Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Καταγγελία των Αγωνιστικών Κινήσεων για την εισβολή της αστυνομίας στο ΠΑΜΑΚ



Χτες, Τρίτη 4 Απρίλη, δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν μετά από «πρόσκληση» του Πρύτανη του ΠΑ.ΜΑΚ. σε προκλητική παραβίαση του Ασύλου. Εισήλθαν στο χώρο του Πανεπιστημίου και απαιτούσαν μάλιστα να ελέγχουν τα στοιχεία και τις ταυτότητες προκειμένου να επιτρέψουν σε οποιονδήποτε την είσοδο. Αφορμή για την κίνηση αυτή ήταν η χθεσινή διακοπή, από ομάδα αναρχικών, συνεδρίου που γινόταν στο ΠΑ.ΜΑΚ. με θέμα το προσφυγικό.
Καταγγέλουμε τη παραβίαση του Ασύλου από τις αστυνομικές δυνάμεις. Έχουμε ξεκάθαρο ότι η κατάργηση του Ασύλου είναι πάγια επιδίωξη του συστήματος να εφαρμοστεί στην πράξη και αξιοποιεί κάθε πρόσχημα για να την προωθήσει. Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος: η μετατροπή του Πανεπιστημίου σε χώρο «αποστειρωμένο» από πολιτιστικά δρώμενα, από φοιτητικό συνδικαλισμό, από συλλογικές διαδικασίες, από τις αντιστάσεις και την πάλη των φοιτητών που φοβούνται.
Το Άσυλο είναι λαϊκή κατάκτηση που ανέκαθεν ευνοούσε τους αγώνες λαού και νεολαία. Και αποτελεί αγκάθι στο μάτι του συστήματος, που παράλληλα με την επίθεση στα δικαιώματά μας, προωθεί την πολιτική της φασιστικοποίησης για να καταπνίγει τις αντιστάσεις που αδικία και η εκμετάλλευση γεννούν.
Η στάση του Πρύτανη, όπως και αρκετά ανάλογα παραδείγματα που υπάρχουν, καταδεικνύει το ρόλο πρυτάνεων, διοικήσεων των πανεπιστημίων και καθηγητικού κατεστημένου:  υπηρετούν πιστά τις κατευθύνσεις που διαμορφώνουν σπουδές «για λίγους και εκλεκτούς», θέλουν να διαμορφώσουν τη νεολαία υποταγμένη και πειθήνια και συνεργάζονται άριστα με το κράτος, τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τους κατασταλτικούς μηχανισμούς ώστε να χτυπηθεί το άσυλο και τα δημοκρατικά δικαιώματα των φοιτητών.
Η «ευαισθησία» της Πρυτανείας του ΠΑ.ΜΑΚ. για το προσφυγικό (για το οποίο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση) είναι τόση ώστε πέρυσι απαγόρευσε σε φοιτητές να πραγματοποιήσουν στο χώρο του Πανεπιστημίου πάρτι του οποίου τα έσοδα θα δίνονταν για τις ανάγκες προσφύγων και μεταναστών (αμφισβητώντας ξανά το άσυλο με την απόφαση αυτή). Τόση δηλαδή όση μπορεί να είναι η «ευαισθησία» κάθε θεσμού ο οποίος υπηρετεί το σύστημα εκείνο που γεννά τον πόλεμο και την προσφυγιά. Θεωρούμε ωστόσο ότι πρακτικές ξεκομμένες από τη συλλογική πάλη, όπως η χθεσινή ενέργεια, δε δρουν προωθητικά για την υπόθεση του κινήματος, ενώ μπορεί να δίνουν το «πάτημα» που πρυτάνεις, κράτος, κυβερνήσεις αναζητούν για να πλήξουν το Άσυλο και τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Είναι ανάγκη οι φοιτητές να σταθούμε ενάντια στην παραβίαση του Ασύλου, να υπερασπιστούμε την κατάκτηση αυτή απέναντι σε αυτούς που επιχειρούν την κατάργησή του.
Ζωντανεύοντας τις συλλογικές μας διαδικασίες, τις γενικές μας συνελεύσεις και τους συλλόγους μας. Απέναντι σε αυτούς που γκρεμίζουν τα δικαιώματα, το παρόν και το μέλλον μας. Στο δρόμο των μαζικών αγώνων λαού και νεολαίας. Γιατί το Άσυλο με αγώνες κατακτήθηκε, με Αγώνες διατηρήθηκε, και με τους συλλογικούς μας αγώνες θα συνεχίσει να υπάρχει, για να το αξιοποιούμε στην πάλη μας για σπουδές, δουλειές, ελευθερίες, ζωή!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου