Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Η “Επανάσταση” στην ΑΣΟΕΕ;

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα που έκαναν την εμφάνιση τους στην εφημερίδα το “Βήμα”, επανάσταση αποτελούν οι επαφές του πανεπιστημίου με τον όμιλο του ΟΤΕ για την συνεργασία των δύο παραπάνω.
Η παραπάνω συνεργασία παρουσιάζεται από τους φορείς της ως ένα βήμα προς τον δρόμο της ανάπτυξης και του success story που εδώ και καιρό ευαγγελίζεται η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου σαν τσιράκια του ιμπεριαλισμού.
Έτσι φαίνεται από τις δηλώσεις του πρύτανη Γάτσιου όταν μιλάει για επίτευξη κοινωνικής ευημερίας και οικονομικής ανάπτυξης μέσω αυτής της συμφωνίας. Παρόμοια συμφωνία υπάρχει και με τον όμιλο της Interamerican... Άραγε από πότε η ανάπτυξη μιας εταιρείας μέσω της χρησιμοποίησης φοιτητών για να βγάλουν δική της δουλειά συμβαδίζει ή μάλλον επιφέρει την συνολική ευημερία του κοινωνικού συνόλου;
Για να περάσουμε λοιπόν στην ουσία του πράγματος...Το περιεχόμενο της συμφωνίας αναλώνεται στην εκμετάλλευση φοιτητών προκειμένου να βγάλουν τζάμπα δουλειά για τον ΟΤΕ στα πλαίσια πάντα της εργαστηριακής εκπαίδευσης και ειδίκευσης. Με άλλα λόγια το αντικείμενο εργαστηρίων φοιτητών που βρίσκονται σε επίπεδο πρακτικής ή και μεταπτυχιακού θα είναι η βελτίωση της διαχείρισης της βάσης δεδομένων του ΟΤΕ.
Προφανώς και οι δυο πλευρές έσπευσαν να τονίσουν την αναγκαιότητα του να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία υπερτονίζοντας τα θετικά της. Ο μεν πρύτανης υποστηρίζει πως αυτή η σύμπραξη θα ανεβάσει το κοινωνικό status του ιδρύματος θέλοντας να κουκουλώσει την παραπάνω συνθήκη εκμετάλλευσης. Επιπλέον αναφέρει πως είναι μια επικερδής συμφωνία η οποία φέρνει πόρους στο ίδρυμα. Όπως άλλωστε ζητάει κι ο νόμος πλαίσιο, τα πανεπιστήμια πρέπει να βρουν χρηματοδότηση πέραν του κρατικού προϋπολογισμού...Λες και την ώρα που κόβεται οποιαδήποτε παροχή στους φοιτητές κι ενώ  καταργούνται τα δικαιώματα των φοιτητών σε σίτιση, στέγαση και δωρεάν σύγγραμμα, πρόκειται να πιστέψει κανείς πως αυτά τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες μας...Την ίδια ώρα που θεσμοί όπως η αξιολόγηση, στην οποία συμφωνεί ο Πρύτανης, προωθούν την ήδη υπάρχουσα υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων! Ταυτόχρονα και με όχημα την υποχρηματοδότηση το σύστημα προσπαθεί να πείσει τη νεολαία και το λαό ότι είναι αναγκαίο να βρίσκει το πανεπιστήμιο “εναλλακτικούς” τρόπους χρηματοδότησης, ένας από τους οποίους είναι και τα...δίδακτρα! 
Από την άλλη ο όμιλος ΟΤΕ υπόσχεται θέσεις εργασίας όταν υπάρχουν εργαζόμενοί του οι οποίοι μένουν μήνες απλήρωτοι ή δουλεύουν σε συνθήκες εξαθλίωσης (μισθοί πείνας, μηνιαίες συμβάσεις, εργασιακή επισφάλεια)· όταν είναι από τους πρώτους που έχει εκμεταλλευτεί το σύνολο των αντεργατικών νόμων για να πλήξει τα δικαιώματα των εργαζομένων και να “βγάζει” από την απλήρωτη δουλειά που θα προσφέρουν οι φοιτητές. Παράλληλα, τάζει πιθανή αποκατάσταση στους αποφοίτους της ΑΣΟΕΕ σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι στην άνεργη νεολαία που αφού μόχθησε να πάρει το πτυχίο, πετιέται στα μητρώα του ΟΑΕΔ.  Επιπλέον  μιλάει για ανάπτυξη έρευνας (ανάθεμα τι έρευνα αποτελεί η βελτίωση υπηρεσιών του ΟΤΕ) και για μελλοντική πρόσβαση σε ξένα (ευρωπαϊκά) ερευνητικά προγράμματα που θα βοηθήσουν τόσο τους φοιτητές όσο και την ανάπτυξη της κοινωνίας μας. Μάλλον τα ξένα αστικά κέντρα θα ευνοηθούν, αν λάβουμε υπόψιν μας ότι ακόμη και τα αποτελέσματα οποιασδήποτε μηδαμινής έρευνας διεξάγεται στην χώρα μας εφαρμόζονται πρακτικά στα αστικά κέντρα των ιμπεριαλιστών στους οποίους είναι εξαρτημένη η ελληνική αστική τάξη...Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μιλάμε για μία εταιρεία κατά το ήμισυ...γερμανική!
Στην βάση λοιπόν της υποτέλειας της ελληνικής αστικής κυβέρνησης στα ξένα αφεντικά των ΕΕ-ΔΝΤ αλλά και της παραρτημοποιημένης οικονομίας υπό τις επιταγές των παραπάνω, δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για το ρόλο του Πανεπιστημίου, είτε τώρα είτε σε μία προηγούμενη περίοδο, καθώς και για το ποιον εξυπηρετεί η όποια έρευνα διεξάγεται σε αυτό! Πολλοί θα τρέξουν να πουν ότι ξαφνικά μπαίνουν οι επιχειρήσεις στις σχολές παραβλέποντας το γεγονός ότι κι ο ίδιος ο όμιλος ΟΤΕ παραδέχεται πως συνεργάζεται χρόνια με τους καθηγητές της ΑΣΟΕΕ. Πολλοί θα φωνάξουν ότι ξαφνικά η έρευνα στα πανεπιστήμια γίνεται προς όφελος του κεφαλαίου.  Οι ίδιοι βέβαια δεν μας λένε αν και πότε η έρευνα εξυπηρετούσε κάποια άλλα συμφέροντα μέσα στον καπιταλισμό πέρα από αυτά των επιχειρήσεων... Είναι λοιπόν γεγονός ότι υπήρχε και υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα μες στα πανεπιστήμια ειδικά σήμερα που το σύστημα προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση του εντείνοντας την εκμετάλλευση των λαϊκών μαζών και της νεολαίας... Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως οι φοιτητές είναι εργάτες ή ότι το πανεπιστήμιο γίνεται επιχείρηση.
Ωστόσο, στο σήμερα και το τώρα, ως ανάγκη τίθεται το να παλέψουν οι φοιτητές για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, για το δικαίωμα δηλαδή όλων στις σπουδές με την αναγκαία φοιτητική μέριμνα προκείμενου κανείς να μην αναγκάζεται να παραιτηθεί από τις σπουδές του. Στόχο πάλης πρέπει να αποτελεί επίσης η εξασφάλιση δουλειάς μέσω της απόκτησης ενός πτυχίου. Να αντισταθούμε λοιπόν στην προσπάθεια ντόπιου και ξένου κεφαλαίου να δημιουργήσει το πανεπιστήμιο των ταξικών φραγμών και των μνημονίων...Να παλέψουμε για να ανατραπεί το μέλλον της ανεργίας, της μισθωτής δουλείας και της εκμετάλλευσης!

αναδημοσίευση από: http://www.agonistikeskiniseis.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου