Μεγαλειώδες και πρωτοφανές σε μαζικότητα συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Μάρτη στην Ιερισσό. Στους 5.000 ανέρχονταν οι κάτοικοι που βροντοφώναξαν την αντίθεσή τους στις νέες μεταλλευτικές δραστηριότητες που ετοιμάζει να ξεκινήσει η μεταλλευτική εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» (συμφερόντων Μπόμπολα) στην περιοχή. Αντιστέκονται σθεναρά στην εγκατάσταση βαριάς βιομηχανίας χρυσού, χημικών παραπροϊόντων και λιμνών με τοξικά απόβλητα στο όρος Κάκκαβος.
Ο αγώνας των κατοίκων δεν είναι σημερινός, έχει ξεκινήσει ήδη από το 1995-1996.
Τότε οι κυβερνήσεις του ελληνικού κράτους παραχώρησαν 317.000 στρέμματα στις μεταλλευτικές εταιρείες, που επιδιώκουν να μετατρέψουν μια περιοχή με εξαιρετική οικολογική αξία σ’ ένα απέραντο μεταλλευτικό κέντρο. Πρόθεσή τους είναι να δημιουργήσουν αλλεπάλληλες επιφανειακές και υπόγειες εξορύξεις, να εγκαταστήσουν χημικές βιομηχανίες θειικού οξέος, μεταλλουργίες παραγωγής χρυσού, χαλκού, αργύρου και άλλων μετάλλων, να χωροθετήσουν στο αρχέγονο δάσος τεράστιες λίμνες τοξικών αποβλήτων.
Εάν αυτό επιτραπεί, το αποτέλεσμα θα είναι μια μη αναστρέψιμη οικονομική, οικολογική και πολιτιστική καταστροφή του τόπου, με δάση και νερά γεμάτα από τοξικά απόβλητα, μια θάλασσα μολυσμένη από βαρέα μέταλλα, τον αέρα με σκόνη επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων και όξινη βροχή, ενώ θα αποστραγγιστούν τα τεράστια αποθέματα νερού.
Οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ως μοναδικό πλούτο τους τα νερά, τα δάση και τις θάλασσες του τόπου τους και αυτά προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφυλάξουν.
Σημαντικό ρόλο στη γιγάντωση της αντίδρασης των πολιτών έπαιξε το συλλαλητήριο υπέρ της επένδυσης που διοργανώθηκε από εργαζόμενους στην εταιρεία και υποψήφιους εργαζόμενους την Παρασκευή 11 Μάρτη στο Παλαιοχώρι, με παρότρυνση του δημάρχου Χρήστου Πάχτα (ο γνωστός υπουργός που περιέλαβε σε νομοσχέδιο, το 2003, χαριστική τροπολογία υπέρ των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία), καθώς επίσης και τα θλιβερά επεισόδια που ακολούθησαν.
Στο συλλαλητήριο της Κυριακής πήραν μέρος οι επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής: Αρναίας, Σταγείρων, Ακάνθου, Παναγιάς, Ορμύλιας, Πολυγύρου, Νέων Μουδανιών και ολοκληρώθηκε με πορεία στο λιμάνι της πόλης, όπου στήθηκε περίπτερο πληροφόρησης.
Το ψήφισμα που εξέδωσαν οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι κατέληγε στα εξής: «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ολόκληρη η Ανατολική Χαλκιδική ένα απέραντο μεταλλευτικό κέντρο. Όχι σε κάθε μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική. Όχι σε μεταλλουργίες χρυσού και χημικές βιομηχανίες! Ναι στη ζωή, στον πολιτισμό, στην εναλλακτική ανάπτυξη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου