Να αθωωθούν οι αγωνιστές Σ. Φωτεινόπουλος και Π. Μουσταφέλλος
Στις 17 Μάη γίνεται στο Πρωτοδικείο Ξάνθης η δίκη του Σταύρου Φωτεινόπουλου και του Παναγιώτη Μουσταφέλλου, που είναι μέλη της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Ξάνθης, αγωνιστές που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Αντίστασης, με έντονη συμμετοχή τόσο στους φοιτητικούς όσο και στους γενικότερους κοινωνικούς αγώνες.Οι δύο συναγωνιστές κατηγορούνται για τα γεγονότα που συνέβησαν στις 10 Δεκέμβρη 2008 στη Νομαρχία Ξάνθης. Την ημέρα εκείνη, μέρα γενικής πανεργατικής απεργίας, τα μαζικά μπλοκ της Πρωτοβουλίας Αντίστασης και του φοιτητικού συλλόγου, αποτελούμενα από πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές, κατευθύνθηκαν στο κτίριο της τότε νομαρχίας, όπου μέλη του φοιτητικού συλλόγου αποπειράθηκαν να πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη, υλοποιώντας σχετική απόφαση της γενικής τους συνέλευσης.
Στο ισόγειο περίμεναν πλήρως εξοπλισμένες δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες πραγματοποίησαν δολοφονική επίθεση, σπάζοντας τα τζάμια του εξαιρετικά περιορισμένου χώρου, με παράλληλη χρήση χημικών εντός του κτιρίου, τραυματίζοντας φοιτητές και εργαζόμενους.
Μήνες αργότερα ασκείται δίωξη ενάντια στους Π. Μουσταφέλλο και Σ. Φωτεινόπουλο, με βάση στημένες καταθέσεις αστυνομικών, με ένα διογκωμένο κατηγορητήριο, το οποίο αρχικά περιλάμβανε μεταξύ άλλων και τις κατηγορίες της «σύστασης εγκληματικής οργάνωσης» και της απόπειρας ανθρωποκτονίας!
Είναι φανερό ότι στο πρόσωπο των δύο αγωνιστών δικάζεται ο νεολαιίστικος ξεσηκωμός του Δεκέμβρη του 2008, όπως εκφράστηκε στην Ξάνθη. Παράλληλα η δίκη αυτή εντάσσεται στην γενική πολιτική τρομοκράτησης αγωνιστών, αλλά και συνολικά του κινήματος της νεολαίας και των εργαζομένων, και παίρνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μια που πραγματοποιείται εν μέσω της βάρβαρης επίθεσης κυβέρνησης-τρόικας και λίγες μόνο μέρες έπειτα από τη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ στη διαδήλωση της 11 Μάη στην Αθήνα.
Με αυτό το πολιτικό σκεπτικό συγκροτήθηκε Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, που προγραμμάτισε ένα πλήθος παρεμβάσεων, με συγκεντρώσεις στην κεντρική πλατεία και πορεία, με μαζικό μοίρασμα προκηρύξεων, αφισοκολλήσεις, παρέμβαση σε τηλεοπτικό σταθμό, συνέντευξη Τύπου, συναυλία αλληλεγγύης και φυσικά μαζική παρουσία στα δικαστήρια.
Απαίτηση όλων είναι η απαλλαγή των δύο συναγωνιστών από κάθε κατηγορία, και αυτό ζητούν και πλήθος συλλόγων και εργατικών σωματείων με την έκδοση σχετικών ψηφισμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου