Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι

Στις 5 Φεβρουαρίου 2009 προστέθηκε στη λίστα των εργατικών ατυχημάτων ένας ακόμα εργαζόμενος. Ο 50χρονος χειριστής Βλαδίμηρος Μαμπετζίδης καταπλακώθηκε από εξάρτημα γερανού στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Στις 17 Απριλίου 2008 από τύχη δεν είχαμε θύματα, εργαζομένων και διερχόμενων, όταν ανατράπηκε σκαπτικός γερανός βάρους 120 τόνων και ύψους 20 μέτρων στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στο ΑΠΘ.

Οι εταιρείες, στην προσπάθεια αύξησης των κερδών και με την ανοχή της κυβέρνησης, δεν τηρούν κανένα μέτρο προστασίας, εντατικοποιούν την εργασία τόσο σε ρυθμό όσο και σε χρόνο. Ο εργαζόμενος δεν είναι χειριστής των μηχανημάτων αλλά ο ίδιος μηχανή και μάλιστα αναλώσιμη.

Για το κεφάλαιο η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία μπροστά στη δίψα του για περισσότερο κέρδος.

Ο Βλαδίμηρος δεν ήταν ο μόνος «άτυχος» εργάτης. Την ίδια μέρα τραγικό θάνατο βρήκε και 47χρονος υπάλληλος της ΔΕΗ από ηλεκτροπληξία στην Κάτω Κόμη Κοζάνης.

Δεν έχουμε διανύσει τον δεύτερο μήνα του 2009 και οι νεκροί εργαζόμενοι για φέτος ανέρχονται σε 30, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Οι εταιρείες πιέζουν για περισσότερα κέρδη. Οι εργαζόμενοι υποκύπτουν κάτω από την πίεση της ανεργίας και της φτώχειας καθώς δίνουν μόνοι τους καθημερινά τη μάχη για το μεροκάματο. Στις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που ζούμε - των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της ανασφάλιστης δουλειάς, της εργοδοτικής τρομοκρατίας – φαινόμενα όπως τα παραπάνω εργατικά ατυχήματα ή την δολοφονική επίθεση στην Κ.Κούνεβα είναι καθημερινά. Θεατές σ’ αυτή τη μάχη είναι οι επίσημες συνδικαλιστικές ηγεσίες και οι διάφοροι κρατικοί φορείς όπως η Επιθεώρηση Εργασίας που ανακαλύπτουν ξαφνικά την «Αμερική» μετά από κάθε ατύχημα. Λες και δεν ξέρουν τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΓΩΝΑΣ

αντίσταση

στις ΔΥΤΙΚΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου