Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Προκήρυξη για τη Σύνοδο Πρυτάνεων ΤΕΙ

Θα αφήσουμε το μέλλον μας
στα χέρια των μεγαλοκαθηγητάδων;

Όπως έγινε γνωστό στην πρόσφατη συνεδρίαση της συνόδου των προέδρων ΤΕΙ, συζητήθηκε το ζήτημα της δυνατότητας λειτουργίας των ιδρυμάτων υπό τις παρούσες συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα οι πρόεδροι μέσα από την συνάντησή τους διαπίστωσαν, «την αδυναμία της εκπαιδευτικής λειτουργίας των ΤΕΙ για όλο το έτος 2014 λόγω έλλειψης Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού». Επίσης διαπιστώθηκε, «ότι αν το θέμα νομικά και διαδικαστικά δεν έχει λήξει μέσα στις δύο (2) επόμενες εβδομάδες, τότε η έναρξη του Εαρινού Εξαμήνου είναι AΔΥΝΑΤΗ».


Από τα παραπάνω λοιπόν προκύπτουν κάποιοι προβληματισμοί και κάποια συμπεράσματα :
1. Δεν είδαμε πουθενά να απασχολούν την σύνοδο βασικά προβλήματα των φοιτητών, η εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» που προχωράει κανονικά, η εντατικοποίηση, τα μονά-ζυγά εξάμηνα, το ζήτημα της σίτισης ή το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών μιας και πολλά ΤΕΙ δεν έχουν καν δική τους εστία.
2. Προφανώς οι πρόεδροι πρέπει να πάσχουν μαζικά από αμνησία, αλλιώς δεν εξηγείται ο προβληματισμός τους σε σχέση με την έλλειψη του εκπαιδευτικού προσωπικού. Μιας και αυτοί ήταν που σε συνεννόηση με το υπουργείο, υπέγραφαν τις μειώσεις του προσωπικού και των προϋπολογισμών  το προηγούμενο διάστημα. Φυσικά δεν έκαναν μόνο αυτό, με όχημα την μείωση των καθηγητών προχώρησαν και σε εφαρμογή διαφόρων διατάξεων όπως τα μονά ζυγά εξάμηνα, το κόψιμο της μιας εξεταστικής του Φλεβάρη κτλ.
3. Είναι τόσο μεγάλο το άγχος τους να μην πάνε κόντρα στο υπουργείο, παρά τις φωνές διαμαρτυρίας που θέλουν να εμφανίζουν. Που αυτό που ζητάνε είναι έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό και όχι μόνιμο, ενώ ξέρουν πολύ καλά πως υπάρχουν πάγιες ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό και όχι έκτακτες. Ζητάνε δηλαδή την διαιώνιση του θεσμού του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού που δουλεύει με διαλυμένες εργασιακές σχέσεις. Από την άλλη δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε και τον Πρότυπο Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας που προωθεί το υπουργείο. Μιας και αναφέρει πως τα πανεπιστήμια θα απασχολούν προσωπικό με ειδικές συμβάσεις (έκτακτο) που θα πληρώνονται  από χρήματα του πανεπιστημίου (ΕΛΚΕ), που μπορεί να προέρχονται και από δίδακτρα.

Το ζήτημα είναι πως οι πρόεδροι προσπαθούν για άλλη μια φορά να μας χρησιμοποιήσουν σαν μέσο πίεσης για να διαπραγματευτούν δικά τους προνόμια με το υπουργείο. Εξάλλου η μέχρι τώρα στάση τους δείχνει πως δεν είναι άξιοι εμπιστοσύνης. Τα ίδια έκαναν με το σχέδιο «Αθηνά» μέχρι να έρθει η συμφωνία με το υπουργείο και να ξεχαστεί σε μια νύχτα η όποια αντίθεση είχαν. Από την άλλη κλείνοντας τα ιδρύματα, με δική τους πρωτοβουλία και όχι με δικές μας συνελεύσεις και καταλήψεις, έχουν αυτοί τον πρώτο λόγο και όχι το φοιτητικό κίνημα που ξέρουν πως αν βγει μπροστά δεν είναι εύκολο να το ελέγξουν.

ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΕ ΟΠΛΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Η αλήθεια είναι πως τα ΤΕΙ έχουν πολλά προβλήματα, που όμως δεν είναι ίδια με αυτά που εντοπίζουν οι μεγαλοκαθηγητάδες. Πολύ περισσότερο η κατεύθυνση λύσης των προβλημάτων θα βρει εμάς και το καθηγητικό κατεστημένο σε αντίπαλα στρατόπεδα. Γιατί εμείς αν θέλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στις σπουδές με ανθρώπινους όρους, θα πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση του αγώνα ενώ αυτοί για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προνόμια τους θα συνταχθούν με το υπουργείο.

Αφού λοιπόν όλοι κάνουν τον σχεδιασμό τους ήρθε η ώρα βάλουμε και εμείς μπροστά τα δικά μας σχέδια, τις γενικές συνελεύσεις, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας, τις καταλήψεις. Το σύνολο των μορφών δράσης και πάλης για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας σε σπουδές-δουλειά-ελευθερίες.

Όχι στον νόμο πλαίσιο και τον ΠΕΚ
Κάτω το σχέδιο «Αθηνά»
Όχι στην εντατικοποίηση-πειθάρχηση, στα μονά ζυγά εξάμηνα
Σίτιση και στέγαση για όλους

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου