Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Οι αγώνες θα ανοίξουν το δρόμο της νεολαίας!



Η φετινή χρονιά φέρνει την πλειοψηφία των φοιτητών αντιμέτωπους με μια δύσκολη πραγματικότητα στα πανεπιστήμια. Το κόστος σπουδών είναι δυσβάστακτο για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Στις ήδη περιορισμένες οικονομικά δυνατότητες από τα αντιλαϊκά μέτρα των μνημονίων προστίθεται το οικονομικό βάρος της συρρίκνωσης των δωρεάν κατακτήσεων του φοιτητικού κινήματος (σίτιση-στέγαση-βιβλίο). Με λίγα λόγια μετακυλίεται το κόστος στις πλάτες μας με αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείπουν τις σπουδές ή να δουλεύουν παράλληλα.

Η εντατικοποίηση των σπουδών με αντιδραστικές αλλαγές στα προγράμματα, μαζικά κοψίματα,  υποχρεωτικές/αναγκαίες εμβόλιμες εξεταστικές και παρακολουθήσεις μπαίνει σαν επιπλέον εμπόδιο στην ολοκλήρωση των σπουδών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζει νέα επίθεση σε βάρος μας σε αυτήν την κατεύθυνση. Κατά τις ευρωπαϊκές εντολές (Μπολόνια, ΟΟΣΑ ) ετοιμάζει μέσω του εθνικού διαλόγου για την παιδεία σειρά αντιμεταρρυθμίσεων με νέους ταξικούς φραγμούς σε όλη την εκπαίδευση. 4ετες γυμνάσιο - 2ετες λύκειο, τράπεζα θεμάτων, πιστοποιητικό σπουδών, εθνικό απολυτήριο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μέτρα χτυπήματος του πτυχίου ως μόνη προϋπόθεση για τη δουλειά στην τριτοβάθμια. Σ’ αυτό στοχεύει και η θεσμοθέτηση του πιστοποιητικού παιδαγωγικής και διδακτικής επαρκείας.
Η κατεύθυνση που έχει η άρχουσα τάξη για την εκπαίδευση και υπηρετείται από την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής έχει στόχο τη διαμόρφωση ενός πανεπιστήμιου για λίγους και εκλεκτούς, που προωθείται μέσω της ύψωσης  ταξικών φραγμών και παράλληλα τη διαμόρφωση ενός δυναμικού πειθαρχημένου μέσα στα πανεπιστήμια που θα γνωρίζει ότι το πτυχίο δεν εξασφαλίζει δουλειά και θα ναι έτοιμο να βγει στις νέες συνθήκες εκμετάλλευσης. Τέτοιο δυναμικό θέλει το κεφάλαιο ντόπιο και ξένο στον εργασιακό μεσαίωνα που στρώνει μέσω της επίθεσης σε κάθε δικαίωμα και κατάκτηση της εργατικής τάξης και του λαού. Κατ’ εντολήν των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ (τρόικα) και μέσω των εξαρτημένων κυβερνήσεων επιβάλλονται τα μέτρα λεηλασίας και επίθεσης σε κατακτήσεις ενός αιώνα! Σ’ αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων ετοιμάζει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο (πετσόκομμα μισθών, διάλυση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μαζικές απολύσεις, χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και του δικαιώματος της απεργίας). Είναι μέτρα που μας αφορούν άμεσα γιατί διαμορφώνουν τον ‘’κόσμο στον οποίο αναζητούμε την επιβίωση μας’’.
Τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε αυτή την ολομέτωπη επίθεση ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ, για το ξαναμοίρασα του κόσμου, βάζει πολεμική φωτιά σε μια σειρά περιοχές του πλανήτη και ιδιαιτέρα στη Μ. Ανατολή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, υπηρετώντας τις εντολές του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, δίνει το Αιγαίο στο νατοϊκό στόλο, οικοδομεί σχέσεις με το σιωνιστικό Ισραήλ και το μαύρο καθεστώς της Αιγύπτου, δένοντας τον λαό μας σε πολεμικές περιπέτειες. Το αποτέλεσμα αυτών των ανταγωνισμών, αλλά και η αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ, ευθύνονται τόσο για τον ξεριζωμό χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας, όσο και για το ότι κρατούνται σε άθλιες συνθήκες φυλάκισης χωρίς στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η λύση που πρέπει να αναζητήσει ο λαός και η νεολαία απέναντι σ’ αυτήν την πραγματικότητα βρίσκεται στους αγώνες. Δεν βρίσκεται στις εκλογικές και κοινοβουλευτικές αυταπάτες, τις λογικές ανάθεσης, τις οποίες καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζουν να αναπαράγονται και σήμερα από δυνάμεις της αριστεράς, μέσω μιας σειράς προτάσεων – προγραμμάτων (έως και σχέδια νόμου!). Κόντρα στις «εύκολες και γρήγορες» λύσεις, η αντιλαϊκή επίθεση δε διορθώνεται. Ανατρέπεται! Οι αγώνες μας πρέπει να είναι αγώνες σύγκρουσης και αναμέτρησης με τις δυνάμεις του συστήματος για την δημιουργία ενός ευρύτερου Μετώπου Αντίστασης – Διεκδίκησης, την ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης, το σπάσιμο των ιμπεριαλιστικών δεσμών.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση οι Αγωνιστικές Κινήσεις παλεύουν για την δημιουργία μαζικού φοιτητικού κινήματος μέσα στα πανεπιστήμια. Να αγωνιστούμε για σπουδές – δουλειά – ελευθερίες – ζωή. Εκεί που η φωνή μας έχει δύναμη. Στο δρόμο της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και της ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ! Μέσα απ’ την ενεργοποίηση των συλλογικών μας διαδικασιών, των γενικών συνελεύσεων και την μετατροπή τους σε εργαλεία πάλης. Να σταθούμε στο πλευρό του λαού και της εργατικής τάξης.

·         ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

·         ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

·         ΠΤΥΧΙΟ ΜΕ ΕΝΙΑΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ 

·         ΧΑΡΤΙΑ – ΣΙΤΙΣΗ – ΣΤΕΓΑΣΗ – ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

·         ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ

·         ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου