Κυριακή 15 Μαΐου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Το παρακάτω ψήφισμα πέρασε στο ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών

Στις 10 Δεκέμβρη του 2008, εν μέσω του νεολαιίστικου ξεσπάσματος που γίνεται με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, καλείται από τη ΓΣΕΕ πανεργατική απεργία (καθιερωμένη απεργία την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού). Στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης συμμετέχει και ο Σύλλογος Φοιτητών του Πολυτεχνείου της Ξάνθης. Τα περίπου 500 άτομα, εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές, προχωρούν προς τη Νομαρχία, στηρίζοντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών για συμβολική κατάληψη του κτιρίου και ανάρτηση πανό.

Τη στιγμή που ο κινητοποιούμενος κόσμος μπαίνει στη Νομαρχία, από τον πάνω όροφο του κτιρίου κατεβαίνει μία ομάδα αστυνομικών πλήρως εξοπλισμένη (ασπίδες, γκλοπς, κράνη) που παρατάσσεται μπροστά από τους διαδηλωτές που ήταν στον προθάλαμο. Οι διαδηλωτές τότε ζητούν την αποχώρηση των αστυνομικών από τον επικεφαλής τους και τον αντινομάρχη. Μετά την άρνηση των αστυνομικών να αποχωρήσουν, οι διαδηλωτές δέχονται αναίτια και απρόκλητη επίθεση. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής κάλεσε και μία δεύτερη διμοιρία να σπεύσει προκειμένου να περικυκλώσει τους διαδηλωτές. Όταν το αντελήφθησαν οι διαδηλωτές αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Κατά την αποχώρησή τους, οι αστυνομικοί έσπασαν το τζάμι του κτιρίου και άρχισαν να χτυπούν αδιακρίτως τους διαδηλωτές που είχαν γυρίσει μέτωπο. Τρεις διαδηλωτές και ένας δημοσιογράφος μεταφέρθηκαν αιμόφυρτοι με κακώσεις στο κεφάλι στο νοσοκομείο Ξάνθης.
Δυόμιση μήνες μετά και ενώ κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του Δεκέμβρη δεν έγινε καμία σύλληψη ή προσαγωγή, η Αστυνομική Διεύθυνση στέλνει στον Εισαγγελέα δικογραφία σε βάρος 2 εργαζόμενων φοιτητών και 30-40 «αγνώστων δραστών» με σκοπό τη τρομοκράτηση του συνόλου του κινητοποιούμενου κόσμου. Η Εισαγγελία καλεί τους Σταύρο Φωτεινόπουλο και Παναγιώτη Μουσταφέλλο -ενεργά μέλη του Συλλόγου Φοιτητών- να καταθέσουν στα τέλη του Απρίλη του 2009. Η εκδίκαση της υπόθεσης μετά από μία αναβολή το Γενάρη του 2011, ορίζεται για τις 17 Μάη 2011.

Η κίνηση αυτή των διωκτικών μηχανισμών (Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, Εισαγγελία) εντάσσεται σε μία γενικότερη προσπάθεια του συστήματος να ποινικοποιήσει τους συλλογικούς αγώνες. Στοχεύει τόσο στη φυσική εξόντωση αγωνιστών όσο και στην τρομοκράτηση του κινήματος συνολικά μέσα από τη λογική του «παραδειγματισμού», θέλοντας να πάρει τη ρεβάνς απέναντι στην κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, που χαρακτηριστικό της είναι η πιο άγρια ταξική επίθεση των δυνάμεων του συστήματος απέναντι στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας, τέτοιες διώξεις θέλουν να στείλουν μήνυμα προς όποιον αποφασίζει να αντισταθεί. Μήνυμα πως το κράτος θα ενισχύει τους κατασταλτικούς-διωκτικούς του μηχανισμούς προκειμένου να εκφοβίσει το λαό, ώστε να περάσουν με τις λιγότερο δυνατές αντιδράσεις τα πιο αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, με τις εντολές της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Στη συγκεκριμένη δίκη στις 17 Μάη τίθεται σε αμφισβήτηση το δικαίωμα κάθε συλλογικού ή συνδικαλιστικού φορέα και του κινήματος γενικότερα να επιλέγει της μορφές πάλης του. Είναι καθήκον του κινήματος συνολικά να απαντήσει σ’ αυτές τις διώξεις, να μην αφήσει την τρομοκρατία και τον κρατικό αυταρχισμό να μπουν εμπόδιο στο ξεδίπλωμα μαζικών αγώνων, να υπερασπίζεται τους αγώνες του και τις μορφές πάλης που το ίδιο επιλέγει μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες.

Απαιτούμε:

Καμία δίωξη μαζικού φορέα και των μελών του - Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

Άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον των Παναγιώτη Μουσταφέλλου και Σταύρου Φωτεινόπουλου.

Καμία ποινικοποίηση των αγώνων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου