Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΑ … ΣΤΗΘΟΣΚΟΠΙΑ

Σαν να μην έφταναν τα μέτρα που τσακίζουν τις οικογένειές μας. Σαν να μην έφτανε ο νέος νόμος στα πανεπιστήμια, τα επερχόμενα δίδακτρα, η κατάργηση του δωρεάν βιβλίου και της στέγασης. Ήρθε η ώρα πια να ξαναπληρώσουμε. Αυτή τη φορά για τα στηθοσκόπια.

Το ζήτημα για τα στηθοσκόπια δεν είναι ούτε φετινό, ούτε μεμονωμένο. Στο 1ο έτος πληρώνουμε τις ποδιές, τώρα τα στηθοσκόπια, αύριο τα βιβλία. Είναι και τα στηθοσκόπια ένα ακόμη μέσο για την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας (ό,τι απόμεινε από αυτήν).  Θέλουν να συνηθίσουμε στη λογική να πληρώνουμε τα απαραίτητα για τις σπουδές μας. Κυρίως, όμως, θέλουν να ορθώσουν ένα ακόμη εμπόδιο για τη μεγαλύτερη μερίδα των φοιτητών που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά. Υπάρχουν συνάδελφοί μας που αναγκάζονται να δουλέψουν για να τα βγάλουν πέρα ή να γυρίσουν στον τόπο τους γιατί δεν έχουν για ενοίκιο.

Σε τι αποσκοπούν

Να φτιάχνουν μια παιδεία ολοένα και πιο «ακριβή», απαλλάσσοντάς τη από κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος (δωρεάν σίτιση στέγαση βιβλία κλπ), ολοένα πιο απρόσιτη για την πλειοψηφία των φοιτητών. Να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο λίγοι που μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, να βγαίνουν λιγότεροι, να βρίσκουν δουλειά ελάχιστοι.

Πώς μπορούμε να απαντήσουμε


Καταρχήν δεν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως «φυσιολογικό» επειδή υπήρχε από προηγούμενα χρόνια. Προβάλλουν σαν επιχείρημα την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, αποτέλεσμα των περικοπών και των μέτρων στην παιδεία. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει οι φοιτητές να γίνουμε συνομιλητές του υπουργείου και «μαζί να τα βρούμε» για να δοθεί λύση στην υποχρηματοδότηση. Πόσο μάλλον δεν πρέπει να αποδεχτούμε να γίνουμε εμείς φορείς/ αποδέκτες των λειτουργικών εξόδων  των πανεπιστημίων κι έτσι συνυπεύθυνοι για το πρόβλημα. Να απαιτήσουμε δωρεάν στηθοσκόπια, βιβλία και όλα τα απαραίτητα.

Χρειάζεται, λοιπόν, να παλέψουμε αντιμετωπίζοντας λογικές ανάθεσης (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ) που κρατούν στη γωνία τους φοιτητές να παρατηρούν το στημένο «διάλογό» τους στα Τμήματα με τους καθηγητές χωρίς φυσικά κανένα αποτέλεσμα. Να αφήσουμε στην άκρη λογικές απογοήτευσης και αποδοχής, όπως αυτή που προωθείται με τις μαζικές παραγγελίες ώστε να πέσει η τιμή.
Θεωρούμε πως οι φοιτητές (όχι μόνο του Γ’ έτους) οφείλουμε να κινηθούμε συλλογικά στην κατεύθυνση ανοίγματος του ζητήματος στους συμφοιτητές μας. Να γίνει υπόθεση όλων των φοιτητών ο αγώνας για δωρεάν στηθοσκόπια. Να βρεθούμε σε συνελεύσεις έτους και Γενικές Συνελεύσεις να οργανώσουμε την πάλη μας απέναντι σ’ αυτό αλλά και στη συνολικότερη αντιλαϊκή επίθεση στη νεολαία και στο λαό.

· ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΗΘΟΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ        ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ
· ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ
· ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Αγωνιστικές Κινήσεις Ιατρικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου