Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Να γίνουν οι εστίες… ΕΣΤΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ!

Κανένας εσωτερικός κανονισμός δε θα μας στερήσει το δικαίωμα στις σπουδές.
Ο πιο εύκολος τρόπος για να στερήσει το σύστημα το δικαίωμα στις σπουδές, από τα φτωχά-λαϊκά στρώματα, είναι με το χτύπημα στις φοιτητικές εστίες. Και σ’ αυτό ακριβώς το σημείο βρισκόμαστε. Ήδη σε πολλές πόλεις, οι εστίες είτε έχουν κλείσει, είτε δέχονται ένα ελάχιστο ποσοστό φοιτητών, είτε έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται εκτρωματικοί κανονισμοί εσωτερικής λειτουργίας (νοίκια, ν χρόνια διαμονής, επανεγγραφή κάθε χρόνο με  προαπαιτούμενο την επιτυχία στο 50% των μαθημάτων κ.ά…)
Πιο συγκεκριμένα:
·         Στις Εστίες του ΑΠΘ, μετά το «νοίκι» των 5 ευρώ - που ζητούσαν από ορισμένους οικότροφους - και την ανακοίνωση ότι δε δέχονται μεταπτυχιακούς φοιτητές, ξεκίνησαν οι «εξώσεις» οικότροφων άνω των ν+2 με αποκορύφωμα την αλλαγή κλειδαριάς σε κάποιους, παρά τα δωμάτια που μένουν άδεια τόσο καιρό. Ενώ, μετά την απόλυση κι άλλων διοικητικών, διακόπηκε για άλλη μια φορά η μεταφορά φαγητού στη Δ’ Εστία. Η έλλειψη ζεστού νερού και θέρμανσης είναι πλέον καθημερινότητα, μιας και δεν υπάρχει προσωπικό για συντήρηση και το μπάλωμα της εργολαβίας δεν αρκεί για την κάλυψη των αναγκών 1500 οικότροφων.
·         Στις Εστίες του ΠΑΜΑΚ στην Καλαμαριά, μετά την εφαρμογή του νέου εσωτερικού κανονισμού το νοίκι παγιώθηκε, όλοι οι οικότροφοι αναγκάστηκαν να ξανακάνουν αιτήσεις εισδοχής με αποτέλεσμα να μείνουν 11 οικότροφοι εκτός εστιών, καθώς δεν είχαν περάσει το 50% των μαθημάτων τους ή το πατρικό τους  βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 40 χλμ. ή έχουν περάσει το 4ο έτος φοίτησης. Τη στιγμή που στην εστία υπάρχουν 20 κενά δωμάτια!
·         Στις Εστίες των ΤΕΙ στη Σίνδο, λόγω και της υποχρηματοδότησης, διακόπηκε η παροχή θέρμανσης και ζεστού νερού, ενώ η λέσχη θα λειτουργεί μέχρι και τις 13 Δεκέμβρη. Παράλληλα, οι οικότροφοι έχουν δικαίωμα να μείνουν στις εστίες μόνο για τα τέσσερα υποχρεωτικά χρόνια φοίτησης.
Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν έχει στόχο μόνο τους οικότροφους μεγαλύτερων ετών ή άλλων εστιών, αλλά ανοίγει το δρόμο για να ακολουθήσουμε στη συνέχεια όλοι υπόλοιποι. Στόχος του συστήματος αυτή τη στιγμή είναι να κλείσουν οι εστίες ή όσες παραμείνουν να δέχονται ακόμα πιο λίγους με ακόμα πιο αυστηρά κριτήρια, καταργώντας οριστικά το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση και στέγαση. Δικαίωμα το οποίο κατακτήθηκε με αγώνες από το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα. Και τώρα την περίοδο της οξυμένης  ταξικής επίθεσης η Κυβέρνηση υπό τις επιταγές των ΕΕ-ΔΝΤ τσακίζει κάθε δικαίωμα σε παιδεία, υγεία και εργασία. Αυτή η αντιλαϊκή-συστημική πολιτική με όχημα τα μνημόνια έχει εκτοξεύσει την ανεργία στους νέους στο 67%. Και όσοι δουλεύουν, ουσιαστικά μισοδουλεύουν και μισοπληρώνονται. Άρα και οι φοιτητές πρέπει να  εμπεδώσουν από νωρίς ότι όλο και λιγότεροι θα σπουδάζουν, ακόμα λιγότεροι «προνομιούχοι» θα τελειώνουν, και όσοι θα βρίσκουν «δουλειά» θα είναι οι «τυχεροί».
Όλα αυτά δεν είναι ζητήματα του καθενός, αλλά ζητήματα που αφορούν όλους μας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι ανάγκη για τον καθένα μας να βρεθεί με τους συνοικότροφούς του, να συζητήσει γι’ αυτά και να δράσει συλλογικά. Άλλωστε, η ίδια η πραγματικότητα μας έχει αποδείξει ότι μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο οι νίκες έρχονται (τα παραδείγματα του εστιατορίου και της σίτισης στη Δ’  δεν είναι μακρινά…). Κοινός τόπος όλων των οικότροφων των Εστιών είναι η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας.

Για όλα αυτά, λοιπόν, θεωρούμε απαραίτητη την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης του ΣΟΦΕΘ για να οργανώσουμε την αντίσταση μας σε όλα αυτά που έρχονται αλλά και να συντονίσουμε τη δράση μας με τις άλλες Εστίες της πόλης μας (ΠΑΜΑΚ, ΤΕΙ). Για να πάρει ο καθένας μας την υπόθεση στα χέρια του!
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΟΦΕΘ
τη ΔΕΥΤΕΡΑ 9/12 στις 8:30μμ στο κιν/θέατρο Α'.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΣΤΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου