Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΘ: ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΧΕΙ LOCK OUT???


Η σύγκλητος του πανεπιστημίου αποφάσισε lock out (δηλαδή να μην λειτουργήσει καμία σχολή) για την Πέμπτη και την Παρασκευή. Γιατί?

Γιατί αυτή τη στιγμή η σύγκλητος πιέζεται από την κατάσταση που επικρατεί. Το πανεπιστήμιο υπολειτουργεί , οι εργαζόμενοι του Α.Π.Θ. που δουλεύουν με καθεστώς εργολαβίας απεργούν, αφού έχουν να πληρωθούν από το καλοκαίρι, οι συμβάσεις τους δεν έχουν ανανεωθεί, ενώ με την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο και τη συγκρότηση των συμβουλίων διοίκησης αυτοί οι άνθρωποι θα πεταχτούν στο δρόμο. Γιατί?

Γιατί τα αποθεματικά του πανεπιστήμιου κόπηκαν με το κούρεμα του χρέους, μειώθηκε η χρηματοδότηση και το ζήτημα των εργολαβικών εργαζομένων, δεν θα είναι το μόνο που θα ανοίξει (βλέπε θέρμανση και ηλεκτροδότηση), ενώ η φοιτητική μέριμνα, η σίτιση, η στέγαση, το δωρεάν βιβλίο, παίζονται σε ένα παιχνίδι που θα διαμορφώσει το λεγόμενο «νέο πανεπιστήμιο». Γιατί?

Γιατί εν μέσω κρίσης, η κατεύθυνση που ακολουθεί το σύστημα είναι να εντείνει ακόμη περισσότερο την εκμετάλλευση διαλύοντας τα δικαιώματα του λαού και μαζί με αυτά και το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Έτσι, μειώνοντας τη χρηματοδότηση, πιέζει τα ιδρύματα να συμμορφωθούν προς αυτή την κατεύθυνση (ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δίδακτρα κλπ). Γιατί?

Γιατί σε μια κοινωνία με ανεργία, φτώχεια, άθλιες συνθήκες ζωής , δεν μπορεί η νεολαία να έχει δικαίωμα να σπουδάζει δωρεάν ή γενικά να σπουδάζει ή γενικά να έχει δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποίηση εδώ και 3 εβδομάδες. Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Και δεν είναι ένα ζήτημα που δεν μας αφορά. Σήμερα δεν «μπορούν» να πληρώσουν  καθαρίστριες, κηπουρούς κλπ. Αύριο δεν θα «μπορούν» να δώσουν λεφτά για τη λέσχη, τα βιβλία κλπ.

Η πρυτανεία λέει πως στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων. Τότε γιατί τους καλεί να σταματήσουν; Είναι ξεκάθαρο πως αυτοί που εφαρμόζουν μια άγρια πολιτική (διοικητικά όργανα του πανεπιστημίου) δεν μπορούν να είναι αλληλέγγυοι με τα θύματα της πολιτικής αυτής.

Γι΄ αυτό είναι καθήκον μας, των φοιτητών, να σταθούμε πλάι στους εργαζομένους που αγωνίζονται, όχι μόνο ανθρωπιστικά ή ηθικά. Αλλά γιατί η πάλη τους είναι συνδεδεμένη με την δικιά μας, με αυτή που πρέπει να αναπτύξουμε για να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε την δωρεάν παιδεία, για να υπερασπιστούμε το μέλλον μας, για να υπερασπιστούμε την ζωή μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου