Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ!


Το «σχέδιο Αθηνά» κατατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας και ήρθε να προστεθεί και να προχωρήσει την επίθεση του συστήματος σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ! Χαρακτηριστικό παράδειγμα της βαρβαρότητάς του είναι τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ,όπου προβλέπεται η μετακίνηση περίπου 8000 φοιτητών ( 11 τμήματα), 150 καθηγητών, και πολλών ακόμα εργαζομένων του ιδρύματος σε Σέρρες και Φλώρινα. Εκτός από αυτό προβλέπεται και η αλλαγή του πτυχίου, στερώντας έτσι το δικαίωμα του να φοιτήσουμε στη σχολή της επιλογής μας. Βέβαια, ακόμα και αυτοί που δεν συγχωνεύονται θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα άμεσα και γι’ αυτό κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος. Μη ξεχνάμε ότι τόσο καιρό το ίδρυμα λειτουργεί με νερό και ρεύμα χαριστικά και με απλήρωτους καθηγητές!
Από κει και πέρα με το σχέδιο Αθηνά προβλέπεται να μείνουν εκτός σχολών χιλιάδες φοιτητών, καθώς σε τέτοιες δύσκολες στιγμές οικονομικά για μια οικογένεια είναι αδύνατο να στηρίξει την μετακίνηση του παιδιού εκτός πόλης. Άλλωστε για πολλούς σπουδαστές, πρώτο κριτήριο επιλογής σχολής υπήρξε το μέρος. Με το να διώξουν τόσο κόσμο, στοχεύουν στο να μειώσουν δραματικά των αριθμό των πτυχιούχων, ώστε να μην υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στο μέλλον από τους πτυχιούχους ανέργους, που μπορεί να βάλουν δυναμίτη στα θεμέλια αυτού του συστήματος. Αντίθετα, αν είσαι απλά ένας απόφοιτος λυκείου ή ΕΠΑΛ δυστυχώς δικαιολογείς και μόνος σου στον εαυτό σου ότι η ανεργία ήταν φυσικό επακόλουθο.

Επιπλέον το συγκεκριμένο σχέδιο θα φέρει κάθετη χειροτέρευση των όρων σπουδών. Θα αντιμετωπίσουμε ακόμα περισσότερη εντατικοποίηση, λίστες αναμονής για εργαστήρια και σε συνδυασμό με την επερχόμενη επιβολή διδάκτρων και πληρωμή των συγγραμμάτων μας ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΩΝ! Μπροστά σε όλο αυτό πρέπει να μη σκύψουμε το κεφάλι και να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις!

Η απάντηση που πρέπει να δώσουμε σαν σπουδαστές θα πρέπει να είναι δυναμική, ανυποχώρητη και μαζική. Μέσα από τις συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων να γίνονται λήψεις αγωνιστικών αποφάσεων, με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο, που θα υπερασπίζουν τα δικαιώματα στις σπουδές. Το πρόβλημα αυτό μας αφορά όλους και αναλόγως πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά. Παράλληλα, είναι ευθύνη του καθενός να ενημερώσει τον κοινωνικό του περίγυρο για το συγκεκριμένο σχέδιο, που μας πετάει έξω απ’ τις σχολές μας, καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί συνέχεια του νόμου-πλαίσιο Διαμαντοπούλου, ο οποίος καταργεί τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας.

Για αυτούς τους λόγους διεκδικούμε:
* Aνατροπή του νομοσχεδίου «Αθηνά»!
* Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους!
Προτείνουμε:
* Ο αγώνας στα χέρια των σπουδαστών! Άμεση διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης Φοιτητών σε κάθε Σύλλογο σε όλες τις σχολές.
* Μαζικές κινητοποιήσεις μέχρι την επίτευξη των στόχων μας.
* Σύνδεση του αγώνα μας με τους Διοικητικούς υπαλλήλους.


ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου