Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

13o ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: 25/6 - "ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΝΗ ΜΟΥ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

Στα πλαίσια του 13ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ στην Θεσσαλονίκη, που ξεκινά την Παρασκευή 25/6, οι εκδόσεις «Εκτός των Τειχών» παρουσιάζουν , σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα , του ντοκιμαντέρ «Αυτή είναι η φωνή μου»/ “This is my voice”, των Νορβηγών Line Johannessen, Anwar Saab και Sverre Pedersen.


Την άνοιξη του 2007, πενήντα Αφγανοί πολιτικοί πρόσφυγες , που απειλούνται με απέλαση από τις Νορβηγικές αρχές αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη πορεία από το Τροντχάιμ στο Οσλο , στην δρόμο των παλιών προσκυνητών, με σκοπό να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη της χώρας. Η κάμερα παρακολουθεί αυτήν την διαδρομή από την αρχή ως το τέλος, την επαφή των προσφύγων με τους Νορβηγούς, το κίνημα αλληλεγγύης και τις ελπίδες και διαψεύσεις των αγωνιζόμενων ξεριζωμένων νέων από το Αφγανιστάν . Ψυχή της κινητοποίησης ο Ζαχίρ Ατχαρί , που πέτυχε να δώσει πρόσωπο και φωνή στους Αφγανούς πρόσφυγες, λυρικά κείμενα του οποίου κατακλύζουν το ντοκιμαντέρ.

Η ταινία προβλήθηκε με επιτυχία στα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στο Γκέτεμποργκ στην Σουηδία και στο Γκρίμστατ στην Νορβηγία το 2009. Η παραγωγή είναι της Studio Regin AS . Η διάρκεια της είναι 31 λεπτά . Την μετάφραση των υπότιτλων στα ελληνικά έκανε ο Χρίστος Μάης και την τεχνική επιμέλεια /συγχρονισμούς ο Γιώργος Αθανασιάδης.

Την ταινία θα προλογίσουν ο Δημήτρης Παυλίδης και η Γιάννα Χουβαρδά που συμμετείχαν στην έκδοση των ποιημάτων και των κειμένων του Ζαχίρ Ατχαρί στα ελληνικά. Η ταινία θα προβληθεί την Παρακευή 25 Ιούνη στις 11μμ στον χώρο του Φεστιβάλ στο παραλιακό πάρκο των σκύλων στην νέα παραλία της Θεσσαλονίκης. 

Εδώ μπορείτε να βρείτε την παρουσίαση της συλλογής των κειμένων του Ζαχίρ Ατχαρί "Πού είναι ο Προμηθέας" από τις εκδόσεις Εκτός των Τειχών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου