Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Η Θεσσαλονίκη σταθερά στο ρυθμό των κινητοποιήσεων και των αγώνων

Με ακατάπαυστο και ακάθεκτο ρυθμό συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν την προηγούμενη Τετάρτη στο Λευκό Πύργο. Με μεγαλύτερη μαζικότητα το Σαββατοκύριακο και ιδιαίτερα την Κυριακή, μέρα πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας, σταθερά μαζική παραμένει η παρουσία χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων, μεταναστών, ανθρώπων κάθε ηλικίας και από κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης κάθε απόγευμα ως αργά το βράδυ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή, με τις συχνές, ξαφνικές μπόρες, ο κόσμος διαλυόταν προσωρινά για όσο διαρκούσε η βροχή, για να ξανασυγκεντρωθεί αμέσως μετά και να συνεχίσει τις συζητήσεις του.

Όσο περνούν οι μέρες τα στοιχεία της περιέργειας, του φαντασμαγορικού, του πανηγυριώτικου έχουν αρχίσει να υποχωρούν και προχωρά η πολιτικοποίηση της όλης κίνησης. Κι αυτό φαίνεται από τη μεγάλη γκάμα ζητημάτων που ανοίγονται για συζήτηση. Καθημερινά από τις 7 κάθε απόγευμα ως τα μεσάνυχτα άνθρωποι παίρνουν το μικρόφωνο και τοποθετούνται πάνω σε διάφορα θέματα σε μια μορφή λαϊκών συνελεύσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το θέμα του ρόλου των σωματείων και των συνδικαλιστών.

Θλιβερή στιγμή αποτέλεσε η Κυριακή το απόγευμα, όταν κατέφθασαν με πανό του σωματείου τους, οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ που είναι υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους τους γιούχαραν και τους υποχρέωσαν να διπλώσουν , ώστε να μην φαίνεται, την υπογραφή του σωματείου από το πανό τους. Το ζήτημα συζητήθηκε εκτεταμένα την επόμενη μέρα και στο κείμενο που βγήκε τελικά απ’ τη συνέλευση αναγνωρίστηκε η δυνατότητα συμμετοχής σωματείων.
Ακόμα ανοίχτηκαν ζητήματα που αφορούν το Μνημόνιο, της ΕΕ, το χρέος, το ευρώ και τη δραχμή, την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, το ρόλο του Θοδωράκη κ.α.
Το ψήφισμα που βγήκε από τη συνέλευση στις 30.05 αποτελεί ένα πρώτο βήμα σε θετική κατεύθυνση. 
Ακόμα μέρα με τη μέρα προχωρά και η καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης. Δημιουργούνται ομάδες εργασίας, όπως η ομάδα παιδείας, η ομάδα υγείας, η ομάδα νέων ανέργων, η ομάδα προώθησης της κινητοποίησης στους δρόμους.
Τις τελευταίες μέρες γίνεται προσπάθεια να ανοιχτεί το θέμα και στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και πραγματοποιούνται πρωινές εξορμήσεις σε Νεάπολη, Αμπελόκηπους, Εύοσμο, Κέντρο, Τούμπα, Χαριλάου.
Στην όλη κινητοποίηση παρεμβαίνουν καθημερινά και οι πρωτοβουλίες κατοίκων γειτονιάς (Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας, Πρωτοβουλία Αγώνα Δυτικών Συνοικιών). Μοιράζουν τα κείμενά τους που καλούν σε συμμετοχή στην κινητοποίηση του Λευκού Πύργου, τόσο στον ίδιο το χώρο της συγκέντρωση (όπου υπάρχει θετική αποδοχή από τους συγκεντρωμένους) όσο και στις γειτονιές τους. Πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και πολλές μάχες να δοθούν το επόμενο διάστημα.
Κατά τ’ άλλα υπάρχει και η προσπάθεια εναγκαλισμού της κινητοποίησης από πλευρές του συστήματος (δηλώσεις συμπάθειας στους αγανακτισμένους από το μητροπολίτη Άνθιμο) που όμως πέφτουν στο κενό.
Γραφική στιγμή υπήρξε την Τρίτη το βράδυ η πορεία οπαδών του Ηρακλή (ο οποίος απειλείται να πέσει Β’ Εθνική), που πέρασε μπροστά από το Λευκό Πύργο. Προς στιγμή δημιουργήθηκε ανησυχία στους συγκεντρωμένους του Λευκού Πύργου, εξαιτίας της έντονης παρουσίας ΜΑΤ και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, αλλά τελικά η βραδιά εξελίχθηκε ομαλά. 


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ 30. 05.2011
Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.
Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι, μετανάστες, που έχουμε έρθει στο Λευκό Πύργο για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας.
Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι οι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να προέλθουν μόνο από εμάς. Δεν ψάχνουμε τι μας χωρίζει, βρίσκουμε τι μας ενώνει.
Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας.
Καταγγέλλουμε το ξεπούλημα και την διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών (παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση)
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους με τα σωματεία τους, χωρίς κόμματα, που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να καταλήγουν και να παραμένουν στο Λευκό Πύργο.
Να πάρουν πίσω τα μέτρα που μας κλέβουν το παρόν και το μέλλον μας. Διεκδικούμε τον πλούτο που εμείς παράγουμε και αυτοί μας κλέβουν.
Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια, όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται και οι πολιτικές τους. Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας.
ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ
ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΙΣΟΤΗΤΑ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου