Περισσεύει η αναλγησία δήμου, κυβέρνησης και κράτους!
«Τα άτομα με προβλήματα όρασης χάνουν το σπίτι τους! Οι οικότροφοι και οι μαθητές της σχολής στερούνται βασικών ειδών διατροφής! Στερούνται φροντίδας, περίθαλψης, εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης. Τα ασφαλιστικά ταμεία, οι λογαριασμοί και οι προμηθευτές παραμένουν απλήρωτοι. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος στερείται προέδρου και γεν. γραμματέα».
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται το τελευταίο δίμηνο μαθητές και εργαζόμενοι της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη σχολή λόγω συσσώρευσης χρεών. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας της σχολής -η οποία ιδρύθηκε το 1947- υπολογίζεται σε 2.200.000 ευρώ, ενώ η επιχορήγηση που παίρνει από το κράτος, συγκεκριμένα από χρήματα που προέρχονται από το κρατικό λαχείο, ανέρχεται σε 1.330.000 ευρώ. Έτσι συσσωρεύτηκε χρέος που σήμερα υπολογίζεται ότι φτάνει στις 800.000 ευρώ, με αποτέλεσμα το ίδρυμα να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του και οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι.
Η σχολή αφορά άτομα 5 – 65 ετών με τύφλωση ή μειωμένη όραση και άτομα που αντιμετωπίζουν, εκτός από την τυφλότητα, και επιπλέον αναπηρίες, στην περίπτωση που είναι εκπαιδεύσιμα. Προσφέρει, ακόμη, διαμονή και διατροφή σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, σπουδαστές και φοιτητές που κατοικούν μόνιμα εκτός Θεσσαλονίκης. Τώρα φιλοξενεί 30 παιδιά ως εσωτερικούς οικότροφους και 40 εξωτερικούς μαθητές.
Το ίδρυμα είναι θύμα της εγκληματικής αμέλειας και της αδιαφορίας του κράτους και των κυβερνήσεών του από τη μια και της αρπακτικής τάσης του δήμου, που βρήκε πεδίο κερδοφορίας, από την άλλη. Οι συνεχώς ετεροχρονισμένες καταβολές της κρατικής επιχορήγησης δημιούργησαν ένα έλλειμμα που εδώ και 20 χρόνια η πολιτεία δεν έχει καλύψει και το οποίο συνεχώς αυξάνεται. Από την άλλη, αν η Σχολή Τυφλών διαλυθεί ή γίνει παράρτημα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Αθήνας (ΚΕΑΤ), τότε όλη η περιουσία της (που προέρχεται από δωρεές ευεργετών της πόλης) θα περάσει στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Από το 1979 το ΚΕΑΤ έχει γίνει ΝΠΔΔ, ενώ το ίδρυμα της Θεσσαλονίκης παραμένει στο καθεστώς του ιδιωτικού δικαίου. Ο δήμος προφανώς προωθεί την παραρτημοποίηση της σχολής από το ΚΕΑΤ!
Εργαζόμενοι και μαθητές αντιδρούν μαζικά και αγωνιστικά στην αρνητική αυτή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε βάρος τους. Πραγματοποιούν καθημερινά συγκεντρώσεις έξω από τη σχολή τους, στα κάγκελα της οποίας έχουν αναρτήσει πανό για την ενημέρωση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Προχωρούν σε ολιγόλεπτο κλείσιμο του δρόμου (Βασ. Όλγας) που περνά μπροστά από τη σχολή. Πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα διόδια των Μαλγάρων ενώ συμμετέχουν στα πανεργατικά συλλαλητήρια, πετυχαίνοντας την ευαισθητοποίηση και την έκφραση αλληλεγγύης των εργαζομένων από άλλους χώρους.
Είναι γεγονός ότι η βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση που έχει εξαπολυθεί το τελευταίο διάστημα σε βάρος των εργαζομένων θα έχει πρώτα θύματά της τις πιο ευάλωτες ομάδες. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν το Παπάφειο Ορφανοτροφείο, το Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης (πρώην Ψυχολογικό) και ο τομέας της μεταφοράς των ΑΜΕΑ. Πολλές ελλείψεις παραμένουν σε δημόσια κέντρα υποστήριξης αυτιστικών παιδιών στη Β. Ελλάδα, ενώ εκκρεμεί ακόμα η αποπεράτωση και λειτουργία του Δημόσιου Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερο παρά ποτέ προβάλλει επιτακτική η ανάγκη αλληλεγγύης όλων των εργαζομένων. Οι μαθητές και οι εργαζόμενοι της Σχολής Τυφλών στη Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνοι τους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου