Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ

ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Στις τράπεζες λεφτά…Στη νεολαία σφαίρες…Ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες!

Η αποτίμηση των γεγονότων του Δεκέμβρη, έστω και ενάμισι μήνα μετά, σίγουρα δεν αποτελεί μια εύκολη διαδικασία καθώς όλα αυτά που διαδραματίστηκαν έγιναν τόσο έντονα αλλά και σε τόσο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που ακόμη τα απόνερα του Δεκέμβρη δεν έχουν φανεί…

Η ‘οργισμένη συμμετοχή’ χιλιάδων μαθητών, ανέργων, μεταναστών, φοιτητών, εργαζομένων ήταν καταλυτική και φανέρωσε πως τα αδιέξοδα και τα προβλήματα που βιώνει η νεολαία αλλά και ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας είναι αυτά που πυροδότησαν τον Δεκέμβρη.

Το σύστημα από την πλευρά του, βρέθηκε σε μια κατάσταση που σε καμιά περίπτωση δεν την περίμενε και που έφερνε- όχι μόνο την κυβέρνηση- σε μια δύσκολη θέση σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τα άλλα ‘αγκάθια’ που είχε να αντιμετωπίσει. Γι’ αυτό έσπευσε έγκαιρα να λασπολογίσει όλους αυτούς που βγήκαν στους δρόμους. Επειδή δεν έφτανε, όμως, μόνο αυτό χρησιμοποίησε και τις δυνάμεις καταστολής τις οποίες κυριολεκτικά αμόλησε σε κάθε γωνιά της χώρας, προκειμένου να τρομοκρατήσουν με τα χημικά, τις συλλήψεις και την ωμή βία. Έκφραση αυτού, ήταν και οι συλληφθέντες ανήλικοι στην Λάρισα που κατηγορούνται με βάση τον τρομονόμο και η υπόθεση τους εκκρεμεί τόσο για το σύστημα όσο και για το κίνημα…

Η επίσημη Αριστερά, βρέθηκε για ακόμη μια φορά πολύ πίσω από τις εξελίξεις. Ο ρόλος της ως υπερασπιστής και οργανωτής του κινήματος- της εξέγερσης (ας το πει κανείς όπως θέλει) μάλλον αποτελεί προσδοκία θερινής νυκτός, για όποιον περίμενε πως θα ήταν τέτοιος…Στάθηκε είτε ξεκάθαρα εχθρικά απέναντι στο Δεκέμβρη, χαρακτηρίζοντας τον λίγο ως πολύ ‘σχέδιο σκοτεινών κύκλων’ είτε προσπάθησε να κρατήσει μια μεσοβέζικη στάση απέναντι σε κίνημα και σύστημα, κάτι το οποίο σε οξυμμένες κινηματικές συνθήκες βοηθά φανερά το σύστημα..

Ο αναρχικός -αντιεξουσιαστικός χώρος, βρέθηκε στο πιο προνομιακό πεδίο παρέμβασης για αυτόν το τελευταίο διάστημα. Τα γρήγορα και πολλές φορές θετικά αντανακλαστικά του, όσο αφορά το ζήτημα του παρσίματος πρωτοβουλιών, τον έφεραν στο προσκήνιο σε πανελλαδική κλίμακα. Όμως, η από την πλευρά επικέντρωση και η ανάδειξη ως μόνο στόχου του ζητήματος της κρατικής καταστολής σε συνοδεία με την αποθέωση του αυθόρμητου φανέρωσαν τα όρια των αντιλήψεων αυτού του χώρου στο κατά πόσο μπορούν να γίνουν κυρίαρχες μέσα στην κοινωνία και στο κατά πόσο μπορούν να γίνουν πραγματικά επικίνδυνες για το σύστημα.

Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ήταν αντικειμενικό με βάση τη γείωση τους στην κοινωνία, πως θα τους ξεπερνούσαν οι εξελίξεις του Δεκέμβρη, το θέμα είναι πως οι πρωτοβουλίες που πήραν δεν κινήθηκαν στην κατεύθυνση αναστροφής αυτού αλλά σε λογικές που αρχικά εξέφραζαν την απογείωση (του στυλ βρισκόμαστε σε προεπαναστατική περίοδο και έχουμε αναλάβει την καθοδήγηση των μαζών μέσα από τα κέντρα αγώνα...) και στη συνέχεια την ανώμαλη προσγείωση…Το μπόλιασμα της νεολαίας με συνθήματα και πολιτικό περιεχόμενο που θα άφηνε θετικές παρακαταθήκες για τη συνέχεια του αγώνα το Γενάρη αλλά και μετέπειτα, παρακάμθηκε τεχνηέντως μαζί με την υποτίμηση των διαδικασιών των συλλόγων.

Οι αγωνιστικές κινήσεις συμμετείχαν μέσα σε αυτές τις κινητοποιήσεις και θα ήταν όχι μόνο λάθος αλλά και μη παραγωγικό σε μια διαδικασία απολογισμού να πούμε πως ‘τα έκαναν όλα καλά’. Οι αδυναμίες ήταν φανερές σε αρκετές περιπτώσεις και η ανάγκη να αντιληφθούν οι αγωνιστικάριοι τις νέες απαιτήσεις της εποχής και τις αλλαγές που έχουν συντελεσθεί μέσα στη νεολαία είναι ζωτικής σημασίας.

Ήδη η συνέχεια του Δεκέμβρη, σε νέες μορφές, περιεχόμενο, στόχους πάλης μπαίνει στην καθημερινότητα μας, στη σχολή, στην Κούνεβα, στο νεκρό εργάτη του Μετρό, στους αγρότες, στους απολυμένους, στους άνεργους και πάει λέγοντας…Τα διδάγματα του Δεκέμβρη πολλά. Να τα αξιοποιήσουμε!

Χωρίς αυτό το κείμενο να αποτελεί κάποια μορφής εισήγηση ή βάση διαλόγου, αλλά μια κατάθεση σημείων και σίγουρα όχι όλων, καλούμε κάθε νεολαίο που θέλει να συζητήσει απολογιστικά για το Δεκέμβρη να συμμετάσχει στην κουβέντα που θα διεξαχθεί το Σάββατο 7 Φλευάρη στις 18:00 στο Πολυτεχνείο ΑΠΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου