Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Ιατρική ΑΠΘ: Ένας άλλος «οδηγός» στις συνθήκες της σχολής… και προς ανατροπή τους!



v    Το σύγγραμμα, αναπόσπαστο κομμάτι της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, ήδη είναι μόνο κατ’επίφαση δωρεάν. Σε πολλά μαθήματα πληρώνουμε για επιπλέον σημειώσεις(π.χ. Ανατομία), εργαστηριακούς οδηγούς(π.χ.Βιοχημεία) αλλά και ολόκληρα βιβλία (π.χ. Φυσιολογία) που δε διανέμονται δωρεάν, ωστόσο είναι από αυτά που εξεταζόμαστε. Εδώ και χρόνια είναι διακηρυγμένη επιδίωξη διαδοχικών κυβερνήσεων να καταργήσουν εντελώς το δωρεάν σύγγραμμα, λέγοντας π.χ. ότι θα το αντικαταστήσουν με… ηλεκτρονικό. 

v    Τα έξοδα ωστόσο συνεχίζονται… Πληρώνουμε για τις μετακινήσεις μας από και προς τις κλινικές, κάθε μέρα από το 3ο έτος και μετά, μιας και πλέον δεν μπαίνουν λεωφορεία για τους φοιτητές. Πληρώνουμε για διάφορους εξοπλισμούς μέσα στη σχολή, π.χ. ποδιά, νυστέρι και λαβίδα στο πρώτο εξάμηνο (40) ή στηθοσκόπιο(80), που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσουμε τις σπουδές μας. Οι φοιτητικές εστίες δέχονται ένα πολύ μικρό ποσοστό των φοιτητών. Η λέσχη του Α.Π.Θ. είναι η μόνη πανελλαδικά που διατηρεί το δωρεάν χαρακτήρα της, ωστόσο οι σχετικά πρόσφατοι έλεγχοι και η κάρτα σίτισης έχουν έρθει με στόχο να το καταργήσουν αυτό.  
v    Έντονη είναι η προσπάθεια «σχολειοποίησης» των σπουδών. Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα ότι ο καθηγητής θα εμποδίσει κάποιον που άργησε στο αμφιθέατρο να το παρακολουθήσει ή και να φύγει όποια ώρα θέλει, ενώ η παρακολούθηση των αμφιθεάτρων είναι προαιρετική. Αυτό γίνεται επειδή επιδιώκουν να κάνουν ολοένα περισσότερες ώρες υποχρεωτικές. Επίσης σε πολλά εργαστήρια, προσπαθούν να εμποδίσουν τις αναπληρώσεις που μπορεί να χρειαστεί να κάνει κάποιος φοιτητής όταν για κάποιο λόγο απουσιάσει. Τα παραπάνω εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αύξησης των ρυθμών σπουδών και εντατικοποίησης. Αυτό εξωθεί στην παραίτηση από τις σπουδές, ειδικά όταν μιλάμε για φοιτητές εργαζόμενους.
v     Σε πολλά μαθήματα οι καθηγητές αυθαιρετούν στη βαθμολόγηση και αβάσιμα μας κόβουν σε μαθήματα, ενώ υπάρχουν και τα μαζικά κοψίματα, όπως τα πρόσφατα της έδρας της Ανατομίας που έγιναν με την πρόφαση των διαφορετικών γραφικών χαρακτήρων…
v    Προσπαθούν εναγωνίως να μην το ανακαλύπτουμε, μα… μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες, έχουμε τη δύναμη να πάμε κόντρα στην κατεύθυνση διαμόρφωσης πανεπιστημίων για «λίγους και εκλεκτούς» , δηλαδή με εκλεκτή τσέπη που αντέχει τα αυξανόμενα έξοδα. Να ορθώσουμε αντιστάσεις στο μαύρο μέλλον που μας τάζουν, μέλλον ανεργίας, επισφάλειας, κατάφωρα υποαμειβόμενης εργασίας, «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, φτώχειας.  Με μαζικούς αγώνες κατακτήθηκαν ό,τι  δικαιώματα τώρα πάνε να γκρεμίσουν, με αυτόν τον τρόπο θα τα υπερασπιστούμε και θα διεκδικήσουμε για τις ζωές μας! Ο δρόμος περνάει μέσα από το φοιτητικό μας σύλλογο(στον οποίο ανήκουμε όλοι οι φοιτητές της σχολής), μέσα από τη Γενική Συνέλευση, το ανώτατο όργανό του που έχουμε για να θέτουμε τα ζητήματα και να παίρνουμε αποφάσεις συλλογικά. Μέσα από το να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας σπάζοντας λογικές ατομικού δρόμου, απογοήτευσης, ανάθεσης, απογοήτευσης, μοιρολατρίας. Στο δρόμο των συλλογικών αγώνων βρίσκεται η δύναμή μας να αντισταθούμε στην επίθεσή τους και να διεκδικήσουμε για τις ζωές μας: για ΣΠΟΥΔΕΣ, ΔΟΥΛΕΙΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου