Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Το σύστημα γεννάει τους εγκληματίες και όχι το άσυλο και οι ελευθερίες!



Με αφορμή την κουβέντα που έχει ανοίξει για την «παραβατικότητα» στα πανεπιστήμια

Δεν άργησε πάλι να ανοίξει η κουβέντα για τη λεγόμενη «παραβατικότητα» των πανεπιστημίων από καθηγητάδες, πολιτικούς εκπροσώπους του συστήματος και ΜΜΕ. Αυτή τη φορά, αφορμή αποτέλεσε η καταγγελία ενός καθηγητή του ΕΚΠΑ, για ομάδες που δρουν παράνομα και ληστεύουν φοιτητές  στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης. Έκτοτε ακολούθησαν μακροσκελή ρεπορτάζ από μεριάς ΜΜΕ άλλα και το «συγκινητικό» βίντεο του Κ. Μητσοτάκη έξω από την ΑΣΟΕΕ που φαίνεται να αγωνιά για την κατάσταση των πανεπιστημίων μας. Η συζήτηση ανοίγει έχοντας για ακόμα μια φορά ως στόχο τη δημιουργία ενός όλο και πιο αντιδραστικού κλίματος, στρώνοντας το έδαφος για την πλήρη αμφισβήτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών ελευθεριών και του Ασύλου.


Αρχικά, θέλουμε να τονίσουμε πως ορισμένα από τα περιστατικά που αναφέρονται (με μια μεγάλη δόση υπερβολής, βεβαία) είναι πραγματικά. Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι από ποια σκοπιά τα εξετάζουμε και ποια λύση προκρίνουμε. Ξέρουμε πολύ καλά πως η εγκληματικότητα, οι αντικοινωνικές-περιθωριακές συμπεριφορές και τα ναρκωτικά, γεννιούνται από αυτό το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και τους εκφραστές του, που με τις πολιτικές τους σπρώχνουν όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του λαού στην εξαθλίωση και τη φτώχεια. Ένα σύστημα οποίο βασίζεται και αναπαράγεται μέσω της εκμετάλλευσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, προκαλώντας πολέμους, φτωχοποίηση και κοινωνικές ανισότητες και διαπράττοντας καθημερινά τα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος των λαών. Αυτά τα φαινόμενα, όπως εμφανίζονται συνολικά στην κοινωνία, έτσι εμφανίζονται και σε χώρους του πανεπιστημίου ως αντανάκλαση αυτής. Πολλές φορές, μάλιστα, προωθούνται σε αυτούς ενεργά από τους κρατικούς μηχανισμούς εξαθλιωμένα και λούμπεν κομμάτια της κοινωνίας, για να έχουν μετά τη δυνατότητα να συκοφαντούν το Άσυλο και τις ελευθερίες.   Οπότε είναι τουλάχιστον ειρωνικό  να παρουσιάζονται κάποιοι ως πρόθυμοι λύτες των προβλημάτων που οι ίδιοι με τις πολιτικές τους δημιουργούν! Η λύση και αντιμετώπιση τους για μας δεν μπορεί να έρθει από την πλευρά του συστήματος, των μηχανισμών του και των διοικήσεων, που προσχηματικά και μόνο «κόπτονται», υπηρετώντας άλλες σκοπιμότητες. Αντιθέτως, περνάει μέσα από την πάλη για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, την επανανοηματοδότηση του Ασύλου στις συνειδήσεις των φοιτητών, τη μετατροπή των σχολών σε πραγματικά ζωντανούς χώρους ελεύθερης έκφρασης της νεολαίας.

Γίνεται εμφανές ότι το ζήτημα της «ανομίας» στα Πανεπιστήμια δεν ανοίγει γιατί ξαφνικά νοιαστήκαν για εμάς. Ποιος θα μπορούσε να το ισχυριστεί, όταν όλοι αυτοί έχουν βάλει το χέρι τους ώστε να υποθηκεύσουν τις ζωές και το μέλλον μας και να καταργήσουν κάθε φοιτητικό μας δικαίωμα. Όταν μέσω των ταξικών φραγμών, της εντατικοποίησης και της καθηγητικής αυθαιρεσίας κάνουν όλο και πιο δύσκολο τον δρόμο μας προς το πτυχίο. Ούτε η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πάνω στο ζήτημα του Ασύλου βασίζεται σε κάποια υπαρκτή διαφοροποίηση που έχουν μεταξύ τους. Έξαλλου, η καταστρατήγηση του Ασύλου αποτυπώνεται και από τον πρόσφατα ψηφισμένο ν.Γαβρόγλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έναν νόμο που η πρυτανεία του ΑΠΘ εφάρμοσε φέρνοντας την αστυνομία να περιπολεί μέσα στο ΑΠΘ. Όσο και να εκφράζονται διαφωνίες για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους, όλο το αστικό πολιτικό σύστημα είναι ενοποιημένο στην πολιτική της φασιστικοποίησης της πολιτικής και δημόσιας ζωής που αμφισβητεί έντονα τα δημοκρατικά μας δικαιώματα.

Βάζουν στο στόχαστρο το Άσυλο και τις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες, προσπαθώντας να χτυπήσουν την οργάνωση και την αντίσταση των φοιτητών ενάντια στην ταξική αντιλαϊκή πολιτική τους. Όπως και με τον πρόσφατο νόμο που τσακίζει το δικαίωμα στην απεργία, έτσι και με την υπονόμευση του Ασύλου θέλουν να αμφισβητήσουν πλήρως τη δυνατότητα του λαού να αντιστέκεται και να χρησιμοποιεί μορφές πάλης που όλο το προηγούμενο διάστημα έβαζαν φραγμό στην επίθεση τους και κατοχύρωναν δικαιώματα. Πατάνε πονηρά πάνω σε υπαρκτά προβλήματα των φοιτητών και λόγω της αποσυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος θέλουν να φέρουν τους μπάτσους μέσα στα πανεπιστήμια και αύριο-μεθαύριο να καταστείλουν οποιαδήποτε προσπάθεια αντίστασης που θα ξεσπάσει. Γιατί γνωρίζουν πως αυτή η πολιτική δημιουργεί αναβρασμό στους φοιτητές που είναι σίγουρο πως θα ξεσπάσουν, χαλώντας για άλλη μια φορά τα σχέδιά τους

Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας, να προφυλάξουμε το Λαϊκό Άσυλο από οποιαδήποτε παρέμβαση δυνάμεων καταστολής! Η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε είναι δική μας υπόθεση. Μέσα από τα όργανα και τις συλλογικές μας διαδικασίες να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην πολιτική-συνδικαλιστική-πολιτιστική έκφραση και στην οργανωμένη πάλη. Να ανασυγκροτήσουμε τους συλλόγους μας πολιτικά, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση εστιών αντίστασης , ώστε να αντισταθούμε στο μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου