Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Καταγγελία των Αγωνιστικών Κινήσεων Φιλολογικού ΑΠΘ

ΑΥΤΗ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ!

Την Παρασκευή 30/5 αποφασίσαμε σαν Αγωνιστικές  Κινήσεις Φιλολογικού να έχουμε ένα χώρο στη σχολή για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε στο σύλλογο φοιτητών Φιλολογίας. Έτσι πήραμε τον κενό (μέχρι εκείνη τη στιγμή) χώρο, που παλιά ανήκε στην ΠΑΣΠ. Μετά από λίγες ώρες στο χώρο μας ήρθαν κάποια άτομα του σχήματος  της  ΑΡ.ΠΑ.  να μας «ενημερώσουν» ότι αυτόν τον χώρο σκόπευαν(!) να τον πάρουν αυτοί. Γι αυτό λοιπόν μας ζήτησαν να φύγουμε για να μην αναγκαστούν να ασκήσουν άλλες πρακτικές… Μας «επέτρεψαν» όμως να στήσουμε το τραπεζάκι μας σε όποια άλλη γωνιά θέλουμε (πάλι καλά!).

Σαν Αγωνιστικές Κινήσεις, επιλέξαμε να γνωστοποιήσουμε αυτό το γεγονός στους συμφοιτητές μας, όχι για να αρχίσουμε ένα καυγά μεταξύ παρατάξεων, αλλά για να καταδείξουμε τέτοιου είδους πρακτικές στα μέλη του συλλόγου μας. Πρακτικές που απορρέουν από συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις. Γιατί πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Απ’ τη μια η άποψη του σχήματος της ΑΡ.ΠΑ. που θεωρεί ότι «δικαιωματικά»της ανήκει αυτός ο χώρος, γιατί βγήκε δεύτερη δύναμη στη σχολή. Έτσι, χρησιμοποιεί την εμπιστοσύνη που της έδειξαν οι συμφοιτητές μας σαν πρόφαση  πρώτον, για να επιβάλει την κυριαρχία της στους χώρους της σχολής και δεύτερον, για να εμποδίσει ένα αριστερό σχήμα να παρέμβει στη σχολή. Πάλι καλά που η ΑΡ.ΠΑ. βρήκε τον ταξικό της εχθρό στο σχήμα των Αγωνιστικών Κινήσεων! Μάλλον η προσπάθειά μας να ξεκινήσουμε την  παρέμβασή μας μέσα απ’ την πολιτική μάχη των φοιτητικών εκλογών δεν θεωρείται απ’ την ΑΡ.ΠΑ. θετική (φάνηκε κι  απ’ την «πολιτική» κριτική που έγινε μέσω…facebook! πάνω σε «καυτά» ζητήματα που απασχολούν το σύλλογο,όπως ότι είμαστε ο λόγος που τρίζουν τα κόκκαλα του Μάο!!).Τουλάχιστον προβληματισμό δημιουργούν τέτοιες κινήσεις δυνάμεων, που αναφέρονται στην αριστερά και στο κίνημα… Τελικά που δημιουργεί πρόβλημα στο σύλλογο η παρέμβαση ενός ακόμα αριστερού σχήματος; Αυτό πρέπει να θεωρούν πρόβλημα μέσα στο σύλλογο, την ώρα που πρώτη δύναμη παραμένει η ΔΑΠ, οι συνελεύσεις ολοένα και απαξιώνονται και ο ατομικός δρόμος μοιάζει σαν μόνη λύση;; 
Η άποψή μας σαν Αγωνιστικές Κινήσεις είναι ότι κάθε δύναμη που παρεμβαίνει στο σύλλογο και έχει αναφορά στο κίνημα και την αριστερά πρέπει να έχει ένα χώρο για να εκφράζει τις απόψεις της. Μακάρι η λύση στα προβλήματα του συλλόγου να ερχόταν με ένα ακόμα ταμπλό και τραπεζάκι! Η λογική του αποκλεισμού άλλων αριστερών δυνάμεων από τους φοιτητικούς συλλόγους δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλον εκτός από το σύστημα και τους εκφραστές του. Οι πρακτικές αυτές είναι δεξιές και δεν χωράνε στους συλλόγους. Αυτός είναι ο λόγος που οι σύλλογοι σήμερα έχουν απονεκρωθεί και αποδυναμωθεί. Αυτός είναι ο λόγος που η αριστερά σήμερα δεν εμπνέει αγώνες και τους φοιτητές να παλέψουν.Αυτές οι πρακτικές, γιατί δεν είναι μόνο στη σχολή μας (π.χ. Νομική- Φυσικό Αθήνας, ΠΑ.ΠΕΙ.) αντιπροσωπεύουν τη δεξιά στροφή των κυρίαρχων αριστερών δυνάμεων, όπως είναι και η ΕΑΑΚ στα Πανεπιστήμια. Αλήθεια γιατί αυτές οι δυνάμεις θυμούνται ότι έχουν περισσότερους συσχετισμούς δυνάμεις όταν απευθύνονται στις Αγωνιστικές Κινήσεις, αλλά απέναντι στη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ δεν λένε κουβέντα; Γιατί ως εκεί τους παίρνει. Γιατί εκεί εξαντλείτε η δημοκρατία τους. Γιατί το μόνο που θέλουν να κάνουν σήμερα στους συλλόγους είναι να αναπαραχθούν εκλογικά μπας και ξεπεράσουν το τέλμα τους και την ηττοπάθεια τους. 
Όσο η κατάσταση ζορίζει και τα προβλήματα των φοιτητών αυξάνονται (ΠΕΚ, κατάργηση σίτισης/στέγασης, διαγραφές, εντατικοποίηση) υποχρέωση των αριστερών δυνάμεων είναι η συσπείρωση, αλλά και η πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα πραγματικά επίδικα ζητήματα. Μ’ αυτό το σκεπτικό ξεκινά η δική μας παρέμβαση, θέλοντας να αναδείξουμε τη μαζική και συλλογική πάλη ως μόνη λύση στα καθημερινά μας προβλήματα. Να μην συναινέσουμε σε αυτό το σκηνικό της αποπολιτικοποίησης και της ήττας. Αυτές οι δυνάμεις έχουν κάνει τα κουμάντα τους και ένα είναι σίγουρο φοβούνται την πολιτική μέσα στα πανεπιστήμια. Πρεσβεύουν την ήττα της αριστεράς και δεν μπορούν να οικοδομήσουν κίνημα όσο μεγάλες και αν φαίνονται και όση «αγωνιστική» φασαρία και να κάνουν.Καλούμε, λοιπόν, τους συμφοιτητές μας να απομονώσουν τέτοιες λογικές και να ζωντανεύσουν τις συνελεύσεις.
ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου