Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Η ελπίδα του λαού είναι κόκκινη!


Και βρίσκεται στις γειτονιές που οργανώνονται, στους απεργούς που παλεύουν, στις μικρές και μεγάλες νίκες που πετυχαίνουν καθημερινά ο λαός και οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους!


Αντιγράφοντας από το olaeinedromos μερικές νικηφόρες κινητοποιήσεις που όμως - φυσικά - δεν προβλήθηκαν από τα μέσα, αλλά ακόμα και στον κόσμο του κινήματος φτάνουν αποσπασματικά...


Η φωτογραφία είναι του Jean Sacque από το they-shoot-artists





Και όμως !


Θα ήθελα να παραθέσω συγκεντρωτικά αρκετές νικηφόρες κινητοποιήσεις εργαζομένων το τελευταίο διάστημα. Είναι σημαντικό να βλέπουμε όλη την εικόνα και να τονίζουμε το πόσο μεγάλη είναι η δύναμη των εργαζομένων. (Σίγουρα λείπουν και άλλες κινητοποιήσεις, όποιος έχει κάτι να προσθέσει, παρακαλώ ...)



Οι εργάτες σε ΜΕΚ-ΒΕΚ (Λεμονιάς) μπαίνουν στην δουλειά 

με ψηλά το κεφάλι. 

  Μετά από 50 μέρες απεργίας οι εργάτες της ΜΕΚ-ΒΕΚ (Λεμονιάς) ανάγκασαν την εργοδοσία να υπογράψει συμφωνία όπου δεσμεύεται ότι θα τους πληρώσει τα δεδουλευμένα που τους χρωστάει, τμηματικά έως τις 30 Ιούλη και ταυτόχρονα θα πληρώνει και τα τρέχοντα μεροκάματα.

Οι εργάτες σε ΜΕΚ-ΒΕΚ μπαίνουν στην δουλειά με ψηλά το κεφάλι.

Δεν υποχώρησαν μπροστά στις δυσκολίες της απεργίας διαρκείας, στην τρομοκρατία της εργοδοσίας που μαζί με αστυνομία και ΜΑΤ απειλούσαν συνεχώς τους εργάτες να μπούν να δουλέψουν. 

Δεν τούς έκαμψαν οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί που έστησε η εργοδοσία για να σπάσει την απεργία τους. 

Δεν τρομοκρατήθηκαν από τις δικαστικές διώξεις της εργοδοσίας και κράτησαν αποφασιστική στάση στα δικαστήρια.
Κατανόησαν ότι οι υποχωρήσεις απέναντι στην εργοδοσία και η επίδειξη "καλής θέλησης" δεν βγάζει πουθενά αλλού παρά μόνο στην υποταγή και στην διάλυση κάθε συλλογικής διεκδίκησης. 
Παρά τις ταλαντεύσεις, μέσα από συνεχείς γενικές συνελεύσεις σφυρηλάτησαν την ενότητά τους και την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν μέχρι να δικαιωθούν.
Βέβαια είναι περιττό να πούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στις "δεσμεύσεις" της εργοδοσίας που θα ψάξει να βρεί τρόπους να τις ανατρέψει. Γιαυτό είναι απαραίτητη η αγωνιστική επαγρύπνηση.
Η θετική εξέλιξη του αγώνα τους είναι μία ανάσα για τους ίδιους αλλά και ένα αγωνιστικό μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους για τους αναγκαίους δρόμους της αντίστασης και του αγώνα που πρέπει να βαδίσουν.
Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Εργαζόμενων και Ανέργων Μαγνησίας που στάθηκε από τις πρώτες μέρες της απεργίας στο πλευρό τους χαιρετίζει την αγωνιστική στάση των εργατών σε ΜΕΚ-ΒΕΚ και καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους σε αγωνιστικό συντονισμό για την απόκρουση της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης αστικών κυβερνήσεων - κεφαλαίου - ΔΝΤ - ΕΕ.   
Τη νίκη φέρνει ο αγώνας ! 



Νίκη των απεργών της Coca Cola-3E, η εταιρεία ανακάλεσε όλες τις απαιτήσεις 

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) η απεργία έληξε σήμερα μετά από συμφωνία της διοίκησης του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων στην Κόκα Κόλα 3 Ε με την εταιρία. Η συνάντηση έγινε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και η συμφωνία επικυρώθηκε παμψηφεί το μεσημέρι από τη γενική συνέλευση του Σωματείου στο χώρο του εργοστασίου.
Το Δελτίο Τύπου της ΠΟΕΕΠ αναφέρει:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 15/3/2012
Ένας μεγάλος εργατικός αγώνας με μπροστάρη την ΠΟΕΕΠ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ μετά από 43 μέρες σκληρών απεργιακών κινητοποιήσεων. Σήμερα Πέμπτη 15 Μάρτη 2012 μεταξύ της ΠΟΕΕΠ και των στελεχών της 3 Ε ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΑΝ:
-Η άμεση παύση των εισαγωγών προϊόντων του Ομίλου 3 Ε από την Βουλγαρία
-Επαναλειτουργία της επιχείρησης στην Θεσσαλονίκη με ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους
-Η εταιρεία δεσμεύεται να μην κάνει χρήση της νέας νομοθεσίας για τη μείωση των μισθών των εργαζομένων και για την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων.
-Για κάθε ζήτημα που θα αφορά άμεσα ή έμμεσα τους εργαζόμενους θα προηγείται καλόπιστος διάλογος μεταξύ σωματείου και εταιρείας. Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλλαν στη δικαίωση του αγώνα μας και στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης του τόπου μας. 

Ψήφισμα της γενικής απεργιακής συνέλευσης στην κόκα κόλα. 

Σήμερα Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012, εμείς οι απεργοί της Κόκα Κόλα συγκεντρωθήκαμε στο χώρο του εργοστασίου και αφού ακούσαμε τη Διοίκησή μας και την Ομοσπονδία μας για τα σημεία συμφωνίας με την εταιρεία (παύση εισαγωγών προϊόντων από την Βουλγαρία, επαναλειτουργία της επιχείρησης με ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους, καμία χρήση της νέας νομοθεσίας για μείωση των μισθών και για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων) αποφασίσαμε τη λήξη της απεργίας. Δηλώνουμε ότι κάθε επίθεση της εργοδοσίας εναντίον συναδέλφων μας στο εργοστάσιο θα μας βρει και πάλι ενωμένους και αλληλέγγυους στον αγώνα. Ευχαριστούμε όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν, τους συναδέλφους μας από τον κλάδο των Εμφιαλωμένων Ποτών, όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη τοπική κοινωνία. ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΝΤΟΛΗ Στη διοίκησή μας να δώσει αυτό το ψήφισμα στους Αρμόδιους Φορείς, τα Συνδικάτα, τα Μ.Μ.Ε. και κάθε άλλο αρμόδιο. Με εντολή των Απεργών.
Δικαιώθηκε ο αγώνας των εργαζόμενων στα Ble 
 

Δικαιώθηκε ο αγώνας των απλήρωτων απολυμένων εργαζόμενων στα Ble που εδώ και δύο μήνες διεκδικούν με κινηματικές διαδικασίες την αξιοπρέπεια τους και ό, τι τους ανήκει. Η εργοδοσία έκανε κρούση μια εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη πορεία της 15/5 για διαπραγματεύσεις. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στον αγώνα των απλήρωτων απολυμένων του Ble αναγκάστηκε να συμφωνήσει ότι θα καταβάλλει 35.000 ευρώ –όπου περιλαμβάνονται υπερωρίες, αποζημιώσεις, δεδουλευμένα που δεν αναγνώριζε- και να αποσύρει μηνύσεις και ασφαλιστικά μέτρα.
Να αναφέρουμε ότι η επιχείρηση Ble όπως τονίζεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση “επιλέγοντας να ανοίξει ‘τον μεγαλύτερο οίκο γεύσης στην Ευρώπη’ τον προηγούμενο Αύγουστο στην Αγ. Σοφίας, αποφάσισε αυτόβουλα ότι οι εργαζόμενοι στο Ble μπορούν να ζήσουν με 300-400 ευρώ, γιατί η επένδυση της Αγ. Σοφίας ήταν τεράστια. Καμία ενημέρωση για την καταβολή μισθού, με απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς ρεπό και άδειες , με υποσχέσεις για πληρωμή και «εξοφλήσεις» μέσω συναλλαγματικών και κλίμα τρομοκρατίας με κάμερες και απειλές.”
Στο καθεστώς αυτό έλαβαν χώρα απολύσεις χωρίς αποζημίωση, “αλλεπάλληλες επισχέσεις εργασίας και για όσους από φόβο για το αύριο έμειναν, συναλλαγματικές αντί πληρωμής και ιδιωτικά συμφωνητικά-ξεφτίλα για καταβολή μισού μισθού επ’ αόριστον.”
Οι εργαζόμενοι γνωστοποίησαν το θέμα τους με αφίσες και συνεχείς παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα. Η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στον αγώνα των απλήρωτων απολυμένων του Ble αναφέρει ότι η απάντηση της εργοδοσίας στις κινητοποιήσεις αυτές “ήταν τσαμπουκαλήδες μπράβοι (οι οποίοι πληρώνονταν - σε αντίθεση με τους εργαζόμενους- κανονικά) στις πόρτες οι οποίοι προσπάθησαν με απειλές και βρισιές να μας εκφοβίσουν. Όταν το αφεντικό κατάλαβε ότι δεν τρομοκρατούμαστε, εκτός του ότι προσέλαβε στη συνέχεια κι άλλους να κάνουν τους νταήδες, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ώστε να μην πλησιάζουν οι απολυμένοι τα μαγαζιά του. Όταν και αυτά απορρίφθηκαν, προχώρησε σε μηνύσεις ενάντια στους αγωνιζόμενους. Αν και το περιεχόμενό τoυς ήταν εντελώς ασαφές και οι κατηγορίες σαθρές, αυτό δεν εμπόδισε την ασφάλεια Θεσσαλονίκης να κυνηγάει εργαζόμενους πίσω από τα λεωφορεία που επέβαιναν και να παρακολουθεί τα σπίτια τους, με αποτέλεσμα μία σύλληψη. Τον ίδιο ζήλο για αυτόφωρη σύλληψη του αφεντικού δεν είδαμε ωστόσο όταν οι απολυμένοι κατέθεσαν μήνυση ενάντια στον ίδιο. Κάτι που δε μας εκπλήσσει παρόλα αυτά, αφού ήταν σύνηθες φαινόμενο να υπάρχει παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και ασφάλειας περιμετρικά των καταστημάτων που γινόταν οι παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις που γινόντουσαν με αφίσες, κείμενα, μικροφωνικές, συνεχείς παραστάσεις διαμαρτυρίας, με κάλεσμα για συγκέντρωση και πορεία με μπλοκ την Πρωτομαγιά, όπως και κάλεσμα για πορεία την Τρίτη 15/5/12. “
Έτσι λίγο πριν την πραγματοποίηση της πορείας στις 15/5 έκανε κρούση για τις προαναφερόμενες διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην συμφωνία να καταβάλει υπερωρίες, αποζημιώσεις δεδουλευμένα καθώς και να αποσύρει μηνύσεις και ασφαλιστικά μέτρα. Η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στον αγώνα των απλήρωτων απολυμένων του Ble προειδοποιεί τέλος“Το ότι το αφεντικό ωστόσο έχει δείξει ως τώρα αφερέγγυα στάση, δε μας επιτρέπει να θεωρούμε ότι τα πάντα έχουν λήξει πριν να καταβάλλει ό,τι οφείλει στους εργαζόμενους. Δεν ξεχνάμε όμως ότι η αλληλεγγύη και το ότι ήμασταν στο δρόμο ήταν από την αρχή τα όπλα μας.” επισημαίνοντας ότι “Είναι λοιπόν ανάγκη σήμερα που τα αφεντικά εντείνουν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς τους απέναντι μας, να επικοινωνήσουμε τέτοιες λογικές και πρακτικές. Να κυκλοφορήσουμε ότι οι συλλογικοί αγώνες και οι κινηματικές διαδικασίες μπορούν να έχουν αποτελέσματα. Ότι η διεκδίκηση της αξιοπρέπειάς μας είναι μονόδρομος.”
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012 
Ο αγώνας των εργαζομένων στα Γκούντυς Λ.Πύργου δικαιώθηκε

Μετά από 5 μήνες κινητοποιήσεων, των δυο παράνομα και καταχρηστικά απολυμένων συναδέλφων στα GOODY΄ S Λ. Πύργου (Γ. Τσουκαλά και Π. Κατσιγιάννη) και της Επιτροπής Αλληλεγγύης, ο αγώνας κέρδισε! Η Επιτροπή Αλληλεγγύης κατάφερε ύστερα από έναν σκληρό αγώνα να αναγκάσει την εργοδοσία σε υποχώρηση και να κερδίσει τα εξής: 

  Επαναπρόσληψη του Γ. Τσουκαλά σε κατάστημα EVEREST της μητρικής εταιρίας με τους ίδιους εργασιακούς όρους που είχε ο συνάδελφος στα GOODY'S Λ. Πύργου 

  Επαναπρόσληψη της Π. Κατσιγιάννη στο κατάστημα των GOODY'S (Τσιμισκή με Βενιζέλου των ίδιων εργοδοτών), τους ίδιους εργασιακούς όρους που είχε η συναδέλφισσα στα GOODY'S Λ. Πύργου 

Μισθούς για όσο χρονικό διάστημα η Π. Κατσιγιάννη ήταν εκτός εργασίας καθώς και αποζημίωση του Γ. Τσουκαλά που φτάνουν τα 7.350 ευρώ 

Απόσυρση όλων των μηνύσεων και αγωγών και πληρωμή των δικαστικών εξόδων των συναδέλφων. 

Ο αγώνας μας δικαιώθηκε 

Σε μια εποχή που η Χούντα Κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. προσπαθεί να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε δουλοπάροικους, που οι άνεργοι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο και η Νέα Δανειακή Σύμβαση επιβάλλει κατώτατο μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης 480 ευρώ και καταργεί τις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας ο αγώνας τον εργαζομένων στα GOODY'S δικαιώθηκε. 

Επιβλήθηκε σε μια σκληρή εργοδοσία να επαναπροσλάβει δυο εργαζόμενους που αντιστάθηκαν στα σχέδια της και μάλιστα να μην γίνει καμία αλλαγή στην σύμβαση εργασίας τους. 

Να επεκταθεί ο αγώνας και σε άλλα καταστήματα του κλάδου βοηθώντας να κινητοποιηθούν οι συνάδελφοι στα καταστήματα στο Χατζή. 

Η επιτροπή αλληλεγγύης ευχαριστεί όλους όσους βοήθησαν, με κάθε τρόπο (πολιτικό, οικονομικό και κυρίως πρακτικό- έγιναν πάνω από 70 παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα των GOODY'S) όλο αυτό το διάστημα για την επιτυχή έκβαση του αγώνα και θα συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη της σε όλους τους εργατικούς αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη (Χατζής, Χαλυβουργία, φροντιστήρια Μπαχαράκη, Άλτερ κτλ). 

Ο αγώνας συνεχίζεται μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, στις συνελεύσεις πλατειών και γειτονιών μέχρι να επιβάλλουμε τα δίκαια αιτήματα μας.  

Λήξη απεργίας στην Tofarco


Μετά από δεκατρείς ημέρες απεργίας στην οποία κατήλθαν οι 37 εργαζόμενοι στην εταιρεία Tofarco, επήλθε συμφωνία μεταξύ των εργαζομένων και της εργοδοτικής πλευράς και οι εργαζόμενοι από σήμερα 26 Μαρτίου 2012 επέστρεψαν κανονικά στις εργασίες τους. 
Η ενότητα και η αποφασιστικότητα που επέδειξαν καθόλη την διάρκεια της απεργίας, οι συνάδελφοι απεργοί, ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για να επιλυθεί το πρόβλημα και η εργοδοτική πλευρά να δεχτεί να εφαρμόσει τις πρόνοιες της συλλογικής σύμβασης που παραβίαζε.



Το Διοικητικό Συμβούλιο της Συντεχνίας, θέλει να συγχαρεί τους συναδέλφους που ήταν στην απεργία, γιατί με την αποφασιστικότητα τους, κατάφεραν να διατηρήσουν τα δικαιώματα τους. Η σθεναρή τους αντίσταση αποτελεί παράδειγμα για όλους τους εργαζόμενους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ 
Έληξε η απεργία στην Μετάλκο
 
Έληξε την Τετάρτη 22/2/2012 στις 10π.μ. η απεργία στην METALCO GLAZING LTD η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 20/2/2012 λόγω της παραβίασης εκ μέρους της εταιρείας της Συλλογικής Σύμβασης. Η απεργία λύθηκε μετά την δέσμευση της εταιρείας ότι θα συζητήσει άμεσα με τις Συντεχνίες τα ζητήματα που εκκρεμούν με στόχο να εξευρεθούν λύσεις που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές, στα πλαίσια των Συλλογικών Συμβάσεων.

Οι εργαζόμενοι για μια ακόμη φορά επέδειξαν υπευθυνότητα ελπίζοντας ότι και η εταιρεία θα εκτιμήσει την στάση τους και θα συναινέσει για επίλυση των διάφορων προβλημάτων. Ταυτόχρονα όμως εκφράζουν και την αποφασιστικότητα τους για προάσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων και των ρυθμισμένων όρων εργοδότησης.
ΣΕΜΜΗΚ - ΠΕΟ 



Αυτό που μένει τώρα είναι να εξελιχθούν νικηφόρα και όλοι οι αγώνες των εργατών και εργαζομένων που είναι σε απεργία αυτή την στιγμή . Κορυφαία νίκη για την εργατική τάξη θα είναι και αυτή της Ελληνικής Χαλυβουργίας .
Νόμος είναι το δικιο του εργάτη του άνεργου του πρόσφυγα και του μετανάστη !

Πηγές : εργασιακό δελτίο , altertness,antigeitonies.blogspot.com,paratiritirioergasias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου