Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Διαγραφές φοιτητών: το πανεπιστήμιο του Μνημονίου είναι εδώ!


Φέτος για πρώτη φορά παρουσιάστηκε το φαινόμενο πρωτοετείς φοιτητές του τμήματος Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης (και όχι μόνο) να διαγράφονται απ’ τη σχολή. Αυτό συνέβη γιατί τροποποιήθηκαν τα κριτήρια για όσους εισάγονταν στα ΑΕΙ - ΤΕΙ σαν ειδική κατηγορία, με αποτέλεσμα να βρεθούν στον αέρα όσοι πρόλαβαν να δηλώσουν την κατηγορία αυτή. Το να καλούνται πρωτοετείς φοιτητές να εγκαταλείψουν μετά από ένα εξάμηνο φοίτησης τη σχολή τους, πόσο μάλλον όταν ανήκουν σε κατηγορίες τρίτεκνων - πολύτεκνων ή με προβλήματα υγείας, είναι απαράδεκτο!
Την ίδια στιγμή, για όσους φοιτητές δεν εγγράφηκαν στο προηγούμενο εξάμηνο, και δεν εγγραφούν ούτε σε αυτό, δίνεται το δικαίωμα στις σχολές να τους διαγράψουν, βάσει του νόμου-πλαίσιο. Με πρόσχημα την εκκαθάριση των μητρώων από τους «αιώνιους», προχωρούν στην υλοποίηση του στόχου τους, με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους φοιτητές, και όσους για διάφορους λόγους αναγκάστηκαν να παρατήσουν τις σπουδές. Ώστε σύντομα, αν δε γίνεται ήδη σε ένα βαθμό, να σπουδάζουν μόνο όσοι  μπορούν να επωμιστούν το οικονομικό βάρος.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλο αυτό συμβαίνει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Έχουν περάσει λίγοι μόνο μήνες από τη ψήφιση του νέου Νόμου Πλαίσιο και οι φοιτητές έχουμε νιώσει ήδη τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές. Δραστική μείωση των εισακτέων και των αποφοίτων, ώστε να αντιστοιχούμε στο περιβάλλον ανεργίας και ανασφάλειας που δημιουργούν οι πολιτικές Τρόικας-Κυβέρνησης. Εντατικοποίηση, έλλειψη βιβλίων, υποχρεωτικές παρουσίες στα μαθήματα, κατάργηση του ασύλου και καταπάτηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Και η λίστα δεν έχει τέλος στην προσπάθεια δημιουργίας ενός πανεπιστημίου για λίγους κι εκλεκτούς.
Η σκλήρυνση των κριτηρίων για τις ειδικές κατηγορίες βάζει φραγμούς στην είσοδο στο πανεπιστήμιο, ιδιαίτερα των παιδιών από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, ειδικά αν λάβουμε υπόψη την τεράστια επίθεση που δέχεται το λαϊκό εισόδημα σε περίοδο Μνημονίου.

Απαιτούμε:
 -          Την επανεγγραφή των φοιτητών του Τ.Ε.Π.Α.Ε. και όσων αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα. Καμιά διαγραφή φοιτητή.
-               Ίσα δικαιώματα στις δωρεάν σπουδές για όλους
-              Όχι στο Πανεπιστήμιο των «λίγων κι εκλεκτών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου