Σάββατο, 21 Μαΐου 2016

Καταγγελία των Αγωνιστικών Κινήσεων για τα γεγονότα στις φοιτητικές εκλογές του Παντείου

Την ημέρα των φοιτητικών εκλογών, και ενώ σε μια σειρά σχολές η διαδικασία κυλούσε όσο το δυνατόν ομαλά, στο Πάντειο πανεπιστήμιο διακόπηκε αιφνίδια έπειτα από την προειδοποίηση για την ύπαρξη μιας ομάδας ατόμων με «άγριες» διαθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, λίγη ώρα μετά τη διακοπή της διαδικασίας προέλασε μια ομάδα των 15-20 ατόμων,που κρατούσαν σημαίες του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου, παλούκια, πυροσβεστήρες και άλλα πολλά. Αφού με την εμφάνιση τους έσπειραν τον πανικό στην πλειοψηφία των φοιτητών  εισέβαλαν στα κτίρια της σχολής,έσκισαν  τις αφίσες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και έκαψαν μια κάλπη, κάνοντάς την υπεύθυνη δύναμη να τραπεί σε φυγή μαζί με τις σφραγίδες της ΚΕΦΕ, αφήνοντας στον αέρα τις εκλογές.

Βέβαια, το γεγονός αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Ήδη, γίνεται λόγος για επιθέσεις τραμπούκων σε Νομική, Χημείο, ΑΠΘ. Ως Αγωνιστικές Κινήσεις καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιες πρακτικές φασιστικού τύπου, που δεν έχουν καμία σχέση με το κίνημα και αφήνουν τρομερά αρνητική παρακαταθήκη και στο πάντειο πανεπιστήμιο. Αρχικά, σε μια περίοδο που το Άσυλο και οι δημοκρατικές μας ελευθερίες αμφισβητούνται, τα ΜΑΤ μπαινοβγαίνουν στις σχολές, οι προτάσεις της ΔΑΠ για εκλογές με τη παρουσία εισαγγελέα κερδίζουν έδαφος, και το φοιτητικό κίνημα αδρανεί ,μία τέτοια κίνηση από την πλευρά του συγκεκριμένου χώρου σίγουρα δεν καταφέρνει να αφυπνίσει τα πρόβατα(όπως εκείνοι ονομάζουν όσους δεν είναι μαζί τους), αλλά δρα προβοκατόρικα και αθωώνει στα μάτια των φοιτητών τις καθεστωτικές δυνάμεις, τα ΜΑΤ, την πρυτανεία(που επιδιώκει να κλείσει τη σχολή και να μην συνεχιστούν οι εκλογές).
Θα αναρωτηθεί, βέβαια, κάποιος, πως είναι δυνατόν μια μικρή ομάδα να διακόψει μια διαδικασία ενός φοιτητικού συλλόγου που αποτελείται από χιλιάδες μέλη. Εδώ αρχικά,  πρέπει να δοθεί τεράστια ευθύνη στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, καθώς ενώ γνώριζαν όπως και οι υπόλοιπες δυνάμεις της ΚΕΦΕ ότι η συγκεκριμένη ομάδα πρόκειται να εισβάλει στην διαδικασία, δεν φρόντισαν να κλείσουν ούτε την πόρτα της μιας εισόδου! Για τέτοια εγγύηση της εκλογικής διαδικασίας μιλάμε! Και ενώ οι τραμπούκοι αποχώρησαν οι δαπίτες αποφάσισαν να μην εμφανιστούν έγκαιρα στη σχολή με τις σφραγίδες για να αποφασιστεί αν θα συνεχιστούν ή όχι οι εκλογές!
Τα γεγονότα αυτά βέβαια αναδεικνύουν δυστυχώς και τους αρνητικούς συσχετισμούς που επικρατούν στο φοιτητικό κίνημα. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ως επικρατούσα δύναμη τόσα χρόνια έχει απομακρύνει τους φοιτητές από τα συλλογικά τους όργανα, προάγει την αποπολιτικοποίηση, ενώ μετατρέπει τις φοιτητικές εκλογές από σοβαρή πολιτική διαδικασία σε παιχνίδι εντυπωσιασμού, όπου με νοθείες, μπραβιλίκια και αντιδημοκρατικές πρακτικές παντός είδους προσπαθεί να επιβληθεί. Η πλειοψηφία των φοιτητών, βλέποντας να επικρατούν τέτοιες λογικές είτε τις αποδέχονται και από συμμετέχοντες γίνονται απλοί ψηφοφόροι, αναθέτοντας οποιαδήποτε αρμοδιότητα στις παρατάξεις είτε απέχουν, αφήνοντας και πάλι την μοίρα του φοιτητικού συλλόγου στα χέρια της ΔΑΠ.
Ως Αγωνιστικές Κινήσεις θεωρούμε ότι οι φοιτητές πρέπει να κάνουν κτήμα τους τις συλλογικές διαδικασίες και να τις προασπιστούν με την δικιά τους ενεργή συμμετοχή! Οι φοιτητικές εκλογές είναι ανάγκη να διεξαχθούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα, ειδάλλως θα βρεθούμε σε μια κατάσταση που δεν θα μιλάμε καν για φοιτητικό σύλλογο Παντείου.  Γιατί η μη πραγματοποίηση εκλογών, δηλαδή, κατ’επέκταση η μη ύπαρξη συλλόγων (βλ. Πρότυπο ΑΣΟΕΕ) και η αδυναμία λήψης αποφάσεων τους μόνους που συμφέρει τελικά είναι και πάλι όλους εκείνους που συντάσσονται με τις πολιτικές του συστήματος .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου