Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015

Καταγγελία των Αγωνιστικών Κινήσεων ΑΣΟΕΕ

Εκλογές αλλά… για ποιον;
 
Καταγγέλλουμε την στάση των δυνάμεων ΠΑΣΠ και ΔΑΠ οι οποίες μία μέρα πριν τις εκλογές, έχοντας προαποφασίσει και συνεννοηθεί μεταξύ τους για την τοποθεσία της διεξαγωγής των φετινών εκλογών του φοιτητικού συλλόγου της ΑΣΟΕΕ, ήρθαν να επιβάλλουν την άποψη τους αυτή (με τρόπο τελεσίδικο μάλιστα δηλώνοντας ότι ή στον πανελλήνιο ή πουθενά)  στην διαδικασία συνεννόησης μεταξύ των υποψήφιων δυνάμεων. Ο χώρος ο οποίος διαλέχτηκε για την διαδικασία από τις παραπάνω δυνάμεις είναι το στάδιο του πανελληνίου (πάντως δεν είναι σίγουρα ο χώρος του πανεπιστημίου)…

Έχουμε αναφέρει ξανά την άποψή μας ως Αγωνιστικές Κινήσεις για τις φοιτητικές εκλογές! Θεωρούμε πως οι φοιτητικές εκλογές είναι μία διαδικασία του φοιτητικού κινήματος, η οποία βοηθά την συγκρότηση των συλλόγων- ή έτσι θα έπρεπε τουλάχιστον- σε αγωνιστική κατεύθυνση. Είναι η διαδικασία εκείνη η οποία έχει κατακτηθεί από τους φοιτητές, διεξάγεται για τους φοιτητές και τους επιτρέπει να οργανώνουν την πάλη τους μακριά και ανεξάρτητα από το κράτος και τους μηχανισμούς του,  μέσα από τον μαζικό τους χώρο, τους συλλόγους τους!!!

Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζεται από όλους με τον ίδιο τρόπο και δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς, όταν αναφερόμαστε στις συστημικές δυνάμεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ! Η παρέμβαση αυτών των δυνάμεων μες στους φοιτητικούς συλλόγους και στις συλλογικές τους διαδικασίες ήταν και είναι η αποδιοργάνωση και αποσυγκρότηση των ίδιων των φοιτητών και των συλλόγων.

Χρόνια κατεύθυνση της παρέμβασης τους η μετατροπή των εκλογών από πολιτική διαδικασία σε πανηγυράκι, αναδεικνύοντας τις πελατειακές σχέσεις και τη λογική της ανάθεσης, πηγαίνοντας το κάθε φορά ένα βήμα παραπέρα. Πρόπερσι, με τη καταμέτρηση των ψήφων να μη γίνεται στο φυσικό χώρο της σχολής αλλά να πηγαινοέρχονται οι κάλπες στην Αθήνα με τα ιδιωτικά τους βανάκια για να καταλήξει η καταμέτρηση να γίνεται σε άλλη σχολή. Αλλά και με τα γεγονότα των περσινών εκλογών που με βαριές ευθύνες αυτών των δυνάμεων για τη μη διεξαγωγή τους, με αποτέλεσμα να μένει ένα αρνητικό προηγούμενο, ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην χώρα να μην έχει συγκροτημένα τα όργανα του. Το χρησιμοποιούν τώρα μάλιστα σαν επιχείρημα για την μεταφορά του τόπου της διεξαγωγής των εκλογών ώστε να διασφαλιστεί δήθεν η ολοκλήρωσή τους. Τη στιγμή που οι ίδιοι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν την παραμικρή κίνηση σε αυτή τη κατεύθυνση αλλά ίσως περιμένουν πως υπεύθυνοι για την προστασία των εκλογών θα είναι οι δυο κλούβες των ΜΑΤ που έκαναν την εμφάνισή τους την Τρίτη το πρωί στο γήπεδο του πανελληνίου.

Εμείς ως Αγωνιστικές Κινήσεις έχουμε ξεκάθαρη την άποψη πως θα πρέπει υπερασπιστεί το δικαίωμα των φοιτητών να οργανώνουν την πάλη τους μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες από τους ίδιους τους φοιτητές αλλά και από τις δυνάμεις που παρεμβαίνουν στο φοιτητικό σύλλογο, με την αντίστοιχη ευθύνη που αναλογεί στη κάθε μία. Διαφορετικά μπορούν να βρεθούν πολλές προφάσεις από αυτούς που θέλουν να αποκοπεί το πολιτικό περιεχόμενο από τις φοιτητικές εκλογές και να μετατραπούν σε εργαλεία στελέχωσης των καρεκλών στη νέα συνδιοίκηση που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καλούμε τους φοιτητές να αναγνωρίσουν αυτή τη μεθόδευση των καθεστωτικών δυνάμεων ΠΑΣΠ-ΔΑΠ και να γυρίσουν τη πλάτη σε αυτές και τις λογικές που αναπαράγουν. Οι φοιτητές θα πρέπει να πάρουν τη κατάσταση στα χέρια τους και να υπερασπιστούν τα συλλογικά τους όργανα. Να βγουν μπροστά και απέναντι σε αυτούς που θέλουν να παίζουν με το μέλλον τους, να αγωνιστούν για το δικαίωμα τους σε σπουδές-δουλειά-ελευθερίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου