Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ προς τους πρωτοετείς φοιτητές

Με αγώνα το κατέκτησες, με αγώνα θα το κρατήσεις…

Πρωτοετή φοιτητή,

Με την εγγραφή σου, αυτόματα θεωρείσαι πλέον και μέλος του φοιτητικού συλλόγου της σχολής. Σα μέλος αυτού δεν είναι λίγα τα θέματα που σε αφορούν και θα σε απασχολήσουν από δω και στο εξής. Την κατάσταση τόσο στην εκπαίδευση όσο και γενικότερα στην κοινωνία λίγο πολύ την έχεις αντιληφθεί. Η κυβέρνηση με τις εντολές ΕΕ-ΔΝΤ μας εξαθλιώνει κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Τα μέτρα και τα μνημόνια έρχονται το ένα μετά το άλλο, οι μισθοί έχουν φτάσει στον πάτο, τα νοσοκομεία κλείνουν σωρηδόν, οι εργαζόμενοι απολύονται κατά χιλιάδες, η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο ειδικά για τη νεολαία, η καταστολή και η τρομοκράτηση των αγώνων αποτελεί πλέον καθημερινότητα, η φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής γίνεται όλο και πιο έντονη… Έτσι φτάνουμε σήμερα στις απολύσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών λόγω υπεραριθμίας και τα μαζικά κλεισίματα και συγχωνεύσεις σχολείων. Στόχος οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.
 
Κι ενώ λεφτά μας λένε πως δεν υπάρχουν, ταυτόχρονα ετοιμάζονται σαν πιστά σκυλιά των ιμπεριαλιστών να σύρουν τη χώρα μας σε μια πολεμική επέμβαση ενάντια στη Συρία για τα συμφέροντα των Αμερικάνων, προσπαθώντας να μας πείσουν πως είναι ανάγκη για την σταθερότητα της χώρας
.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα λοιπόν, και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα πράγματα ακολουθούν τους ίδιους ρυθμούς με στόχο να χτυπηθεί η δημόσια και δωρεάν παιδεία και να κλίσει η στρόφιγγα για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Συγκεκριμένα, η «αναδιάρθρωση» ξεκίνησε με το νόμο Διαμαντοπούλου πριν 2 χρόνια, συνεχίστηκε πέρυσι με το σχέδιο «Αθηνά», έφτασε σήμερα στις απολύσεις υπαλλήλων και σίγουρα δεν έχει τελειώσει. Με λίγα λόγια, αυτό που θέλουν για μας είναι οι διαγραφές φοιτητών (που από φέτος τίθενται σε εφαρμογή), οι συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα σχολών, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και οσονούπω και σε μας, η διακοπή διανομής δωρεάν συγγραμμάτων. Ταυτόχρονα, τσακίζουν τη φοιτητική μέριμνα. Έχουν φροντίσει να ιδιωτικοποιήσουν τις φοιτητικές λέσχες και μας στερούν το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση, ενώ για αυτό της δωρεάν στέγασης δε γίνεται πια λόγος, αφού είτε έχουν κλείσει τις φοιτητικές εστίες είτε τις υπολειτουργούν. Γίνεται λοιπόν ανέφικτο για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να καταφέρουν να σπουδάσουν. Μόνος σκοπός τους είναι να χτυπήσουν το δικαίωμά μας στις σπουδές, να γίνει το πανεπιστήμιο «των λίγων κι εκλεκτών», κι έτσι να εξασφαλιστεί πως θα έχουν όσο το δυνατό πιο φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς πτυχίο, δικαιώματα και απαιτήσεις. 
 
Την ίδια στιγμή λοιπόν που το σχέδιο τους προχωράει ακάθεκτο, απολύουν εκατοντάδες υπαλλήλους των ιδρυμάτων ως υπεράριθμους. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι πως ακόμα κι αυτό μας αφορά. Γιατί οι υπάλληλοι αυτή τη στιγμή δεν είναι υπεράριθμοι, αλλά αν οι φοιτητές μειωθούν τότε θα είναι όντως υπεράριθμοι και «δίκαια» θα απολυθούν. Και αν το δούμε και αντίστροφα… Αν οι φοιτητές τώρα δεν είναι υπεράριθμοι, όταν δε θα υπάρχει προσωπικό, τότε θα είναι και «λογικό» να πρέπει να διαγραφούν. Δηλαδή, αν το πανεπιστήμιο δε θα μπορεί να λειτουργήσει με μειωμένο προσωπικό τώρα, θα πρέπει να μειωθούν οι φοιτητές για να μπορεί. Και να είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα προσπαθήσουν να κάνουν.

Σ’ αυτό όμως θα μας βρούνε απέναντι τους οργανωμένους και αποφασισμένους. Δε θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας. Θα οργανωθούμε στους συλλόγους μας και στις γενικές συνελεύσεις και θα αγωνιστούμε. Θα φτιάξουμε μόνοι μας το μέλλον μας, χωρίς να πιστεύουμε ότι εμείς θα τη γλιτώσουμε, χωρίς να περιμένουμε «σωτήρες» να μας σώσουν. Μακριά από εκλογικές αυταπάτες, θα γυρίσουμε την πλάτη στον ατομικό δρόμο. Θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Θα ενώσουμε τις φωνές μας, φοιτητές και εργαζόμενοι, και θα παλέψουμε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για δουλειά, για ελευθερίες, για ειρήνη, για ζωή.
  • Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Καμία διαγραφή.
  • Δουλειά για όλους. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.
  • Όχι στην εμπλοκή της χώρας μας στις πολεμικές επεμβάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις θανάτου.
  • Έξω ΕΕ-ΔΝΤ.
ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ, ΑΝ ΔΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ.
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΛΑΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΕΙΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου