Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Δε θα τους αφήσουμε να καταστείλουν τον αγώνα βάζοντας χέρι σε κάθε έννοια ελευθερίας!



Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΟΠΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΘ
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!
ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ!

Η κουβέντα γύρω από το πανεπιστημιακό άσυλο φαίνεται ότι δεν παύει ποτέ να αποτελεί πεδίο ενδιαφέροντος, καθώς οι εξελίξεις συνεχώς την επικαιροποιούν. Τον τελευταίο καιρό είχε ξεσπάσει μια μερίδα φοιτητών του ΑΠΘ για την εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά στο πανεπιστήμιο ζητώντας την προστασία των αρχών στο εσωτερικό του πανεπιστημίου, υπονομεύοντας την έννοια του ασύλου ως όπλο εξασφάλισης των συνδικαλιστικών ελευθεριών, των αγώνων και της πάλης του φοιτητικού κινήματος.

Έπειτα από την κατάργηση του ασύλου το 2011 η Σύγκλητος και η Πρυτανεία, έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν στα όργανα της πολιτείας και να ζητήσουν την άμεση επέμβαση στο χώρο του πανεπιστημίου, όποτε τυχόν το κρίνουν αναγκαίο. Σήμερα, λοιπόν, αυτό τους το δικαίωμα αναβαθμίζεται. Ο νέος κατάπτυστος νόμος Γαβρόγλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αναφέρει ότι «επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις πλημμελημάτων και κακουργημάτων αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου». Με ενημερωτικό e-mail, η πρυτανεία προειδοποιεί στις 8/9/2017 τους φοιτητές του ΑΠΘ ότι πρόκειται να επιτρέψει τη «συνεχή παρέμβαση και διενέργεια ελέγχων των αρμόδιων οργάνων της αστυνομίας εντός της πανεπιστημιούπολης, αποκλειστικά και μόνο προς αντιμετώπιση του προβλήματος διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών.».

Ποιος, όμως, μπορεί να εγγυηθεί ότι η παρέμβαση των αστυνομικών αρχών θα περιοριστεί στο κυνήγι του εμπορίου ναρκωτικών; Ποιος άραγε δεν γνωρίζει ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι οι ίδιοι που το έφεραν στα πανεπιστήμια; Είναι αλήθεια ότι ο νέος νόμος και η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λύνουν τα χέρια των μαντρόσκυλών τους εντός της πανεπιστημιούπολης, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου για την επέμβαση της αστυνομίας σε συλλογικές διαδικασίες διεκδίκησης και για την καταπάτηση κάθε συνδικαλιστικής ελευθερίας, κάθε προοδευτικής και αριστερής φωνής, που αποτελεί αγκάθι για το σύστημα, στα πλαίσια του πανεπιστημίου. Η πρυτανεία του ΑΠΘ, πιστό εργαλείο ενάντια στα φοιτητικά δικαιώματα, παίρνοντας αφορμή από το πρόβλημα διακίνησης, υλοποιεί το ρόλο της. Ενισχυμένη από το νέο νομικό πλαίσιο, αξιοποιεί κάθε μέσο καταστολής ενάντια σε κάθε απόπειρα «διαταραχής» της ησυχίας και της εύρυθμης λειτουργίας του πανεπιστημίου, σε κάθε προσπάθεια, δηλαδή, αντίδρασης του φοιτητικού σώματος εναντίον της καταβαράθρωσης κάποιων βασικών του δικαιωμάτων. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σκληρής αστυνομικής βίας. Πόσο «ασφαλής» θα είναι από αύριο ο φοιτητής που θέλει να αντιστέκεται και να αγωνίζεται μέσα στο πανεπιστήμιο;

Η ασφάλεια μας είναι στα συλλογικά μας όργανα και στους αγώνες μας. Κάθε μορφή φασιστικοποίησης της πολιτικής και κοινωνικής ζωής θα μας βρίσκει απέναντι της. Απάντηση μας δεν πρέπει να είναι η διεξαγωγή διαλόγου με τα όργανα της πρυτανείας, ούτε προσπάθειες τραμπουκισμού. Σκοπός είναι να ανασυγκροτηθεί το φοιτητικό κίνημα έτσι ώστε να ζυμωθούν μέσα του τα αντανακλαστικά συλλογικής, αγωνιστικής απάντησης. Δε θα τους αφήσουμε να καταστείλουν τον αγώνα βάζοντας χέρι σε κάθε έννοια ελευθερίας. Κάθε μάχη έχει τα όπλα της. Τα δικά μας είναι τα δικαιώματα μας και οι ως τώρα κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος, που δίνουν το βηματισμό για την αναζωπύρωση του.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ- ΚΑΤΩ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
ΔΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΣΤΕ- ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου