Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Εισήγηση Διαμαντοπούλου στο υπουργικό συμβούλιο για νόμο πλαίσιο σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

eishghsh_ypoyrgoy_anwtath_110630

σχόλιο από Πέτρα που κυλάει:
πέρα απο αυτά που λέει το άρθρο του esos.gr στο δελτίο της ΝΕΤ στην Ε. Στάη (30/6) αναφέρθηκε ότι το υπουργείου αλλάζει ακόμη και τις φοιτητικές εκλογές με την κατάργηση των παραταξιακών ψηφοδελτίων και αντικατάσταση τους με ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο θα συμμετέχουν ονομαστικα οι φοιτητές! Το πως θα διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές δεν είναι θέμα του υπουργείου βέβαια, αλλά είναι ενδεικτικό για τον κρατικό συνδικαλισμο τον οποίο θέλουν να επιβάλουν στα ΑΕΙ ΤΕΙ,καθώς η ύπαρξη πολτικών δυνάμεων μέσα στις σχολές δημιουργεί πρόβλημα στο σύστημα βλέπε καταλήψεις 2006-2008.
επίσης στο ρεπορτάζ της ΝΕΤ αναφέρθηκε για χαμήλωμα του ορίου φοίτησης σε ν+2 στα πρότυπα του νόμου πλαίσιου που είχε καταθέσει η τότε υπουργός παιδείας Μ.Γ. Κουτσίκου το 2006 και το οποίο αποσύρθηκε υπό την πίεση των φοιτητικών κινητοποιήσεων.
Και βέβαια, βασικός άξονας του επικείμενου ν/σ του υπουργείου είναι η δυνταότητα που θα δίνεται στις σχολές στο να ιδρύουν 3ετή προγράμματα σπουδών στο πρότυπα του αγγλοσαξονικού συστήματος.
Σε κάποια άλλο ρεπορταζ επισημάνθηκε πως στο προσχέδιο του ν/σ δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα του Ασύλου όχι γιατί ξεχάστηκε να μπει αλλά γιατί αυτό που θέλει να περάσει το υπουργείο είναι να δημιουργήσει ένα θωλό και ταυτόχρονα ρευστό τοπίο γύρω απο το θέμα του Ασύλου προκειμένου το κάθε ίδρυμα κατά το δοκούν να μπορεί να το άρει και να κελεί σε κάθε έιδους επέμβαση.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα στο εν λόγω ν/σ τα οποία αξίζουν σχολιασμό και συζήτηση. Η κυβέρνηση εντέχνως και ανακοίνωσε το ν/σ αυτήν την περίοδο μιας και οι φοιτητές βρίσκονται στο κλείσιμο της εξεταστικής, ακολουθεί το καλοκαίρι και μετά η εξεταστική του Σεπτέμβρη , οπότε η συζήτηση του μέσα στους συλλόγους αντικειμενικά πάει το φθινόπωρο. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να να προβλέψει τις διαθέσεις της νεολαίας σε μια περίοδο σημαντικών κινηματικών διεργασιών μέσα στην κοινωνία που σίγουρα θα αντανακλόναι και στα μυαλά της σπουδάζουσας νεολαίας. 
Πιστεύω όμως, ότι το επόμενο διάστημα μέσα απο κάθε αφορμή, όπως καλοκαιρινά κάμπινγκ (Ποσείδι, Αγωνιστικών Κινήσεων) αλλά και με το μάζεμα απο το Σεπτέμβρη να ανοίξει το ζήτημα όσο πιο πλατιά γίνεται και με εμπιστοσύνη πως οι καιροί και οι διαθέσεις πλέον μετρούν αλλιώς και τίποτα δεν είναι αδύνατο. Το μνημόνιο της εκπαίδευσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη νεολαία πρέπει να μπει στο στόχαστρο της πάλης της το τπόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου