Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΝΕΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Ή ΝΕΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΠΟΥΔΩΝ;

Λίγες μέρες πριν τελειώσει η εξεταστική του Ιουνίου και οι περισσότεροι φοιτητές ετοιμάζονται να επιστρέψουν στις πόλεις τους, ανακοινώθηκε ο νέος οδηγός σπουδών των “υπό συγχώνευση” τμημάτων Μαθηματικού και ΤΕΜ,που θα ισχύσει από το Σεπτέμβρη του 2014.Πρόκειται για ένα οδηγό σπουδών που έρχεται και κουμπώνει στο νέο Πανεπιστήμιο του μνημονίου που φτιάχνει η πολιτική κυβέρνησης -ΕΕ μέσα στις σχολές.


Τι καινούργιο κουστούμι μας ράψανε λοιπόν;
Ήδη οι συζητήσεις που κάνουν οι φοιτητές είναι στο πόσο πίσω πάει το πτυχίο με το νέο πρόγραμμα Σε αυτό το νέο οδηγό σπουδών οι φοιτητές δε μπορούν να εγγράφονται σε μαθήματα των οποίων ο συνολικός αριθμός ECTS ξεπερνά τους 40.Αποτέλεσμα, να μειώνεται ο αριθμός μαθημάτων που μπορεί να επιλέξει ο φοιτητής ανά εξάμηνο. Ταυτόχρονα όμως,παρόλο που καταργούνται τα προαπαιτούμενα μαθήματα,τη θέση τους παίρνει η ''εγγραφή σε μαθήματα κατά προτεραιότητα'',όπου εν ολίγοις ο φοιτητής εάν δεν καταφέρει να περάσει τα υποχρεωτικά μαθήματα του έτους του, τα φορτώνεται στο επόμενο έτος,με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δηλώσει τα νέα μαθήματα. Μία γενικευμένη συνεχόμενη αλυσίδα μαθημάτων από έτος σε έτος. Αλλά αυτή η ολική τροποποίηση του οδηγού δίνει ακόμα και άλλοθι στους καθηγητές να μετατρέψουν τα μαθήματα με υποχρεωτικές παρουσίες,εργασίες κτλ.όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται κιόλας μέσα.Θεσμοθετεί και επίσημα αυτό που αρκετοί καθηγητές έκαναν τόσο καιρό ανεπίσημα: η φυσική παρουσία στα μαθήματα να είναι μέρος της αξιολόγησης του φοιτητή.

Από το Σεπτέμβρη λοιπόν οι φοιτητές θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα εντατικοποιημένο πρόγραμμα σπουδών που σε συνδυασμό με τα ν+2 άλλα και τις επικείμενες διαγραφές δένουν θηλιά στο λαιμό του φοιτητή για την άμεση απόκτηση πτυχίου. Ο φόρτος εργασίας θα αυξηθεί δραματικά και σε συνδυασμό με τη πίεση για να προλάβουμε να πάρουμε πτυχίο, αλλά και τη στέρηση βασικών δικαιωμάτων όπως σίτιση-στέγαση μας οδηγούν εκτός σχολής. 
Ο νέος οδηγός σπουδών δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι η συνέχεια της αντιλαϊκής επίθεσης που γίνεται στην εκπαίδευση καιρό τώρα και θερίζει τα νεολαιίστικα δικαιώματα. Οι διαγραφές,οι συγχωνεύσεις,η κατάργηση του ασύλου αλλά και η τράπεζα θεμάτων και το νέο Λύκειο στα σχολεία, βαθαίνουν τους ταξικούς φραγμούς κάνοντας τη σχολή και το πτυχίο όνειρο άπιαστο για τη πλειοψηφία της νεολαίας. Όποιος τα χει και μπορεί να τα σκάσει θα προχωράει στη “δωρεάν” τους εκπαίδευση.

Το ζήτημα του οδηγού σπουδών........Χρειάζεται να αντιδράσουμε και να αντισταθούμε από τις επιθέσεις που δεχόμαστε. Να μην τους χαρίσουμε το δικαίωμα μας σε σπουδές δουλειά.Αναγκαίο λοιπόν να δυναμώσουν οι συλλογικές διαδικασίες. Να ξαναζωντανέψουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και να πάρουν μαζικά -αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Kόντρα στη λογική της συνδιοίκησης,του κομπρεμί και της “συνεννόησης με τους καθηγητές “ που μας θέλει συνένοχους στις πολιτικές τους.

Να παλέψουμε ενάντια στο νέο οδηγό σπουδών!Κάτω η εντατικοποίηση και οι διαγραφές!

Υ.Γ. Ακόμα και την αξιολόγηση πρόεβλεψε ο νέος οδηγός σπουδών. Για να συνηθίζουμε από τώρα ότι το σύστημα και οι κυβερνήσεις τού είναι δίκαιο να μας “αξιολογούν” και να μας μεταχειρίζονται όπως πρέπει. Έτσι ο αυριανός μας εργοδότης θα μας απολύει-βγάζει στη διαθεσιμότητα-μειώνει το μισθο ανάλογα με το πως τα πήγαμε στην αξιολόγηση μας. Ή ανάλογα το τι απαιτεί η τρόικα....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου