσεις της ΕΥΑΘ είναι αυτές που επιτρέπουν στην εταιρία να ασκεί απρόσκοπτα τον κοινωνικό της ρόλο: «Οι υψηλές χρηματοοικονομικές επιδόσεις είναι ακριβώς που επέτρεψαν στη διοίκηση της εταιρείας να «παγώσει» για το 2009 τα τιμολόγια για 400.000 οικιακούς καταναλωτές και να μειώσει κατά 20% τα τιμολόγια για 5.400 πολύτεκνες οικογένειες, αποδεικνύοντας ισχυρά κοινωνικά «αντανακλαστικά» αλλά και υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι των καταναλωτών της. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι πλέον η -με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργούσα- ΕΥΑΘ Α.Ε. έχει την οικονομική ευρωστία να αντιμετωπίζει, με ίδιους πόρους, χρόνια προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης (Νικόπολη-Σταυρούπολη, Ανθόκηποι-Πολίχνη, Σίνδος-Εχέδωρος, Πυλαία, Ωραιόκαστρο, Πεύκα, Χαλάστρα κλπ) αλλά και να αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης».

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δεν έχουν επαρκή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην ΕΥΑΘ. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να ζητηθεί και η άποψη των δημοτών για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση ο κ.Σκόδρας ξεκαθάρισε πως «η όποια πολιτική διάσταση του θέματος δεν αφορά τη διοίκηση της ΕΥΑΘ Α.Ε»., ενώ έσπευσε να εμπλουτίσει το... ερωτηματολόγιο: «Εάν τεθεί θέμα να ερωτηθούν οι πολίτες του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης καλό θα είναι να τεθούν προς τους πολίτες-καταναλωτές ταυτόχρονα και άλλα ερωτήματα, όπως:

(α) εάν «νοσταλγούν» τις εποχές των δημοτικο-κρατικών φορέων που η λειψυδρία ήταν ενδημικό φαινόμενο στην πόλη

(β) εάν επιθυμούν να επανέλθει η ΕΥΑΘ Α.Ε. στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης και να είναι έτοιμη να πάρει δάνειο για να πληρώσει την μισθοδοσία της

(γ) εάν συμφωνούν να επιστρέψει η εποχή που οι πάσης φύσεως προμηθευτές και εργολάβοι επέβαλλαν τις θελήσεις τους στην εταιρεία και εισέπρατταν τις αμοιβές που επιθυμούσαν, παρέχοντας σε αντάλλαγμα τουλάχιστον αμφισβητούμενης ποιότητας υπηρεσίες

(δ) εάν ερωτήθηκαν όταν δεκαπλασιάστηκε το τιμολόγιο της εταιρείας την περίοδο 1998 – 2004 και εάν συμφωνούν μ’ αυτό

(ε) εάν συμφωνούν με το γεγονός ότι χρειάστηκαν σχεδόν 30 χρόνια για να υδροδοτηθούν τμήματα κεντρικών δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, και αυτό έγινε από την ιδιωτικοποιημένη ΕΥΑΘ Α.Ε.

(στ) εάν γνωρίζουν κάποια δημοτικο-κρατική εταιρεία, από ιδρύσεως του νέου Ελληνικού Κράτους η οποία να πάγωσε και να μείωσε τα τιμολόγια για τους καταναλωτές

(ζ) εάν επιθυμούν τον διπλασιασμό του τιμολογίου που είναι προ των πυλών για όλες τις δημοτικο-κρατικές επιχειρήσεις ύδρευσης-αποχέτευσης,

(η) εάν συμφωνούν να μετατραπεί η ΕΥΑΘ Α.Ε. σε μια ακόμη «επιτυχημένη» δημοτικο-κρατική εταιρεία όπως οι υπόλοιπες που λειτουργούν στην χώρα και είναι σχεδόν στο σύνολο τους ζημιογόνες

(θ) εάν συμφωνούν να μην εξοφλούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης- οι ίδιοι που διεκδικούν την διαχείριση της ΕΥΑΘ Α.Ε.- τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς την εταιρεία, ενώ όλοι οι καταναλωτές είναι συνεπείς πελάτες

Είναι γεγονός πως οι σχέσεις διοίκησης και εργαζομένων στην ΕΥΑΘ δε βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ απάντησε στις κατηγορίες που έχει εκφράσει κατά καιρούς το Σωματείο Εργαζομένων για τη διοίκηση της εταιρίας, υποστηρίζοντας πως η τελευταία δεν ανταποκρίνεται στις «γέφυρες» επικοινωνίας και συνεργασίας. «Για να θέσουμε το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις, το «πρόβλημα» αφορά μια πολύ μικρή μερίδα συνδικαλιστών, με πολύ γνωστά σε όλους κίνητρα, εξαρτήσεις και αναφορές, στους οποίους οι εργαζόμενοι έχουν προ πολλού γυρίσει τις πλάτες. Και αυτό είναι αυταπόδεικτο καθώς, χωρίς την ουσιαστική προσπάθεια του συνόλου των εργαζομένων δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν οι εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας την τελευταία τριετία. Η «πολύ μεγάλη» απήχηση της μικρής αυτής μερίδας συνδικαλιστών στους εργαζόμενους διαπιστώνεται περίτρανα με μια απλή ματιά στα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ Α.Ε. στο σύνολο των κινητοποιήσεων, ακόμα και αυτών που προκηρύχθηκαν για το ασφαλιστικό, που ήταν τα μικρότερα στην χώρα. Σε κάθε περίπτωση, οι «γέφυρες» που αναφέρετε δεν είναι και τόσο ευδιάκριτες, ιδίως όταν ορισμένοι προβαίνουν συνεχώς σε σωρεία δηλώσεων περί «κακοδιαχείρισης» και «υποβάθμισης της ποιότητας του νερού» από την διοίκηση. Πάντως, όπως πολλές φορές έχω τονίσει, η εταιρεία και η διοίκηση της είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους ακόμη και για τους υβριστές της. Ακόμη και για εκείνους που στέλνουν απειλητικές και υβριστικές επιστολές στα σπίτια μας. Η προϋπόθεση είναι μία και πολύ απλή, σεβασμός στην τιμή, την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα του κάθε μέλους της διοίκησης, και πάνω απ’ όλα σεβασμός προς την εταιρεία, από την οποία μισθοδοτούνται και μάλιστα πλουσιοπάροχα.»

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ Α.Ε., που αναμένεται να επικυρώσει την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, η οποία έχει οριστεί για τις 26 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου