Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Το γαλλικό πανεπιστήμιο γίνεται ξανά σύμβολο μιας γενικευμένης κρίσης


Τον Μάη του ΄68 ονειρεύεται η Σορβόννη

Το γαλλικό πανεπιστήμιο γίνεται ξανά σύμβολο μιας γενικευμένης κρίσης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη

Σιωπηλά και άδεια παραμένουν 15 εβδομάδες τώρα τα αμφιθέατρα και οι μεγαλοπρεπείς βιβλιοθήκες της Σορβόννης. Μόνον οι γενικές συνελεύσεις τούς δίνουν ζωή, για να αποφασιστεί- ξανά και ξανά- η συνέχιση της απεργίας. Το αρχαιότερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Γαλλίας γίνεται για μια ακόμα φορά σύμβολο μιας γενικευμένης κρίσης.

«Η Σορβόννη, το οχυρό της αμφισβήτησης, καλά κρατεί», ήταν το Σαββατοκύριακο ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της αριστερής εφημερίδας «Liberation». «Το ανησυχητικό ναυάγιο της Σορβόννης», ήταν ο αντίστοιχος τίτλος της δεξιάς εφημερίδας «Le Figaro». Από αυτό και μόνο μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο διχάζει τη Γαλλία η κρίση που πυροδότησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του Νικολά Σαρκοζί και της υπουργού Παιδείας του, Βαλερί Πεκρές.

Η μεταρρύθμιση των γαλλικών πανεπιστημίων, που για να λέμε την αλήθεια δεν κατακτούν καλές θέσεις σε καμία παγκόσμια κατάταξη, ήταν προεκλογική υπόσχεση του Σαρκοζί· οι μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε το 2008, ωστόσο (περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας, ενθάρρυνση της ιδιωτικής χρηματοδότησης, μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία των πανεπιστημίων...) προκάλεσαν θύελλα, με τους καθηγητές, και τους φοιτητές να υποστηρίζουν ότι το κέρδος και οι επιδόσεις μπαίνουν πάνω από την Παιδεία. Σιγά σιγά, το κίνημα της αμφισβήτησης υποχωρεί- τα πανεπιστήμια που τελούν ακόμα υπό κατάληψη ή απεργία δεν είναι μόνο 10 όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση αλλά μάλλον ούτε και 23, όπως υποστηρίζουν οι απεργοί. Η κατάσταση όμως στη Σορβόννη παραμένει εκρηκτική.

Σαν φρούριο
Στην τελευταία, κοινή γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν φοιτητές και προσωπικό στις 13 Μαΐου αποφασίστηκε εκ νέου η συνέχιση της απεργίας- αποφασίστηκε επίσης να μη γίνουν καθόλου εξετάσεις μέχρι το επόμενο διοικητικό συμβούλιο, στις 5 Ιουνίου. Το ιστορικό κτίριο παραπέμπει σε φρούριο. Αστυνομικοί έξω από τις πόρτες, ιδιωτικοί φρουροί, προσληφθέντες από τον πρύτανη, λίγο πιο πίσω. Σοροί από καρέκλες και τραπέζια έξω από τις αίθουσες, φοιτητές- απεργοί φρουροί στα αμφιθέατρα. Θα χαθεί ή δεν θα χαθεί το εξάμηνο; Θα γίνουν ή δεν θα γίνουν οι εξετάσεις; Οι απαντήσεις ποικίλλουν, ανάλογα με το αν ρωτάει κανείς κάποιον που στηρίζει ή κάποιον που είναι αντίθετος με την απεργία.

Η «Figaro» πνέει μένεα εναντίον του προέδρου του πανεπιστημίου, Ζορζ Μολινιέ, ο οποίος πρωταγωνιστεί στις κινητοποιήσεις: μέχρι και υπονοούμενα για ανάρμοστες σχέσεις με «παθιασμένες φοιτήτριες» αφήνει... Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος, από την άλλη πλευρά, δίνει έμφαση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης Σαρκοζί (25 φορές έχουν σταλεί ΜΑΤ να απομακρύνουν διαδηλωτές από πανεπιστήμια τις τελευταίες δύο εβδομάδες) και στις διαβεβαιώσεις των καθηγητών πως «οι φοιτητές μας θα πάρουν τα πτυχία τους». Η Σορβόννη πάντως μετρά ήδη 15 εβδομάδες κλειστή.

Με μια ματιά


● ΤΟ ΚΟΛΕΓΙΟ της Σορβόννης ιδρύθηκε το 1253 στους κόλπους του Πανεπιστημίου του Παρισιού από τον Ρομπέρ ντε Σορμπόν, θεολόγο και εξομολογητή του βασιλιά Λουδοβίκου Θ΄ ● ΤΟ 1970 το Πανεπιστήμιο του Παρισιού διαιρέθηκε σε 13 πανεπιστήμια, πολλά από τα οποία μοιράζονται σήμερα το όνομα «Σορβόννη» ● ΤΕΣΣΕΡΑ πανεπιστήμια, τα Ρaris Ι, Ρaris ΙΙΙ, Ρaris ΙV και Ρaris V, διαθέτουν χώρους στα ιστορικά κτίρια της Σορβόννης, στο 5ο διαμέρισμα του Παρισιού ● ΚΑΤΑ ΤΗ Γαλλική Επανάσταση η Σορβόννη έκλεισε- την άνοιξε ξανά ο Ναπολέων το 1806, ως έδρα της Σχολής Επιστημών, της Σχολής Θεολογίας και της Φιλοσοφικής Σχολής ● ΣΤΗ ΣΟΡΒΟΝΝΗ ιδρύθηκε το 1894, από τον βαρόνο Πιερ ντε Κουμπερτέν, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή που αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ● ΑΠΟ ΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΤΗΣ έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες της Γαλλίας και όχι μόνοανάμεσά τους οι Ρεϊμόν Αρόν, Ζορζ Μπατάιγ, Ονορέ ντε Μπαλζάκ, Μαρί και Πιερ Κιουρί, Σιμόν ντε Μποβουάρ και Ζαν-Πολ Σαρτρ, Ζακ Ντεριντά, ΖανΛικ Γκοντάρ, Φρανσουά Μοριάκ, Νόρμαν Μέιλερ, Χόρχε Σεμπρούν, Ζακλίν Κέννεντυ...

● ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ στα δάχτυλα του ενός χεριού οι φορές που η Σορβόννη έκλεισε τις πόρτες της τα τελευταία εκατό χρόνια:

● ΤΟ 1940
εξαιτίας της εισβολής του γερμανικού στρατού ● ΤΟΝ ΜΑΗ του 1968- παρότι το κίνημα άρχισε από τη Ναντέρ, η Σορβόννη έγινε σύντομα η καρδιά της φοιτητικής εξέγερσης και παραμένει σύμβολο της εποχής εκείνης ● ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ φορά έκλεισε τον Μάρτιο του 2006, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Σύμφωνο Πρώτης Πρόσληψης της κυβέρνησης ντε Βιλπέν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου