Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

επίκαιρα σχόλια...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ...
ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ Ή ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΑΛΜΟΥΝΙΑ

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ;;

ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ
... ΤΑ ΑΛΛΑ 28 ΠΗΓΑΝ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΥΠΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΖΗΜΕΝΣ-ΠΑΥΛΙΔΗ κλπ
ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ
ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΑΔΕΚΑΣΤΟΥ ΚΡΙΤΗ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΕΡ

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΝΤΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ ΤΙ ΕΚΦΡΑΖΕΙ
ΤΟ 50% ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΕΙΠΑΜΕ ΟΜΩΣ
ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΝΤΙ-ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ -ΑΓΩΝΑΣ!!!



Ρεκόρ εξοπλισμών το 2008 Εκτυπώσιμη σελίδα
five_col_1Παρά το μικρό μέγεθός της και το φτωχικό ταμείο της η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων πελατών της αμυντικής βιομηχανίας παγκοσμίως, με τις εισαγωγές συμβατικών εξοπλισμών της χώρας μας να καταλαμβάνουν την πέμπτη θέση στον κόσμο.

Του Γιώργου Χρηστίδη

Με τις εξοπλιστικές δαπάνες παγκοσμίως να εκτινάσσονται εν μέσω ύφεσης, το 2008, σε επίπεδα ρεκόρ, οι αμυντικές βιομηχανίες μπορούν δικαίως να πανηγυρίζουν ότι είναι ο μοναδικός, ίσως, κλάδος που έχει μείνει ανεπηρέαστος από την ύφεση που έχει γονατίσει την παγκόσμια οικονομία.

Κι αυτό γιατί στο κλασικό οικονομικό δίλημμα “βούτυρο ή όπλα”, πολλές χώρες ψηφίζουν αναφανδόν “όπλα”. Το αποτέλεσμα είναι οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες να καταγράψουν αύξηση 4% το 2008 σε σχέση με το 2007, αγγίζοντας αθροιστικά το 1,5 τρισ. δολ., σύμφωνα με το ινστιτούτο ειρήνης Sipri (Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης). Ακόμα πιο ενδεικτική είναι μία σύγκριση με το 1999: οι αμυντικές δαπάνες εμφανίζουν αλματώδη αύξηση κατά 45%!

“Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει ακόμα αγγίξει τις μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες”, αναφέρει στην έκθεσή του το Sipri, σύμφωνα με το οποίο το δικό της “λιθαράκι” έβαλε η μεγάλη αύξηση των ειρηνευτικών αποστολών, που επίσης χρειάζονται όπλα. Συγκεκριμένα οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις κατέγραψαν αύξηση 11%, με το εμπλεκόμενο σε αυτές προσωπικό να εκτινάσσεται επίσης σε επίπεδα ρεκόρ το 2008, προσεγγίζοντας τα 190.000 άτομα.

ΧΡΥΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΛΟΣΣΟΥΣ

Όλα αυτά μεταφράζονται σε χρυσές δουλειές για τους κολοσσούς του κλάδου. Οι 100 μεγαλύτεροι κατασκευαστές οπλικών συστημάτων παγκοσμίως κατέγραψαν πωλήσεις ύψους 347 δισ. δολ. το 2007, έτος για το οποίο είναι διαθέσιμα τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Στην κορυφή της σχετικής λίστας φιγουράρει ο αμερικανικός κολοσσός Boeing, οι πωλήσεις όπλων του οποίου ξεπέρασαν τα 30 δισ. δολ. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η βρετανική BAE Systems με πωλήσεις 29,9 δισ. δολ., ενώ τρίτη κατατάσσεται ένα άλλο μεγαθήριο των ΗΠΑ, η Lockheed Martin, με πωλήσεις 29,4 δισ. δολ.

Θεωρητικά, θα περίμενε κανείς ότι σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας και διογκωμένων ελλειμμάτων, οι κυβερνήσεις θα εμφανίζονταν περισσότερο… εγκρατείς στους εξοπλισμούς. Αυτό όμως δεν συμβαίνει.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΥΠΕΡΟΠΛΙΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν μακράν τον καλύτερο πελάτη των κατασκευαστών οπλικών συστημάτων. Μόνο το 2008 ξόδεψαν για τις ανάγκες της πολεμικής τους μηχανής σχεδόν 600 δισ. δολ.! Το ποσό αυτό, που είναι υπερδιπλάσιο από το ελληνικό... ΑΕΠ, είναι επίσης μεγαλύτερο από το άθροισμα των αντίστοιχων δαπανών των εννέα χωρών που ακολουθούν στη λίστα. Σε επίπεδο δεκαετίας, το 58% της αύξησης που καταγράφηκε στις αμυντικές δαπάνες οφείλεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και η Κίνα και η Ρωσία κλείνουν την ψαλίδα: αμφότερες τριπλασίασαν τις αμυντικές τους δαπάνες στο διάστημα αυτό, με το Sipri να επισημαίνει ειδικά για τη Μόσχα ότι “διατηρεί τα σχέδιά της για πρόσθετες αυξήσεις (στις δαπάνες για εξοπλισμούς), παρά τα δριμύτατα οικονομικά προβλήματα”.

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ινστιτούτου, όμως, οι υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες έχουν μεγάλο τίμημα, ακόμη και για τις πλουσιότερες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. “Κατά την οκταετή προεδρία του Τζορτζ Μπους, οι αμερικανικές αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο σε πραγματικές τιμές, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αύξηση αυτή συνέβαλε στην εκτόξευση των ελλειμμάτων”. Κατά τους ίδιους αναλυτές, αυτός ο διαρκής μήνας του μέλιτος που ζουν οι πολεμικές βιομηχανίες ίσως φτάσει σε άδοξο τέλος, εάν οι κυβερνήσεις έρθουν αντιμέτωπες με δυσθεώρητα ελλείμματα.

ΚΑΛΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

Η περίπτωση της Ελλάδας είναι χαρακτηριστική. Παρότι τα ποσά δεν αφορούν εξ ολοκλήρου νέες αγορές, η χώρα μας εκτιμάται ότι δαπάνησε (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ) σχεδόν 7 δισ. ευρώ για την άμυνά της το 2008, ποσό που αντιστοιχεί χοντρικά στο σύνολο των εσόδων του κράτους από τη φορολογία εισοδήματος!

Παρά το μικρό μέγεθός της και το φτωχικό της ταμείο, λοιπόν, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων πελατών της αμυντικής βιομηχανίας παγκοσμίως, με τις εισαγωγές συμβατικών εξοπλισμών της χώρας μας να καταλαμβάνουν την πέμπτη θέση στον κόσμο και να αντιστοιχούν στο 4% του συνόλου παγκοσμίως (υψηλότερες καταγράφηκαν μόνο στις περιπτώσεις της Κίνας, της Ινδίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Νότιας Κορέας) την περίοδο 2004-2008. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι των αμυντικών δαπανών της χώρας (υπολογίζεται σε άνω του 50% του συνόλου), δεν αφορά την αγορά νέου εξοπλισμού, αλλά τις πληρωμές του στρατιωτικού προσωπικού και τα λειτουργικά έξοδα των ενόπλων δυνάμεων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα θα έχει ξοδέψει συνολικά περί τα 50 δισ. ευρώ σε αμυντικές δαπάνες την περίοδο 1996-2010, ποσό δυσβάσταχτο δεδομένης της κάκιστης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Μέχρι το 2010 θα πρέπει η χώρα να πληρώσει 9 δισ. ευρώ για αμυντικό εξοπλισμό που έχει ήδη παραληφθεί.

Οι δέκα μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες του πλανήτη

Εταιρεία / Χώρα / Πωλήσεις όπλων (σε δισ. δολ.)

Boeing / ΗΠΑ / 30,5

BAE Systems / Βρετανία / 29,9

Lockheed Martin / ΗΠΑ / 29,4

Northrop Grumman / ΗΠΑ / 24,6.

General Dynamics / ΗΠΑ / 21,5.

Raytheon / ΗΠΑ / 19,5.

EADS / Γερμανία-Γαλλία- Ισπανία / 13,1.

L-3 Communications / ΗΠΑ / 11,2.

Finmeccanica / Ιταλία / 9,9

Thales / Γαλλία / 9,4

Πηγή: Sipri, Institute for Strategic Studies

Οι δέκα πρώτες χώρες σε εξοπλιστικές δαπάνες και η Ελλάδα

Χώρα / Αμυντικές δαπάνες (εκατ. δολ.) / Κατά κεφαλήν δαπάνες (δολ.) / % ΑΕΠ

ΗΠΑ / 552.568 / 1.835 / 3,99

Ρωσία / 32.215 / 228 / 1,54

Γαλλία / 60.662 / 993 / 2,37

Γερμανία / 42.108 / 511 / 1,27

Βρετανία / 63.258 / 1.041 / 2,28

Σαουδική Αραβία / 35.446 / 1.284 / 9,40

Ισραήλ / 11.607 / 1.806 / 7,17

Κίνα / 46.174 / 35 / 1,42

Ινδία / 26.513 / 23 / 2,32

Ιαπωνία / 41.039 / 322 / 0,93

Ελλάδα / 7.000 / 636 / 2,9

Πηγή: Sipri, Institute for Strategic Studies

_______________________________________________________________

Απογοητευτική η εικόνα της εγχώριας βιομηχανίας

Το δημοσιονομικό πρόβλημα που προκαλούν οι αμυντικές δαπάνες θα ήταν πολύ μικρότερο ή ακόμη και ανύπαρκτο, εάν η Ελλάδα είχε αναπτύξει κατάλληλα και κατάφερνε να αξιοποιήσει την εγχώρια βιομηχανία όπλων. Δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει και η συντριπτική πλειοψηφία των εξοπλισμών αποτελούν απευθείας εισαγωγή από το εξωτερικό.

Όταν μιλάμε για εγχώρια αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα, ουσιαστικά εννοούμε τρεις εταιρείες: την Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Δυστυχώς, η εικόνα και των τριών εταιρειών είναι μάλλον απογοητευτική.

Η ΕΛΒΟ

Η ΕΛΒΟ ιδρύθηκε το 1972 με την επωνυμία ΣΤΑΓΕΡ Ελλάς, κρατικοποιήθηκε τη δεκαετία του 1980 και πέρασε υπό τον έλεγχο του ομίλου Μυτιληναίος έπειτα από διεθνή διαγωνισμό τον Αύγουστο του 2000 (συγκεκριμένα, πουλήθηκε το 43% του μετοχικού κεφαλαίου με παράλληλη εκχώρηση του μάνατζμεντ). Η ΕΛΒΟ είναι ο κύριος προμηθευτής στρατιωτικών οχημάτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, όμως το 2008 έκλεισε με το χαμηλότερο τζίρο της τελευταίας 20ετίας και με σημαντικά διευρυμένες ζημίες ύψους 13,374 εκατ. ευρώ. Αιτία, η έλλειψη ικανών συμβάσεων και έργων, που να εξασφαλίζουν στην εταιρεία και τους 700 εργαζόμενους αντικείμενο δραστηριότητας. Η ΕΛΒΟ τελεί εν αναμονή της υλοποίησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων για συμβάσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ και σήμερα στις παραγωγικές γραμμές της βρίσκεται μόνο το Leopard 2. Στον ορίζοντα το μόνο που φαντάζει ως σανίδα σωτηρίας για την εταιρεία είναι η συμμετοχή της στην κατασκευή του ρωσικού ΤΟΜΑ, έργο που εκτιμάται ότι θα δώσει μία πιο μακροπρόθεσμη προοπτική στην ΕΛΒΟ.

Η ΕΑΣ

Η ΕΑΣ είναι όμιλος εταιρειών που ιδρύθηκε το 2004 με τη συγχώνευση της ΠΥΡΚΑΛ (ιδρύθηκε το 1874 και για περισσότερα από 130 χρόνια δραστηριοποιείται στην κατασκευή πυρομαχικών μικρών, μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων) και της ΕΒΟ (ιδρύθηκε το 1977 και δραστηριοποιείται στην κατασκευή όπλων φορητού οπλισμού, όλμων, οπλικών συστημάτων, προωθητικών πυρίτιδων και γεμισμάτων, καθώς επίσης και πυρομαχικών μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων). Η ΕΑΣ ανήκει στο δημόσιο και απασχολεί 2.000 άτομα. Όπως και στην περίπτωση της ΕΛΒΟ, το μεγάλο πρόβλημα της ΕΑΣ είναι η έλλειψη έργου, με αποτέλεσμα να υποαπασχολείται το προσωπικό της. Η ΕΑΣ ενέγραψε το 2008 τις μεγαλύτερες ζημίες από κάθε άλλη ελληνική βιομηχανία πλην της ΔΕΗ (133,649 εκατ. ευρώ).

Η ΕΑΒ

Η ΕΑΒ ιδρύθηκε το 1975 και είναι η ισχυρότερη κρατική εταιρεία στον χώρο της άμυνας και αεροδιαστημικής. Η πελατειακή βάση της ΕΑΒ περιλαμβάνει 240 εταιρείες από την εγχώρια και 88 εταιρείες από τη διεθνή αγορά. Στις τελευταίες περιλαμβάνονται μερικές από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως αμυντικές και αεροδιαστημικές εταιρείες, όπως η Airbυs France, η Dassault, η ΕADS, η Lockheed Μartin, η Raytheon, η SΝΕCΜΑ, η Boeing, η General Εlectric και άλλες. Παρόλα αυτά και η ΕΑΒ είναι ζημιογόνος, κλείνοντας το 2007 με ζημίες ύψους 14,7 εκατ. ευρώ.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Το ισχύον Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού (ΕΜΑΠΕ) της Ελλάδας για τη περίοδο 2006-2010 έχει ύψος 11,4 δισ. ευρώ και θεωρητικά θα έδινε λύσεις στα προβλήματα που συνδέονται με τους εξοπλισμούς. Στόχος είναι η προμήθεια ολοκληρωμένων οπλικών συστημάτων, η σταδιακή απεξάρτηση της Ελλάδας από πηγές του εξωτερικού με ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας και την υποστήριξη Ερευνητικών Προγραμμάτων, καθώς και η μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση των εξοπλιστικών δαπανών σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ.

Ιουν 14, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου