Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Αντίσταση στην κρατική τρομοκρατία

Πέντε μήνες μετά τον ξεσηκωμό του περασμένο Δεκέμβρη δυο αγωνιστές φοιτητές, ο Π. Μουσταφέλλος και ο Σ. Φωτεινόπουλος καλούνται την Πέμπτη σε προανακριτική κατάθεση με βαριές κατηγορίες («απόπειρα ανθρωποκτονίας», «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» κλπ), ενώ η μήνυση επεκτείνεται και σε άλλα 30-40 άτομα «αγνώστων στοιχείων». «Παράπτωμά» τους, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη (και όχι μόνο) και η προσπάθειά τους να υλοποιήσουν την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου για συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας στις 10/12, ημέρα πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, ημέρα κατά την οποία πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές πορεύτηκαν με τα πανό της Πρωτοβουλίας Αντίστασης και του Συλλόγου Φοιτητών ως τη Νομαρχία. Εκεί, όσοι βρέθηκαν στον προθάλαμο του κτιρίου, δέχτηκαν την επίθεση των ΜΑΤ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό στο κεφάλι τριών φοιτητών και ενός δημοσιογράφου.
Οι θύτες λοιπόν μετατρέπονται σε θύματα και οι αγωνιζόμενοι ενάντια στην κρατική καταστολή, ενάντια στην πολιτική που δολοφονεί, την πολιτική της φτώχιας και της ανεργίας, μετατρέπονται σε κατηγορούμενοι και οδηγούνται στα δικαστήρια.
Είναι προφανές ότι οι διώξεις αυτές αποτελούν απόπειρα χτυπήματος του νεολαιίστικου κινήματος του Δεκέμβρη, συνέχεια της άγριας κρατικής καταστολής που αναπτύχθηκε εκείνες τις μέρες, με τους τόνους των χημικών που ρίχτηκαν σε διαδηλωτές και με τις αθρόες συλλήψεις και προφυλακίσεις ακόμη και μικρών μαθητών.
Είναι προσπάθεια εκφοβισμού κάθε φωνής διαμαρτυρίας και κάθε εστίας αντίστασης. Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ακόμη και η συμμετοχή σε μια κινητοποίηση μπορεί να ποινικοποιηθεί σε ανύποπτο χρόνο μόνο με μαρτυρίες αστυνομικών. Εντάσσεται στο κλίμα τρομοκρατίας που μετά το Δεκέμβρη εντείνεται με το νομοσχέδιο για τις κουκούλες και το ιδιώνυμο, με την τρομοϋστερία που καλλιεργούν τα ΜΜΕ, τη δράση των παρακρατικών συμμοριών, και εδώ στην Ξάνθη, με την καταδίκη σε πεντάμηνη φυλάκιση τριών φοιτητών επειδή «έσβησαν» φασιστικά συνθήματα, με τη συχνή «εξακρίβωση στοιχείων» νεολαίων, με την πρόσφατη σύλληψη και αυθαίρετη κράτηση του ξανθιώτη Ν. Κουνταρδά για δήθεν παραβίαση περιοριστικών όρων, αλλά και με την τρομοκρατία και τις απολύσεις τις εργοδοσίας σ’ όποιον αντιστέκεται (Καζίνο κλπ).
Το σύστημα, οι εκφραστές του και η πολιτική τους, που όπλισε το χέρι του ειδικού φρουρού για να δολοφονήσει τον μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλο, που εξέθρεψε τους δουλέμπορους εργολάβους στο χώρο της επισφαλούς εργασίας και τους μπράβους που προσπάθησαν να δολοφονήσουν την Κωνσταντίνα Κούνεβα με βιτριόλι, που περιστέλλει δικαιώματα και «χαρίζει απλόχερα» ανεργία, φτώχια και ανασφάλεια στους εργαζόμενους, σκοτεινό παρόν και χειρότερο μέλλον στη νεολαία, γνωρίζει πολύ καλά πως σύντομα θα εισπράξει αντιστάσεις, κινητοποιήσεις και ξεσηκωμούς πιο έντονους και πιο μαζικούς από αυτόν του Δεκέμβρη. Γι αυτό προσπαθεί να τους αποτρέψει και εντείνει την τρομοκρατία του και την καταστολή. Αν σήμερα στρέφεται ενάντια σε ένα κομμάτι του κινήματος, στόχος του είναι όλος ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, επιδίωξή του η τρομοκράτηση και υποταγή του.
Η απόκρουση αυτής της πολιτικής, η αντίσταση στην ποινικοποίηση των αγώνων, η αλληλεγγύη στους διωκόμενους αγωνιστές, είναι απαραίτητος όρος για να απαντηθεί η επίθεση του συστήματος που αφαιρεί κατακτήσεις και απειλεί το δικαίωμα στη δουλειά, στις σπουδές, στην ίδια τη ζωή.

Ø Να σταματήσει κάθε δίωξη στους αγωνιστές του Δεκέμβρη
Ø Να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες.
Ø Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων.
Πέμπτη 11:30 στα δικαστήρια. Προσυγκέντρωση 11:00 στην Πλ. Ελευθερίας
Πρωτοβουλία Αντίστασης Ξάνθης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου