Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Εως το τέλος του 2011 προβλέπεται να κλείσουν τα μισά από τα 40 ΑΕΙ και ΤΕΙ που λειτουργούν σήμερα. Αυτό προβλέπει ο στρατηγικός ανασχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας το Εθνος. Κάτι τέτοιο υπονόησε και η υπουργός σε τηλεοπτική της συνέντευξη με θέμα την παρουσίαση του νέου πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία. Οπως και να έχει, η συζήτηση για την εκ βάθρων αναδιαμόρφωση της Τρίτης Βαθμίδας έχει για τα καλά ανοίξει στα επιτελεία της κυβέρνησης και του συστήματος. Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή αποκαλύπτει στην εφημερίδα πως ήδη συζητάτε τη συγχώνευση ή το κλείσιμο των μισών από τα 22 Πανεπιστήμια ΑΕΙ και 18 Πανεπιστήμια ΤΕΙ που λειτουργούν σήμερα με δραστικές απολύσεις συμβασιούχων καθηγητών, με μείωση σε 40.000 (!!!) των εισακτέων σε ΑΕΙ -ΤΕΙ (από 80.000 που είναι σήμερα), με δραστική περικοπή σε σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, με δραστική μείωση του ποσοστού επί τοις % του ΑΕΠ που δίνεται στην Τρίτη Βαθμίδα. Στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κατεδαφίσει το σύνολο των φοιτητικών, σπουδαστικών και λαϊκών κατακτήσεων στην εκπαίδευση, να γκρεμίσει και το όποιο κοινωνικό κράτος έχει απομείνει στην Τρίτη Βαθμίδα. Μια εξέλιξη που αν προχωρήσει, θα ανοίξει για τα καλά το δρόμο στην ιδιωτική εκπαίδευση που θα καλεστεί να “απορροφήσει” ένα τεράστιο όγκο σπουδαστών.
Παράλληλα, διεξάγονται συζητήσεις αποτίμησης σε κυβερνητικό επίπεδο για τα πτυχία και για την ανάγκη αντικατάστασής τους με πιστωτικές μονάδες, ως αναγκαία προϋπόθεση να προχωρήσουνε οι παραπάνω αλλαγές. Στη συζήτηση αναγκαστικά τίθεται και το θέμα του νέου τρόπου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Το αμέσως προσεχές διάστημα πανεπιστημιακοί εμπειρογνώμονες θα έρθουν από τη Δανία για να παράσχουνε “τεχνογνωσία” στο Υπουργείο Παιδείας (θυμίζει κάτι από την τεχνογνωσία του ΔΝΤ!). Στη Δανία από τα 17 πανεπιστημιακά ιδρύματα που υπήρχαν παρέμειναν μόλις 3.
Η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση και όσον αφορά το χώρο της Τρίτης Βαθμίδας. Δεν άνοιξε άμεσο μέτωπο στη σπουδάζουσα νεολαία μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και απέφυγε σε αυτή τη φάση τη δημιουργία ενιαίου μετώπου φοιτητών-σπουδαστών-εργαζομένων. Οπως όμως δείχνουν τα πράγματα σκέφτεται άμεσα να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην πλήρη αναδιάρθρωση του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και στη δημιουργία μιας ταξικής-αφιλόξενης για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας Τρίτης Βαθμίδας. Δεν πέρασε πολύς καιρός από την κατάργηση από την κυβέρνηση της βάσης του 10 και όχι μόνο την αντικαθιστά με κάποιο άλλο μέτρο, αλλά ετοιμάζεται για μια πρωτόγνωρη επίθεση στο χώρο της Τρίτης Βαθμίδας που παρόμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί. 
 
Απέναντι σε αυτήν την πρωτόγνωρη επίθεση που συστηματικά και επίμονα ετοιμάζουν, να προετοιμαστούμε για μια πρωτόγνωρη αντίσταση που πρέπει να ορθωθεί από την πλευρά της σπουδάζουσας και όχι μόνο νεολαίας.
ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝΕ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
1.      Φυσικό
2.      Ιατρική
3.      Κτηνιατρική
4.      Πληροφορική
5.      Οικονομικό
6.      Νηπιαγωγών
7.      Δασκάλων
8.      ΑΣΗ (ΤΕΙΘ)
9.      Πολιτικών Μηχανικών
10.  Μουσικό

·         Στο Βιολογικό οι Αγωνιστικές Κινήσεις συμμετέχουν στην πρωτοβουλία φοιτητών Βιολογικού με την οποία θα συμμετέχουν στις φοιτητικές- σπουδαστικές εκλογές στις 19 Μάη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου