Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΧΙ ΣΤΟ «ΝΕΟ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ – ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού με τη συνενοχή της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, έβαλε το λαό και τη χώρα στη αντιλαϊκή μέγγενη της τρόικας του ΔΝΤ- ΕΕ- ΕΚΤ, βάλθηκε τώρα να ξεθεμελιώσει ότι είχε καταχτήσει η νεολαία και λαός μέσα στην εκπαίδευση. Πατώντας πάνω στο αντιδραστικό τοπίο που είχε διαμορφωθεί (νόμος πλαίσιο της ΝΔ, προώθηση της Μπολόνια, κολέγια) προχωρά σε ένα νέο ισχυρό κύμα αντιδραστικών αλλαγών που φιλοδοξεί να σαρώσει όλα τα φοιτητικά και σπουδαστικά δικαιώματα. Φτιάχνοντας το Ταξικό Πανεπιστήμιο του 21ου Αιώνα. Το Πανεπιστήμιο στο καιρό του Μνημονίου της Εκμετάλλευσης και της Υποτέλειας, της κρίσης και της γενικευμένης επίθεσης.

  • Θέλει να ξεθεμελιώσει την Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Η κάρτα φοίτησης που εισάγει τη λογική του «φοιτητή –πελάτη» για να έρθει η πληρωμή ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ. Η μεταφορά των παροχών σίτισης και στέγασης στα ίδια τα ιδρύματα, σε συνθήκες πρωτοφανούς λιτότητας και μείωσης της κρατικής επιχορήγησης (έως και 30%) που θα οδηγήσει στην «επί πληρωμή» λειτουργία των Λεσχών και των Εστιών. Η προβολή των φοιτητικών δανείων σαν «λύση» για να γίνουμε δούλοι των τραπεζών από τα 18 μας. Η σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση, η ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση των ΑΕΙ- ΤΕΙ με τις επιχειρήσεις, το Συμβούλιο Διοίκησης, που θέλει να ωθήσει τα ιδρύματα σε έναν ανελέητο ανταγωνισμό. Για το πιο προωθεί πιο γρήγορα και αποφασιστικά την κατάργηση των δωρεάν παροχών, την εντατικοποίηση των σπουδών, την κατάργηση των πτυχίων, την αποθέωση των ταξικών φραγμών σε σπουδές- δουλειά.
  • Επιχειρεί να ορθώσει νέους πολλαπλάσια ισχυρούς ταξικούς φραγμούς στη πρόσβαση της νεολαίας στη τριτοβάθμια εκπαίδευση και μέσα σ’ αυτή. Η κάθετη μείωση των εισακτέων μέσω των συγχωνεύσεων- καταργήσεων τμημάτων («Καλλικράτης» στην εκπαίδευση), θα συνοδεύεται από μια σοβαρή σκλήρυνση των όρων για την πρόσβαση της νεολαίας στην Τρίτη βαθμίδα. Όσο για τους «τυχερούς», αυτοί θα μπαίνουν σε σχολές και όχι σε τμήματα, για να ξεσκαρτάρονται εκ νέου στο τέλος του πρώτου έτους. Για να ακολουθήσουν οι κύκλοι της Μπολόνια και νέο ξεσκαρτάρισμα, και όποιοι λίγοι αντέξουν. Έτσι θα «χτιστεί» το Πραγματικό Πανεπιστήμιο της άρχουσας τάξης ακόμα πιο μακριά από την πλειοψηφία της νεολαίας. Αφιλόξενο, σκληρά ταξικό, αποστειρωμένο από τα δικαιώματα και τις καταχτήσεις της νέας γενιάς.
  • Θέλει να απογειώσει την εντατικοποίηση των σπουδών, να αποθαρρύνει τη νεολαία από τη συνέχιση των σπουδών. Δεν τους φτάνει η κατάργηση των δωρεάν παροχών, και τα ταξικά τείχη που δημιουργούν με τους κύκλους. Θέλουν να συμπιέσουν τα όρια σπουδών και να νομιμοποιήσουν τις διαγραφές φοιτητών. Θέλουν λένε να καταργήσουν τις εξεταστικές, και επιχειρούν να μετατρέψουν σε εξεταστική όλο το εξάμηνο. Υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, καθημερινά απουσιολόγια και μετρήσεις της απόδοσης των φοιτητών, μετατροπή των μαθημάτων του κάθε εξάμηνου σε προαπαιτούμενο για τη συνέχιση στο επόμενο, είναι το εφιαλτικό τοπίο της σχολειοποίησης που θέλουν να επιβάλλουν στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Θέλει να καταργήσει τις ενιαίες σπουδές, τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Από την εισαγωγή σε σχολές και όχι σε τμήματα, την μεταπήδηση από πρόγραμμα σπουδών σε πρόγραμμα σπουδών, την εφαρμογή των πιστωτικών μονάδων και την ένταξη των ΑΕΙ- ΤΕΙ στο Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων (κατ’ εντολή της Μπολόνια), αυτό που προωθείται είναι η μετατροπή των σπουδών από κοινωνικό δικαίωμα σε ατομικό προνόμιο. Τη θέση των ενιαίων πτυχίων με επαγγελματικά δικαιώματα θα πάρουν οι πιστωτικές μονάδες και τα «προσόντα». Για να υποταχθεί η νεολαία από νωρίς στον εργασιακό μεσαίωνα που την περιμένει: ατομικές συμβάσεις εργασίας, δια βίου ανακύκλωση της στον φαύλο κύκλο της κατάρτισης- πρόσκαιρης και χωρίς δικαιώματα δουλειάς- ανεργίας- επανακατάρτισης.
  • Θέλει να διαλύσει τον φοιτητικό συνδικαλισμό. Η κατάργηση του Ασύλου, η μετατροπή του σε άσυλο για τις καθηγητικές αυθαιρεσίες και την κυβερνητική πολιτική, είναι σ’ αυτή την κατεύθυνση. Γιατί στο Πανεπιστήμιο που ονειρεύονται δεν χωρούν οι Γενικές Συνελεύσεις, οι αγώνες, οι αποχές οι καταλήψεις , δεν χωρά η ελευθερία σκέψης και δράσης της νεολαίας.

Απέναντι στον οδοστρωτήρα που μας απειλεί άλλος δρόμος δεν υπάρχει από τον δρόμο του ανυποχώρητου και παρατεταμένου αγώνα. Για να παρθεί πίσω το αντιδραστικό έκτρωμα που ετοιμάζεται στο Υπουργείο Παιδείας. Για να ανατραπεί το «νέο» Πανεπιστήμιο των ταξικών φραγμών, της διάλυσης των πτυχίων, της κατάργησης της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Για το δικαίωμα όλης της νεολαίας στις σπουδές και στη δουλειά.


ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ!


ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ! ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ !

28 – 09 – 2010

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου