Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Οι ισχυροί του πλανήτη επιτίθενται…



«Κι άλλοι νεκροί στη Μ. Ανατολή». «Κλιμακώνεται η ένταση στον Ειρηνικό». «Εντείνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας». Είναι μόνο λίγες από τις φράσεις που πλαισιώνουν τις ειδήσεις στα τηλεοπτικά δελτία και τις εφημερίδες. Ξέρουμε όμως ότι οι ειδήσεις αυτές αλλά περισσότερο οι εικόνες των κατεστραμμένων χωρών και ανθρώπων φέρουν την υπογραφή του πραγματικού υπαίτιου για την φτώχεια και τους πολέμους: τουκαπιταλιστικού – ιμπεριαλιστικού συστήματος, που λόγω της ακόρεστης δίψας του για κέρδος, δεν λογαριάζει ζωές.

Οι ειδήσεις αυτές, βέβαια, πέρα από υπογραφή, έχουν και όνομα: ΗΠΑ. Ρωσία. Γερμανία, Γαλλία και συνολικά Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές.Σε αυτή την περίοδο δομικής κρίσης του συστήματος, οι αστικές τάξεις των χωρών αυτών όλο και λιγότερο αρκούνται στο ξεζούμισμα του λαού τους. Αντίθετα, απαιτούν την καταλήστευση και άλλων χωρών, των εξαρτημένων, για να κυριαρχήσουν σε βάρος των ανταγωνιστών τους και να πετύχουν μια ανάκαμψη στην κερδοφορία τους.Επιδίδονται με λύσσα στοξαναμοίρασματου «μικρού» μας κόσμου, γιατί δεν έχουν άλλο τρόπο να ξεπεράσουν την κρίση τους πέρα από τον πόλεμο και την οικονομική λεηλασία.
Και ανάμεσά τους, υπάρχουν δύο βασικοί αντίπαλοι. Από τη μία, οι ΗΠΑ,από την άλλη,η Ρωσία. Τους χαρακτηρίζει μια μακρά ιστορία αντιπαράθεσης, με κινητήρια την προσπάθεια των ΗΠΑ να κυριαρχήσουν παγκόσμια και αναγκαίο όρο σε αυτή, την περικύκλωση - αποδυνάμωση της Ρωσίας.Έτσι διαλύθηκαν η Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, η Λιβύη, η Συρία.Έτσι, βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός και στρατοί μαζεύτηκαν στην ανατολική Ευρώπη και σε όλο το μήκος των δυτικών συνόρων της Ρωσίας, μέχρι και την Ουκρανία.Έτσι γίνονται πεδίο αναμέτρησης η Αφρική και η Ασία, κι ανοίγει εκ νέου το ζήτημα των πυρηνικών.Έτσι, από τη βόρεια θάλασσα και τις βαλτικές μέχρι το Αιγαίο και τη Μ. Ανατολή, η περιοχή, αν δεν φλέγεται ήδη, κινδυνεύει να πάρει φωτιά.

Βαθιά η εξάρτηση της χώρας μας από ΗΠΑ – ΕΕ

Η Ελλάδα είναι μες στον «χορό των τεράτων», στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Άλλωστε το φανέρωσε η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, όπου οΤραμπέλαβε τις εξής δεσμεύσεις: αναβάθμιση της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στη Σούδα και των αεροσκαφών F16με κάθε κόστος,ενίσχυση τουγεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας σε Βαλκάνια και Μ. Ανατολή. Την ίδια στιγμή, παραμένει ανοιχτή η συζήτηση για δημιουργίαδεύτερης βάσης στην Κρήτη και βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη.Συνεχίζονται τόσο η αποθήκευση πυρηνικών στον Άραξο όσο και η συμμετοχή της χώρας μας στις αντιδραστικές τριμερείς με Ισραήλ – Αίγυπτο και Κύπρο. Συνεχίζονται η παρουσία του νατοϊκού στόλου στο Αιγαίο, η χρήση της Ανδραβίδας και των αεροδρομίων του Ακτίου και της Λάρισας από τις ΗΠΑ, οι αεροπορικές ασκήσεις πάνω από την Κρήτη. Και συνοδεύονται από υποσχέσεις για μπίζνες αλά USA στη χώρα και νέους «κερδοφόρους» αγωγούς ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται η σχέση εξάρτησης της χώρας μας από ΗΠΑ- ΕΕ. Μια σχέση που υφίσταται ήδη από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους και έγκειται στο ότι το ντόπιο κεφάλαιο δεν μπορεί να σταθεί, να δει τα συμφέροντά του και να αναπαραχθεί έξω από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να έχει την εύνοια των ξένων προστατών της.
Από τη μία, αυτόσημαίνει ότι συνολικά η χώρα μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.
·      Σημαίνει ότι η κυβέρνηση παραχωρεί ωμά και κυνικά το έδαφος, το νερό και τον αέρα της χώρας, παίρνοντας και τα ανάλογα κομπλιμέντα, όπως ότι η Σούδα είναι βάση – «διαμάντι του ΝΑΤΟ».
·      Σημαίνει ότι ο ελλαδικός χώρος συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της φονικής στρατιωτικής μηχανής του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ. Παίζει ρόλο στο να βγει το αντιδραστικό καθεστώς του Αιγύπτιου Αλ Σίσι από τη «διεθνή απομόνωση» και να συνδεθεί με την Ευρώπη. Προωθεί τις ιμπεριαλιστικές «λύσεις» και τα νέα σχέδια διχοτόμησης στην πολύπαθη Κύπρο.
·      Σημαίνει ότι όσο οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας «οξύνονται», τόσο θα τα δίνουν όλα στον κοινό προστάτη ονόματι ΗΠΑ.Είτε είναι τα δις των πολεμικών εξοπλισμών που απαιτεί ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο, είτε το ίδιο το… Αιγαίο και οι «γκρίζες ζώνες», η Αμερική τα παίρνει όλα. Έχει στο κάτω - κάτω τον πρώτο λόγο για την κατάληξη της κόντρας τους. Μιας κόντραςπου αφορά τις τυχοδιωκτικές βλέψεις τους στην περιοχήκαι είναι ξένη προς τον τούρκικο και ελληνικό λαό.
·      Και φυσικά σημαίνει ότι οι μακελάρηδες Αμερικάνοι πεζοναύτες, όσο παραμένουν στον τόπο μας, έχουν το ελεύθερο να τραμπουκίζουν κόσμο, όπως έγινε πρόσφατα στα Χανιά, να μεθάνε και να μετατρέπουν ολόκληρες πόλεις σε κακόφημα κέντρα διασκέδασης. Να προκαλούν ήδη με τη δραστηριότητά τους (βάσεις, χημικά) ανυπολόγιστες καταστροφές στο περιβάλλον και την υγεία μας.
Από την άλλη, μέσα από τα μνημόνια και τις αξιολογήσεις δοκιμάζεται η παγκόσμια τάση των ιμπεριαλιστών να κλιμακώνουν εν καιρώ κρίσης την καταλήστευση των εξαρτημένων χωρών.Η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως ο αδύνατος κρίκος της ευρωζώνης και της ΕΕ. Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ αυξάνουν τις πιέσεις απέναντι σε Ευρωπαίους, ώστε να αναλάβουν αυτοί μεγαλύτερο μέρος της «χασούρας» από την παγκόσμια κρίση.
Ανεξάρτητα όμως από τις δικές τους αντιπαραθέσεις,η επίθεση στον λαό μας θα συνεχιστεί αμείωτα. Για αυτό ξέρουμε ότι τόσο οι «σπουδαίες» επενδύσεις ξένων κεφαλαίων όσο και οι εύνοιες της Δύσης προς την κυβέρνηση εν μέσω της 3ης αξιολόγησης, σε σχέση με το χρέος, μόνο άσπρες μέρες δε θα φέρουν για μας.Γιατί η επίθεση στους μισθούς, την ασφάλιση, τις συντάξεις, την εκπαίδευση έχει τη διπλή υπογραφή ΔΝΤ – ΕΚΤ. Στόχος είναι να μετατραπεί όλη η χώρα σε μια Ειδική Οικονομική Ζώνη, με ανύπαρκτα δικαιώματα, όπου οι ξένοι επενδυτές θα αλωνίζουν και ο λαός θα πεινάει.
Η σχέση εξάρτησης χαίρει της αποδοχής του κεφαλαίου συνολικά, επομένως και κάθε εκπροσώπου του. Γι’ αυτό, όσο και αν αντιπολιτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα αστικά κόμματα-από την ΝΔ μέχρι τον Λεβέντη- δείχνουν απόλυτη σύμπνοια στην εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για τη χώρα.Η υποτέλειά τους δένει με τον εθνικισμό και τη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Κι αυτή μας θέλει να ξεχνάμε τα προβλήματά μας, εκείνα που μας έχουν φορτώσει με τα μέτρα που ψηφίζουν κάθε τόσο, και να κοιτάξουμε το «κοινό εθνικό καλό».
Γι’ αυτό θέλουν να χειροκροτούμε τον Τραμπ και να νιώθουμε ασφάλεια με τα λόγια και τα έργα του. Να αντιδράμε στην «τούρκικη επιθετικότητα» με ανοχή των βάσεων, των στρατιωτικών ασκήσεων και βολών, των αεροπλανοφόρων, συνολικά του ΝΑΤΟ και της δήθεν προστασίας του. Να ξεγράψουν τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα μας, που εκφράστηκαν τόσες φορές στο παρελθόν, σε μεγαλειώδειςαντιπολεμικές διαδηλώσεις. Να κοιτάμε με μισό μάτι τους πρόσφυγες και γενικά τα θύματά τους, για να μην μάθουμε ποτέ ότι κάτι μας ενώνει.

Εμείς προτάσσουμε τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα!

Εμείς όμως πρέπει  να ερμηνεύσουμε τις εξελίξεις και να ανασυγκροτηθούμε! Να παλέψουμε γιαένα αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο των λαών, που θα βάζει στο στόχαστρο τους ιμπεριαλιστές και τις αντιδραστικές εξαρτημένες αστικές τάξεις.Είναι στοίχημα ο λαός μας να συνδεθεί με τους γειτονικούς λαούς, πρόσφυγες και μη, να αντιληφθεί ότι ο εχθρός είναι κοινός, η ιμπεριαλιστική εξάρτηση και η καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Είναι ανάγκη επίσης να προσδιορίσουμε την Αριστερά που έχουμε ανάγκη! Εκείνη που στοχεύει στην οργάνωση των λαϊκών αγώνων και το ξεμπρόστιασμα του ιμπεριαλιστικού – καπιταλιστικού συστήματος. Που βάζει την προοπτική της ανεξαρτησίας και δεν κρύβει τους μεγάλους κινδύνους που μας επιφυλάσσει ο ιμπεριαλισμός αλλά υπηρετεί την ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ με εκείνον.
Η Προοπτική της νεολαίας δεν είναι να γίνει κρέας στα κανόνια των ξένων αφεντικών της χώρας. Ούτε έρμαιο των καλεσμάτων εθνικής ενότητας των ντόπιων υποτακτικών τους, του σοβινισμού και του εθνικισμού. Τα όνειρα μας είναι ασυμβίβαστα με την αδικία, την εκμετάλλευση, τον πόλεμο, την προσφυγιά.Η προοπτική μας βρίσκεται στο πλευρό του λαού και της εργατικής τάξης. Στους αγώνες Αντίστασης και Διεκδίκησηςμέσα στις σχολές, για τα δικαιώματά μας σε σπουδές – δουλειά – ελευθερίες. Στην ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής κατεύθυνσης στο κίνημα, για να βάλουμε εμείς τη σφραγίδα στις εξελίξεις. Μόνο μέσα από μια τέτοια πορεία, ανοίγει η προοπτική για το σπάσιμο των δεσμών της εξάρτησης της χώρας μας και την κοινωνική απελευθέρωση. Η προοπτική να γίνει ο λαός μας αφέντης στον τόπο του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου