Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Ο Νοέμβρης,παντοτινός φάρος για τους αγώνες του λαού και της νεολαίας!



Οι μέρες του Νοέμβρη φέρνουν στη μνήμη του λαού και της νεολαίας και πιστοποιούν το γεγονός ότι όταν οι λαοί αποφασίζουν να αναμετρηθούν με το σύστημα μπορούν να τα καταφέρουν.Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, 43 χρόνια πριν, τσάκισε την αμερικανοστήρικτη χούντα, μπολιάζοντας ανεξίτηλα την πάλη του λαού και της νεολαίας στη χώρα μας με αντιιμπεριαλιστικά, αντιφασιστικά αισθήματα,που και σήμερα επιμένουν να χαράζουν το δρόμο που πρέπει να διαβεί το κίνημα ξανά, ώστε να καταφέρνει νίκες. Το σύνθημα στην πύλη του Πολυτεχνείου «ΕΞΩ αι ΗΠΑ-ΕΞΩ το ΝΑΤΟ» δεν σβήνει εύκολα από τη μνήμη των μαζών, όσο και αν οι «από πάνω» προσπαθούν για αυτό.Παραμένει στις διεκδικήσεις του λαού και της νεολαίας, όπως και η πάλη για σπουδές, δουλειά και ελευθερίες. 43 χρόνια μετά, ο Νοέμβρης διδάσκει και εμπνέει, ζει στους αγώνες ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, στην πάλη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στο δίκιο όλων αυτών που αγωνίζονται ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση. 

Αλλά ποια στοιχεία συνθέτουν το τοπίο σήμερα;Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών παράγει συνεχώς εστίες πολεμικής ανάφλεξης, καταστρέφοντας χώρες και οδηγώντας λαούς στη προσφυγιά, όπως συμβαίνει με τους λαούς της Συρίας και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Η σύγκρουση των ισχυρών του πλανήτη κλυδωνίζει ακόμα και το οικοδόμημα της Ε.Ε., όπως πιστοποίησε και το Brexit, ενώ το «πάγωμα»που εμφανίζεται στο ζήτημα της Ουκρανίας, κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι δεν προετοιμάζονται νέες μεγάλες οξύνσεις.Ταυτόχρονα, οικίνδυνοι για τους λαούς γίνονται ανοιχτά πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης στις αμερικανικές εκλογές
 Παρόλη,όμως, τη ρευστότητα που χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στο πεδίο των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, το σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και του φασισμού, κινείται ενοποιημένο σε μια βασική σταθερά:επιτίθεται στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαών και της νεολαίας, με στρατηγικό στόχο την παράλυση των όποιων δυνατοτήτων αντίστασης εκ μέρους τους. Ωθεί μαζικά κομμάτια στην πλήρη εκμετάλλευση και καταπίεση και αδυνατώντας να πείσει για τα οφέλη αυτής του της πολιτικής,υιοθετεί ως κεντρικήγραμμή του τη φασιστικοποίηση, τον ανοιχτό φασισμό και τον πόλεμο.
Στην κατά τα άλλα «δημοκρατική Ευρώπη» δικάζονται οι επαναστατικές κομμουνιστικές απόψεις.Οι Τούρκοι αγωνιστές της ΑΤΙΚ διώκονται ακριβώς για αυτόν τον λόγο, γιατί είναι επαναστάτες. Αυτές τις απόψεις τις φοβάται το σύστημα και για αυτό προσπαθεί να τις φιμώσει.Στις ΗΠΑ αποτελούν καθημερινότητα οι δολοφονίες από τα σώματα ασφαλείας. Τα σαπιοκάραβα που μεταφέρουν τους κολασμένους στην «πολιτισμένη» Δύση τορπιλίζονται, ενώ όσοι καταφέρνουν να πατήσουν στη στεριά στοιβάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, που με ανείπωτο θράσος βαφτίζονται «κέντρα φιλοξενίας».
Στη χώρα μας, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, το σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης ακολουθεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Τις μέρες αυτές προκλητικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσκαλεί τον εκπρόσωπο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Ομπάμα, παρουσιάζοντας τους μεγαλύτερους φονιάδες των λαών σαν«φίλους» και «προστάτες» και την αμερικανική ιμπεριαλιστική πολιτική σαν σταθερά προώθησης των συμφερόντων του λαού και της χώρας. Η αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό παραμένουν πιστοί στο «ανήκουμε στη Δύση», σε μια περίοδο επικίνδυνων οξύνσεων των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων.Ταυτόχρονα, η επίθεση στο δικαίωμα του λαού και της νεολαίας στη δουλειάπροχωράει αποφασιστικά. Νέα μέτρα εξετάζονται για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, καταργούνται συλλογικές συμβάσεις, οι συντάξεις πετσοκόβονται, ενώ στο στόχαστρο πλέον  μπαίνει και το δικαίωμα στην απεργία και προγραμματίζεται η θεσμοθέτηση του lockout.Την ίδια στιγμή,για τη σπουδάζουσα νεολαία είναι καθαρό ότι η επίθεση στο δικαίωμά της στις σπουδές συνεχίζεται αμείωτη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με όχημα στην αντιλαϊκή της πολιτική τα συμπεράσματα του «Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία», εντείνει την εφαρμογή των ρυθμίσεων του ν. πλαίσιο Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου. Συνεχίζεται και εντείνεται το πετσόκομμα των δωρεάν παροχών σε σίτιση- στέγαση- συγγράμματα- μεταφορές, οξύνοντας τους ταξικούς φραγμούς.
Για αυτούς τους λόγους, για εμάς τα μηνύματα του Πολυτεχνείου πατάνε στις ανάγκες της νεολαίας και του λαού και στο σήμερα. Για όλους αυτούς τους λόγους,ο κόσμος της δουλειάς έχει ανάγκη να βγει από το περιθώριο και να μπει στην πάλη.Όπως και το ’73, έτσι και σήμερα, το λαϊκό-νεολαιίστικο κίνημα μπορεί και πρέπει να ανακαλύψει την κατεύθυνση της ανυποχώρητης πάλης, της Αναμέτρησης με τις δυνάμεις του συστήματος.Να ξεπεράσει τις λογικές της αριστεράς της ήττας και της συνδιαλλαγής: τότε θεωρούσε«προβοκατόρικη» την κατάληψη, προσβλέποντας στη συνεννόηση με την αστική τάξη (εκλογές και «φιλελευθεροποίηση»έβλεπαν το ΚΚΕ και ΚΚΕ εσωτερικού).Σήμερα, αντίστοιχα, η αριστερά «μας» δεν βλέπει την αναγκαιότητα συγκρότησης αντιστάσεων και διεκδικήσεων, εμμένοντας στην ίδια πολιτική του εκλογικού κρετινισμού, των κοινοβουλευτικών αυταπατών, του κυβερνητισμού, των μεταβατικών προγραμμάτων ή της «λαϊκής εξουσίας» που θα έρθει με… προτάσεις νόμου στα αστικά κόμματα και στη Βουλή!
Τα μηνύματα της εξέγερσης δεν χωράνε σε μουσεία, ούτε σε «εθνικές επετείους», δεν φτιασιδώνονται από κάθε λογής καλοθελητές!Παραμένει ανεκπλήρωτη η ανάγκη του λαού και της νεολαίας για ανεξαρτησία και λευτεριά. Ζητούμενο είναι και στο σήμερα να υψώσουμε την αντίθεσή μας ενάντια στο πόλεμο, να καταγγείλουμε την πολιτική της φασιστικοποίησης, να συγκροτήσουμεΜέτωπο Αντίστασης στην αντιλαϊκή επιδρομή κυβέρνησης- ΕΕ-ΔΝΤ.
Είναι ανάγκη οι φοιτητικοί σύλλογοι να πάρουν αποφάσεις για τον αγωνιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και για την καταγγελία της προκλητικής επίσκεψης Ομπάμα. Να διαδηλώσουμε μαζικά για το δικαίωμά μας στην ανεξαρτησία, για την έξοδο της χώρας από ΕΕ και ΝΑΤΟ, για να φύγουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις και τα πυρηνικά. Αποφασιστικά στον δρόμο του Νοέμβρη, στον δρόμο των αγώνων!
·         Ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο, το φασισμό και την καπιταλιστική εκμετάλλευση
·         Για την ανατροπή των νέων αντιλαϊκών μέτρων ΕΕ-ΔΝΤ-κυβέρνησης
·         Έξω από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Έξω Ε.Ε.-ΔΝΤ από τη χώρα.
·         Όχι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους
·         ΕΞΩ ΟΙ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ
  • Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς και στους πρόσφυγες.
  • Ενάντια στην πολιτική της φασιστικοποίησης, στο φασισμό και το ρατσισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου