Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Για την άρση ασύλου στο ΑΠΘ

Την Δευτέρα 5/4 από τις 8 το πρωί, δυνάμεις της αστυνομίας και διμοιρίες των ΜΑΤ, με παρουσία εισαγγελέα, περικύκλωσαν τις λυόμενες αίθουσες που βρίσκονται μέσα στο χώρο του ΑΠΘ, δίπλα στον πύργο του παιδαγωγικού και ανήκουν στη σχολή θεάτρου. Κάποιες από αυτές τις αίθουσες βρίσκονταν υπό κατάληψη και τη στιγμή εκείνη κοιμόταν μέσα άτομα. Όσοι φοιτητές βρίσκονταν εκεί αντέδρασαν για τη καταπάτηση αυτή του ασύλου, η εισαγγελέας όμως τους έδωσε διορία λίγων ωρών να αποχωρήσουν, για να προχωρήσει στη διαδικασία της κατεδάφισης. Η πρόφαση για την άρση αυτή του ασύλου, ήταν ο αμίαντος που περιέχονταν στις κατασκευές αυτές, ο οποίος είναι καρκινογόνος και κρίθηκε επικίνδυνος για την υγεία των φοιτητών.

Η δικαιολογία αυτή είναι τουλάχιστον αστεία, όταν όπως ανέφεραν αυτόπτεις μάρτυρες δεν πάρθηκε το παραμικρό μέτρο για την προστασία των εργαζόμενων στην κατεδάφιση, καθώς επίσης δεν υπήρχε και κανένα άλλο μέτρο ασφαλείας, όπως μέτρα για να μην εξαπλωθεί η αμιαντόσκονη στη γύρω περιοχή.

Για μας είναι ξεκάθαρο ότι η άρση αυτή του ασύλου δεν είναι τυχαία και δεν έχει σκοπό την βελτίωση των συνθηκών φοίτησης ή ζωής των φοιτητών. Είναι το τελευταίο βήμα σε μια προσπάθεια από μεριάς της κυβέρνησης να απονομιμοποιήσει την έννοια του ασύλου στα μάτια του κόσμου, να αποδείξει την χρηστικότητα της αστυνομικής παρέμβασης για την διασφάλιση της λειτουργίας του πανεπιστημίου και τελικά να εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου-πλαίσιο για το άσυλο στο έπακρο, δηλαδή ουσιαστικά να το καταργήσει.

Ξέρουμε ότι αυτό που θέλουν, είναι να αποσπάσουν με όσο το δυνατόν αναίμακτο τρόπο,τη μέγιστη αυτή κατάκτηση του λαϊκού κινήματος. Θέλουν να καταργήσουν το άσυλο, για να αποσπάσουν από τα χέρια του λαού τη δυνατότητα να παλεύει και να οργανώνεται ελεύθερα, τη δυνατότητα να εκφράζεται και να αγωνίζεται.

Ο μόνος τρόπος για να πρόασπίσουμε την κατάκτηση του ασύλου είναι και ο τρόπος που αποκτήθηκε, οι μαζικοί, συλλογικοί αγώνες, η ανασυγκρότηση του λαϊκού και φοιτητικού κινήματος, η πάλη ενάντια στην πολιτική που αποσπά τα κεκτημένα μας, που μας οδηγεί στην επισφάλεια και την ανεργία. Η πάλη για σπουδές-δουλειά-ελευθερίες.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου