Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Κινηματογράφου ΑΠΘ: Nα ξαναζωντανέψουμε το σύλλογο!



ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΟΥΜΕ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις καλούν όλους τους φοιτητές της σχολής Κινηματογράφου να συμβάλλουν στη διεξαγωγή ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

1.    Γιατί οι ρυθμοί σπουδών όλο και χειροτερεύουν. Ο φόρτος εργασιών όλο και αυξάνεται, οι άτυπες παρουσίες για το ποιος παρακολουθεί το μάθημα από μεριάς καθηγητών έχει γίνει καθεστώς.
2.    Γιατί η μη παροχή του αναγκαίου εξοπλισμού καταλήγει να «φορτώνεται» στις πλάτες μας. Το αποτέλεσμα είναι είτε να κοβόμαστε σε μαθήματα είτε να τον αγοράζουμε με δικά μας έξοδα, λες και οι οικογένειες μας δίνουν λίγα χρήματα για να μας σπουδάσουν.
3.    Γιατί προσπαθούν να μας πείσουν ότι η εθελοντική εργασία στο φεστιβάλ «είναι για το καλό μας». Τη στιγμή που εκατοντάδες κινηματογραφιστές είναι άνεργοι και η κυβέρνηση καθιερώνει τον υποκατώτατο μισθό οι καθηγητές μας μαθαίνουν τον εθελοντισμό και την απλήρωτη εργασία.
4.    Γιατί εδώ και χρόνια το σύστημα και οι κυβερνήσεις του προσπαθούν να καταργήσουν κάθε δικαίωμα και κάθε δωρεάν παροχή, όπως σίτιση, στέγαση, συγγράμματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν (και μία σειρά άλλους που δεν φτάνει αυτό το Α4 για να τους αριθμήσουμε), εμείς οι φοιτητές έχουμε καθήκον να δράσουμε! Το όπλο-εργαλείο που έχουμε είναι ο φοιτητικός σύλλογος και η Γενική Συνέλευση! 

Είναι η μόνη δομή που έχει φτιαχτεί από τους φοιτητές για τους φοιτητές. Οι φοιτητικοί σύλλογοι δημιουργήθηκαν για την υπεράσπιση των φοιτητικών δικαιωμάτων. Είναι ανεξάρτητοι από το κράτος και από κάθε κρατικό μηχανισμό, τόσο σε πολιτικό-οργανωτικό επίπεδο, όσο σε οικονομικό.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι φοιτητικές εκλογές, ως μία διαδικασία του φοιτητικού κινήματος. Είναι η διαδικασία διεξαγωγής αντιπροσώπων των φοιτητών οι οποίοι θα αποτελέσουν το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.). Δικαίωμα συμμετοχής έχει κάθε φοιτητής που επιθυμεί να συμβάλλει με μια συγκεκριμένη κατεύθυνση καθώς και οποιαδήποτε πολιτική δύναμη.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι οι φοιτητές όλων των σχολών βιώνουν την ίδια επίθεση, από το ίδιο σύστημα. Συνεπώς, τα κοινά συμφέροντα έχουν να συναντιούνται με τους κοινούς αγώνες. Αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στην κοινή ημερομηνία και στον ενιαίο τρόπο διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών. Το τελευταίο αποτελεί κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος που τις απαλλάσσει στον όποιο βαθμό από το ενδεχόμενο νοθείας ή μη πραγματοποίησης τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τον σύλλογο στην αδρανοποίηση.

Για να αλλάξουμε την πραγματικότητα πρέπει πρώτα να την αναγνωρίσουμε. Είναι αλήθεια ότι για την κατάσταση που βρίσκεται ο σύλλογος έχει ευθύνες τόσο το απερχόμενο ΔΣ όσο και εμείς οι φοιτητές. Το πρώτο γιατί δεν ανέλαβε τις ευθύνες του για την συγκρότηση του συλλόγου (π.χ. κοντεύουν να κλείσουν 2 χρόνια από την τελευταία φορά που έγιναν εκλογές!). Οι δεύτεροι γιατί επιτρέψαμε όλη την προηγούμενη χρονιά τον εκφυλισμό κάθε πολιτικής διαδικασίας. Για παράδειγμα η διεξαγωγής μίας συνέλευσης, η οποία δεν καταλήγει σε κάποια απόφαση ή αναλώνεται σε ένα διάλογο ανάμεσα σε συγκεκριμένους φοιτητές οδηγεί στην αποσυγκρότηση του συλλόγου και στη μη ανάδειξη των δυνατοτήτων αυτής της διαδικασίας.

Να μην αφήσουμε το κλίμα της αδράνειας και της ηττοπάθειας να μας παρασύρει για άλλη μία χρονιά. Ο «ρεαλισμός» του συστήματος δεν μας χωράει… Να προτάξουμε το ρεαλισμό των αγώνων. Να δράσουμε. Να συγκροτήσουμε τα όργανα πάλης μας. Η διεξαγωγή φοιτητικών εκλογών και η συγκρότηση του συλλόγου ας αποτελέσει την πρώτη παρακαταθήκη για τους αγώνες του «αύριο».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου