Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Με πράξεις και όχι λόγια η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συμβάλλει... στην κατάργηση των δικαιωμάτων μας!



Σε μια περίοδο εντεινόμενης καταπάτησης μιας σειράς δικαιωμάτων και μέσα στα πανεπιστήμια, παρατηρούμε μια αναντίστοιχη κινηματική νηνεμία, με τις γενικές συνελεύσεις να μην συγκεντρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό φοιτητών και οι κάλπες των φοιτητικών εκλογών χρόνο με το χρόνο να αδειάζουν όλο και περισσότερο...
Παράλληλα, βέβαια, με αυτές τις συνθήκες δεν είναι καθόλου τυχαία η πρωτιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πανελλαδικά, η οποία έχει καταφέρει και να αποσυγκροτήσει τους συλλόγους  και να προωθήσει τις «καινοτόμες» προτάσεις της, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις κατευθύνσεις που τίθενται από το ίδιο το σύστημα.

Εδώ και χρόνια η  ΔΑΠ παρουσιάζεται σαν μια ωραία και μεγάλη παρέα, που θα σου προσφέρει απλόχερα φίλους, σημειώσεις, διασκέδαση και ό, τι άλλο επιθυμείς, καταφέρνοντας να πείσει τους φοιτητές ότι η πολιτικοποίηση δεν είναι απαραίτητη, αφού η ΔΑΠ θα στα λύσει όλα, εφόσον μπεις στην χαρούμενη αυτή οικογένεια! Βέβαια, αυτή η χαρωπή παρέα μπορεί και  να δείξει τα δόντια της όταν αντιληφθεί ότι οι φοιτητόκοσμος την απαρνιέται για χάρη της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του. Τα παραδείγματα πολλά... (νοθείες σε εκλογικά αποτελέσματα, μπραβιλίκια, ξύλο κτλ) Τέτοιες πρακτικές είναι βέβαια απόλυτα συνδεδεμένες με τις πολιτικές  καταβολές της συγκεκριμένης παράταξης. Τα συχαρίκια των εκάστοτε προέδρων και μελών της ΝΔ στα αγαπημένα τους παιδιά, τα κομπρεμί με τους πρυτάνεις και τους μεγαλοκαθηγητές μας δίνουν μια γεύση... Οι προτάσεις τους όμως για την παιδεία δεν μας αφήνουν την παραμικρή υπόνοια  για το τι εστί ΔΑΠ-ΝΔΦΚ!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...
  
ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ: Εδώ και καιρό παρατηρούμε το χτύπημα του δωρεάν πλέγματος σίτιση-στέγαση- σύγγραμμα μέσα από την συνεχή προσθήκη κριτηρίων για τους φοιτητές, τις απολύσεις προσωπικού, την δυσμενή λειτουργία ή και την ανυπαρξία εστιών σε μια σειρά σχολές. Παράλληλα, το δωρεάν σύγγραμμα είτε δεν παρέχεται σε όλους τους φοιτητές (βλ. Φοιτητές από κατατακτήριες) είτε ζητείται η ανταλλαγή ή η επιστροφή του. Σε όλα αυτά η ΔΑΠ έχει τη λύση.... Έτσι, προτείνει, όσον αφορά τις ελλιπείς εστίες, να δοθούν ευκαιρίες στην ιδιωτική πρωτοβουλία, έτσι ώστε το αντίτιμό των ενοικίων στα δωμάτια να είναι πιο χαμηλό!(;) Πρώτο ζήτημα: Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η ιδιωτικοποίηση στις λέσχες και τις εστίες στόχο έχει να αποφορτίσει το κράτος από τις δωρεάν παροχές και να μετακυλήσει το κόστος των σπουδών στις πλάτες των φοιτητών.. Δεύτερο ζήτημα: Η ΔΑΠ αναφέρεται στην ύπαρξη ενοικίων στις εστίες, άρα στηρίζει φανερά την κατάργηση της δωρεάν στέγασης! Ως απάντηση στην κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος, προτείνει τον «εκσυγχρονισμό» του με το διάβασμα από τα e-books... Κάτι τέτοιο συνδέεται άμεσα με την κατεύθυνση του ισχύοντος νόμου για την ύπαρξη ύλης που θα ξεπερνά το ένα σύγγραμμα και θα περιλαμβάνει ηλεκτρονικές σημειώσεις που θα πρέπει να κόψουμε το λαιμό μας για να τις βρούμε!
ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ: Όσο η επίθεση στα δικαιώματα μας θα βαθαίνει, τόσο η φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής θα οξύνεται. Σημαντικά παραδείγματα  στα πανεπιστήμια οι διώξεις φοιτητών για την αγωνιστική τους δράση, οι επανειλημμένες καταπατήσεις του Ασύλου, το καθεστώς των security, η απαγόρευση της αφισοκόλλησης. H ΔΑΠ είναι η δύναμη που χρόνια τώρα στηρίζει και επικροτεί τέτοιες πρακτικές, προτείνοντας την κατάργηση του Ασύλου, την θεσμοθέτηση πανεπιστημιακής αστυνομίας και καμερών, με σκοπό να καταστείλει τη δημιουργία φοιτητικού κινήματος! Άλλωστε και η ίδια η ΔΑΠ, με δικιά της πρωτοβουλία, έχει αναλάβει τον ρόλο της αστυνομίας στις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων!
ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ: Τον τελευταίο καιρό ακούμε από την κυβέρνηση για εκδημοκρατισμό των πανεπιστημίων μέσω της ενίσχυσης του ρόλου των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης! Η ΔΑΠ φαίνεται απόλυτα σύμφωνη και το πάει και παραπέρα με την πρόταση για Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών (ΕΣΥΦ), το οποίο θα ανταλλάζει απόψεις  με υπουργούς, φορείς της ΕΕ και όλους εκείνους που επιβάλλουν την επίθεση στα πανεπιστήμια. Και στις δύο περιπτώσεις αποκρύπτουν  ότι ο σκοπός τέτοιων θεσμών είναι να βάλουν στο ίδιο τραπέζι τους φοιτητές με τους φορείς που εμπνεύστηκαν το νόμο Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου, το σχέδιο Αθηνά κτλ. Εκείνους, δηλαδή που δέχονται την επίθεση και εκείνους που την επιβάλλουν, τα συμφέροντα των οποίων είναι αγεφύρωτα!
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ:  Η πρώτη δύναμη πανελλαδικά, δεν θα μπορούσε να μην έχει και πρόταση για τις διαδικασίες του φοιτητικού συλλόγου! Όσον αφορά τις φοιτητικές εκλογές, προτείνει την επίβλεψη τους από δικαστικό αντιπρόσωπο, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να προσβάλλει την ανεξαρτησία των συλλόγων από το κράτος και τους μηχανισμούς του και τη διεξαγωγή τους κάθε δύο έτη, με σκοπό να έχουν πιο πολύ χρόνο για να επιβάλλουν τις προτάσεις τους και να καθυποτάσσουν τους φοιτητές. Όσον αφορά την διαδικασία των Γενικών συνελεύσεων, προτείνουν την ύπαρξη συνεδριακού τύπου διαδικασιών, που δεν θα ξεπερνούν τις 2 ανά έτος. Πόσο φαίνεται ότι για τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εχθρός είναι τα μεστά αμφιθέατρα από κόσμο που θα πολιτικοποιείται και θα παίρνει αγωνιστικές αποφάσεις ...
Τέλος, πρόταγμα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όσο αντιφατικό και αν ακούγεται εκ πρώτης όψης, είναι η κατάργηση των παρατάξεων στα πανεπιστήμια, για να «μην εξυπηρετούνται τα μικροπολιτικά παιχνίδια», για να είναι οι σύλλογοι «ανεξάρτητοι», ώστε να ανανεωθεί το φοιτητικό κίνημα! Αυτά τα λόγια προέρχονται από μια δύναμη που χρόνια πρωταγωνιστεί μαζί με την ΠΑΣΠ στα μικροπολιτικά παιχνίδια, ακολουθεί πιστά την πολιτική γραμμή της ΝΔ, φέρει τη σφραγίδα της στις αντιφοιτητικές μεταρρυθμίσεις. Μια τέτοια πρόταση, λοιπόν προσπαθεί να καταπνίξει όχι τη ΔΑΠ αλλά εκείνες τις φωνές που επιδιώκουν να έρθουν σε σύγκρουση μαζί της! Μια τέτοια πρόταση δεν προτάσσει την ανεξαρτησία των συλλόγων, αλλά την εξάρτηση από το κράτος και τους μηχανισμούς του!

Ως  Αγωνιστικές Κινήσεις σας καλούμε να γυρίσετε τη πλάτη στη δύναμη, που τόσα χρόνια υπονομεύει τις συλλογικές μας διαδικασίες, που τις χαρακτηρίζει παράνομες, καταχρηστικές ή και άνευ σημασίας, μιας και για την ΔΑΠ ο ατομικός δρόμος είναι ο σωστός! Να μαυρίσετε τη δύναμη που τόσα χρόνια αποπροσανατολίζει τους φοιτητές με φανφάρες, ενώ την ίδια ώρα ψηφίζονται βαριά αντιλαϊκά μέτρα!  Με μόνο  όπλο μας, λοιπόν, τις συλλογικές μας διαδικασίες,   να ορθώσουμε  αντιστάσεις σε λογικές συμφιλίωσης με την υπάρχουσα κατάσταση, σε λογικές ανάθεσης και παραίτησης, καθώς αν δεν πρωταγωνιστήσουμε στις εξελίξεις, το μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν είναι μονόδρομος! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου