Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ενημέρωση από το μέτωπο των εκπαιδευτικών

Το μοντέλο της Καλιφόρνιας στα ελληνικά πανεπιστήμια

από ΤΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
της Καλιφόρνιας - παραγνωρίζοντας τη σημερινή κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων - επιθυμεί να μεταφέρει στη χώρα μας ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος.

Βρίσκεται από χθες στην πολιτεία των ΗΠΑ για να μελετήσει το εκπαιδευτικό της σύστημα και να συναντηθεί με παράγοντες των μεγάλων πανεπιστημίων της αμερικανικής πολιτείας αλλά και της ομογένειας.

Όπως σημειώνει στην προσωπική του ιστοσελίδα ο υφυπουργός Παιδείας, η Καλιφόρνια αποτελεί παγκοσμίως ένα υπόδειγμα σε ό,τι αφορά την ποιότητα των δημόσιων τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της. «Είναι η έδρα του καλύτερου δημοσίου πανεπιστημίου του κόσμου (Μπέρκλεϊ) και του δεύτερου καλύτερου ιδιωτικού (Στάνφορντ). Διαθέτει ένα δημόσιο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που συμβιβάζει την προσβασιμότητα με την αριστεία, ενώ στον τομέα της έρευνας αποτελεί την έδρα μερικών από τα κορυφαία δημόσια και ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα στον κόσμο. Τέλος, ένα σημείο με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον: η πολιτεία της Καλιφόρνιας, και συνεπώς ο δημόσιος εκπαιδευτικός και ερευνητικός ιστός της, περνά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο την μεγαλύτερη δημοσιονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της. Μπορούμε να μάθουμε πολλά και να αξιοποιήσουμε την εμπειρία της Καλιφόρνιας στην διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα, αλλά και στην διαφάνεια. Υπάρχουν φυσικά μεγάλες διαφορές, αλλά δεν λείπουν οι ομοιότητες».

Συναντήσεις
Ενδεικτικά θέματα που θα συζητηθούν στις συναντήσεις του υφυπουργού είναι το μέλλον της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μετά την οικονομική κρίση, η πορεία του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και ο ανταγωνισμός του με το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, η διαχείριση της χρηματοδότησης, η χρήση του ηλεκτρονικού βιβλίου στην εκπαίδευση, συστήματα διοίκησης και μοντέλα χρηματοδότησης πανεπιστημίων κοινωνική λογοδοσία κ.ά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου