Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Εστίες Καλαμαριάς: αγώνας ενάντια στην επιβολή ενοικίου


αντιγράφουμε από το alterthess.gr

Ύστερα από δύο συνεχόμενες Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, την Τετάρτη και την Πέμπτη, η Γενική Συνέλευση Φοιτητών της Εστίας Καλαμαριάς αποφασίσαμε κατάληψη των Γραφείων της Διεύθυνσης της Εστίας και συνεχή παρουσία στην Πρυτανεία του Πανεοπιστημίου Μακεδονίας.
Οι φοιτητές διεκδικούν την ακύρωση του νέου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της Εστίας. ο οποίος όπως υποστηρίζουν αποτελεί αποκλειστική έμπνευση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΠΑ.ΜΑΚ δίχως να έχει προηγηθεί καμία προηγούμενη ενημέρωση-διαβούλευση με τους φοιτητές.
Σε αυτό τον Κανονισμό Λειτουργίας όπως καταγγέλουν καταστρατηγούνται βασικά δικαιώματα με βασικό αυτό της δωρεάν στέγασης. "Ο Αντιπρύτανης αλλάζει ριζικά τον χαρακτήρα της Εστίας και εισάγει σχέσεις «Ενοικιαστή-Ενοικιαζόμενου»" αναφέρουν.
Πιο συγκεκριμένα ο νέος κανονισμός εισάγει μηνιαία καταβολή ενοικίου, αναγκάζει τους φοιτητές κάθε χρόνο στις 30 Ιούνη να μαζεύουν τα πράγματά τους (όλη την επίπλωση – ηλεκτρικές συσκευές) και να επιστρέφουν σπίτια τους.
"Μας οδηγεί σε μία κατάσταση ομηρίας από τη στιγμή που η εγγραφή μας στην Εστία θα ισχύει μόνο για ένα έτος, και κάθε χρόνο θα αγωνιούμε εάν θα γίνουμε εκ νέου δεκτοί (για κάθε προηγούμενο έτος παραμονής στην Εστία το εισόδημά μας θα αυξάνεται κατά 10%!)" αναφέρουν.
Ακόμη πέραν των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων εισάγει και ακαδημαϊκά κριτήρια απαιτώντας να περνούν οι φοιτητές το 60% των μαθημάτων του ακαδημαϊκού έτους δίχως να λαμβάνουν υπόψη την ελληνική πραγματικότητα που αναγκάζει μεγάλος μέρος του φοιτητικού κόσμου να εργάζεται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
Ακόμη αποκλείει τους Φοιτητές από τα όργανα διοίκησης της Εστίας και το  ν+2 έτη σπουδών που ισχύει στο Πανεπιστήμιο καταργείται και στην περίπτωση της Εστίας και εισάγεται το ν.
"Ως Γενική Συνέλευση απαιτούμε να ακυρωθεί αμέσως ο εν λόγω Κανονισμός που δεν λαμβάνει υπόψη του τον κεντρικό ενδιαφερόμενο που είναι ο Φοιτητής. Το Πρυτανικό Συμβούλιο οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε διαβουλεύσεις μαζί μας ώστε να καταλήξουμε σε έναν Νέο Κανονισμό αποδεκτό από όλους. Στερώντας μας τη δωρεάν στέγαση μας στερείτε τη δωρεάν εκπαίδευση" αναφέρει η συντονιστική επιτροπή κατάληψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου