Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΕΛΠΕ: Άλλο ένα έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις καταγγέλλουν το φρικτό έγκλημα που έλαβε χώρα στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου την Παρασκευή 8/05, κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης του εργοστασίου. Συνολικά έξι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 3 κατέληξαν κάτω από τους τραυματισμούς που τους προκάλεσε η πυρκαγιά. Οι υπόλοιποι τρεις συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση με σοβαρά εγκαύματα.

Οι πραγματικοί υπεύθυνοι γι’αυτό το έγκλημα δεν είναι άλλοι παρά η εργοδοσία και το κράτος και οποιαδήποτε προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών τους πρέπει να βρει μπροστά της την οργισμένη απάντηση των εργαζομένων,οι οποίοι προχώρησαν σε απεργία μετά τα γεγονότα. Η πυρκαγιά στα ΕΛΠΕ δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά είναι ένα ακόμη περιστατικό στη λίστα των δεκάδων εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Είναι αποτέλεσμα της εργοδοτικής πολιτικής και ασυδοσίας που στον βωμό του κέρδους θυσιάζει την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων και επιβάλλει άθλιες συνθήκες και όρους εργασίας. Είναι γεγονός ότι ο όμιλος «Ελληνικά Πετρέλαια» έχει πρωτοστατήσει τα τελευταία χρόνια στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στις επιχειρήσεις του. Με την κάλυψη που του παρείχαν οι προηγούμενες αντιδραστικές κυβερνήσεις, αλλά και με την ανοχή της τωρινής συγκυβέρνησης σε κάμποσα αντεργατικά μέτρα, έχει προωθήσει την εντατικοποίηση της εργασίας, την καταστρατήγηση των μέτρων ασφαλείας και την εργολαβοποίηση μέσα από την αντικατάσταση του μόνιμου προσωπικού, από φτηνούς και ευέλικτους εργολαβικούς εργάτες. Έχει κάνει καθεστώς της τα χαμηλά μεροκάματα, τα απελευθερωμένα ωράρια (12ωρα-16ωρα) και την επισφαλή εργασία. Ό, τι ακριβώς δηλαδή επιτάσσουν οι ορέξεις και οι επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού και του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις πολιτικές των Μνημονίων και στις τωρινές εκβιαστικές πιέσεις προκειμένου να δεχθεί ο λαός νέα αντιλαϊκά μέτρα. Για τη δημιουργία ενός απέραντου επενδυτικού εδάφους που θα εξυπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλίων τους, με εργαζομένους-λάστιχα χωρίς εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, που θα εργάζονται σε κάτεργα-πρότυπα σύγχρονης δουλείας, όπως είναι τα ΕΛΠΕ.
Μόνο η οργανωμένη πάλη και ο μαζικός ανυποχώρητος αγώνας της εργατικής τάξης και του λαού μπορούν να βάλουν φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Η θέση μας, ως νεολαία, βρισκόταν και θα βρίσκεται στο πλευρό του λαού ενάντια στην αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική για μια ζωή με σπουδές, δουλειά, δημοκρατία και αξιοπρέπεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου