Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Απολογισμός των κινητοποιήσεων του Συλλόγου Φοιτητών Βιολογίας ΑΠΘ



Το προηγούμενο διάστημα ήρθαμε αντιμέτωποι με το ζήτημα της πρακτικής άσκησης, καθώς μάθαμε πως θα δοθούν μόνο 50 θέσεις για την εκπόνηση πρακτικής σε ένα έτος 158 ατόμων. Αυτό, σε συνδυασμό με άλλα ζητήματα της σχολής μας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Έτσι στην 1/11, σε μία από τις μαζικότερες συνελεύσεις των τελευταίων χρόνων ο Σύλλογος Φοιτητών Βιολογίας πήρε αγωνιστική απόφαση για 2ήμερη κατάληψη της σχολής. 


Μέσα στην κατάληψη πραγματοποιήθηκαν δύο μαζικές συζητήσεις στις οποίες κυριάρχησε το ζήτημα των πρακτικών, αλλά στις κατά τόπους συζητήσεις ανοίχθηκαν και άλλα ζητήματα, τόσο της σχολής όσο και γενικότερου πολιτικού περιεχομένου. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης και δράσης των φοιτητών ήταν αφενός η ενεργοποίηση και η συσπείρωση μεγάλου μέρους του συλλόγου και αφετέρου η αύξηση του αριθμού των θέσεων για πρακτικές, καθώς επίσης και η αναβολή της έναρξης των δηλώσεων. 

Κόντρα στην "νομιμότητα", την αντιοργανωτική προπαγάνδα και τον ατομικό δρόμο, είδαμε πως η συλλογική κινητοποίηση των φοιτητών είναι η μόνη που μπορεί να ασκήσει ουσιαστική πίεση και να έχει κατακτήσεις. 

Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα των πρακτικών δεν είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς κάποιων "κακών" καθηγητών ή κακοδιαχείρισης. Εντάσσεται σε μια γενικότερη επίθεση του συστήματος που εφαρμόζεται σε πολλά επίπεδα, σε όλες τις σχολές και τα ιδρύματα της χώρας. Η επίθεση αυτή προωθούμενη από τον νόμο-πλαίσιο και τον νόμο Γαυρόγλου, έχει ξεκάθαρη στόχευση, τον έμμεσο ή άμεσο εξαναγκασμό μεγάλου μέρους των φοιτητών να τεθούν εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Με λίγα λόγια, το σύστημα επιχειρεί να δημιουργήσει ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς, πετώντας εκτός τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. 

Σε αυτό το κλίμα εντατικοποίησης των σπουδών μας και της ζωής μας, δεν μπορούμε να αφήσουμε κανέναν φοιτητή μόνο του. Προτάσσουμε την συνέχιση της συλλογικής διεκδίκησης αντί του ατομικού δρόμου, να οργανωθούμε και ενωμένοι να διεκδικήσουμε ανθρώπινους όρους σπουδών, δικαιώματα στο πτυχίο και τη δουλειά. Πρέπει να διεκδικήσουμε πρακτικές για όλους τους φοιτητές, στόχευση που δεν αφορά μόνο το τέταρτο έτος αλλά και τα μικρότερα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση με τους ίδιους ή και χειρότερους όρους. Πρέπει να δώσουμε την μάχη για τις καθημερινές συνθήκες σπουδών μας και για το μέλλον μας, να αντισταθούμε συνολικά στον νόμο πλαίσιο και τον νόμο Γαβρόγλου που αποτελούν τη βάση για το προχώρημα της επίθεσης στα δικαιώματά μας! 

· Κανένας φοιτητής χωρίς πρακτική άσκηση 

· Κάτω ο Νόμος Πλαίσιο και ο Νόμος Γαβρόγλου 

· Κανένας φοιτητής μόνος στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων του 

· Δημόσια-Δωρεάν εκπαίδευση για όλον τον λαό


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου